Friday, January 29, 2010

takziah

petang semalam gua dapat satu panggilan telefon dari kunyet
"ajua. alid meninggal la tadi. eksiden kat johor!"

gua punya sentap sampai terkelu. dan hilang mood nak dinner kat saloma bistro malam tu.

alid adalah kawan baik gua dari tingkatan 2 sampai sekarang. gua pernah tido rumah dia. kenal awek pertama dia. sama-sama layan rxz. bercuti ke pangkor bersama. segalanya bersama sampailah gua kawen pun dia jadi pengapit.

agak kelam kabut sembang sampai terputus. gua dah lari mood. last gua jumpe dia bulan lepas masa dia ajak masuk MLM. gua MLM ni memang anti. jadi gua pesan kat dia, jangan sebab MLM ni kita tak bertegur. lain kali kalau lu ada bisnes MLM nak ajak gua dengar pun, gua ok. tapi nak join belum tentu.

itulah sembang kali terakhir sebelum gua dengar berita meninggal ni.

kunyit call gua lagi.
"bukan alid la. adik dia kamal! bapak aku bagitau tadi"

gua dah sejuk sikit. kamal gua kenal-kenal gitu je. takziah jugak la kat keluarga alid. hilang sorang ahlinya.

terus gua teringat kata bapak gua.
"di mana kita mati. disitulah sebenarnya tanah asal badan kita. ada yang mati di mekah. maka disitulah asal kita sebelum digumpal jadi badan. kalau mati lemas di laut atau sungai. disitu jugaklah asal badan kita. pasir atau tanah dalam laut. cuma dikebumikan saja di tempat lain. tapi kita mati di atas tanah yang telah allah ambik sedikit untuk digumpal menjadi badan dan ditiupkan roh untuk hidup sebelum menjadi tanah semula"

alfatihah untuk kamal.

No comments: