Tuesday, January 19, 2010

lawatan ujung minggu

ahad lepas bini gua mengajak ke karnival masuk U kat stadium malawati. saja nak tengok kot-kot ada peluang nak sambung kat cambridge ke. yale universiti ke. atau sekurangnya universiti of tokyo ke.

gua pun tumpang bangga kalau bini gua gred kat oxford.
"lu cuti lama-lama ni pergi mana?" soal bos gua.
"london! bini gua gred phd kat oxford" jawab gua ringkas sambil mendongak sombong.
"lu ada phd? ape! U tempatan! gua rasa perbualan kita tamat disini saje. apa cakap bini gua nanti. bergaul dengan budak universiti tempatan" jawab gua bongkak.

itu kalau ambik oxford. kalau ambik harvard? nak duduk malaysia pun segan dengan tahap pendidikan negara yang lemah sistemnya. nanti apa kata prof Gordon McKay kalau dia tanye nanti. gua tanak dia memandang rendah sistem pendidikan malaysia. jadi baik gua diam-diam.

gua parking kat perkarangan stadium shah alam dengan harapan tak menapak jauh. rupanya gua silap. pintu utama nun kat bawah sana. jadi gua menapak naik turun tangga dengan hati panas. bab pintu masuk pun kelam kabut. belum gua suruh selesaikan kalkulus dan teori relatif lagi.

suasana di luar dan dalam stadium malawati penuh dengan budak sekolah pakai baju putih biru. datang couple-couple. tukar-tukar nombor telefon. menjerit-jerit. dah ada kamera dslr. henpon jangan cakap. lagi canggih dari ipon gua.

dengan berpayung di bawah terik mentari gua menggeleng lemah. salah ibu bapa ke. salah cikgu ke. salah kawan-kawan ke atau salah sendiri. gua pandang caca dengan harapan tinggi.

"lu kalau tak boleh study. lu kerja betul-betul. ramai jutawan yang berjaya bukan dari spm. dari usaha!" gua sound caca sambil tenung matanya dalam-dalam.

caca angguk dan tunjuk ke arah belon doraemon kat tepi jalan.
"nak!"

"lu nak jadi usahawan belon? nanti ayah tanye kawan!" balas gua dan terus buat tak tau kat caca yang tengah menjerit nak belon.

dalam dewan penuh manusia. ada pelbagai booth universiti. paling padat booth uitm. gua sengeh. lu tak tau ke ramai graduan uitm yang takde kerja. semua lari bidang. ambik engine keluar jadi polis. ambik AD keluar jadi budak sales.

bini gua belek kertas program uitm yang terletak di slot rak.
"program phd takde ke?" soal gua dalam nada tinggi. gua tengok awek baju sekolah yang menyendeng sebelah gua menjarak kan diri. mungkin segan. gua sengeh dan menyambung;
"nanti gua call profesor madya kot boleh tolong ke. dapat anugerah dekan tetiap tahun pun lu masih kena bersaing dengan orang ke. universiti apa macam ni"

gua tengok ada dua tiga mak budak sengeh-sengeh kat gua. macam berharap gua boleh tolong masukkan anak dia kat uitm. gua acah je tu, bisik hati gua yang kecil.

booth universiti-universiti lain pun sama. penuh orang dan gua cari gak universiti luar macam UM singapore ke. atau universiti of tokyo ke. nampaknya harapan tipis. ling kok wing pun takde. mungkin ling kok wing kata karnival macam ni bukan taraf dia. gua pun kata, betul lah. bukan taraf gua pun.

gua dan bini gua dah takde mood nak lepak lama-lama. perut lapar tahap tinggi. gua start enjin dan terus menghala ke sacc mall makan kat asiari.

2 comments:

sri said...

mner ada UM singapore nama pun universiti malaya..apalah atek nih

AjuA said...

oo takde ye.. patut la tak best..