Monday, March 23, 2009

Goldcoast Story - part 0

Sedar tak sedar lagi 5 hari lagi kami sekeluarga akan ke Goldcoast Australia. Banyak jugak persediaan yang telah buat. Adalah dalam 90%.

Awal Mac lalu, kami dah ambik dokumen perjalanan segala tiket, visa, kupon, contact number, do and don’t segala bagai kat agensi pelancongan. Siap bagi list makanan halal dan masjid lagi.

Jadi detail itanary kami adalah ;
9.00 pagi 28 Mac. Penerbangan MAS ke Brisbane dan 8.20 malam. Stop kat Sydney selama 1 jam setengah sebelum penerbangan seterusnya ke Brisbane. Masa stop tu tengah Earth Hour seluruh dunia. Big bos suh aku ambik gambar banyak2. Aku pun tak taulah nampak ke tak kalu ambik gambar gelap2 tu.

Dijangka sampai ke Brisbane kul 10.30 malam. Mengikut itanary, ada limo 12 pintu akan mengambil kami di airport dan membawa kami ke hotel Mariott kat Goldcoast. Perjalanan dari Brisbane ke Goldcoast mengambil masa 1 jam setengah. Aku agak ajelah limo 12 pintu. Mungkin prebet sapu je kot.

Ikut plan, ahad 29 Mac adalah hari kami mengukur jalan kat sana. Jadi tujuan adalah di carrara market dan shopping complex pacific fair. Dan pada hari ahad tu jugak aku kena call mamat driver tu untuk confirm masa dia akan ambik kitorg dari lobi hotel ke Movie World.

Isnin 30 Mac adalah hari ke Movie World. Mengikut kata kawan-kawan Movie World tu terlalu besar untuk dihabiskan dalam sehari. Jadi tak payahlah ada planning lain selepas itu. So lepas ke Movie World balik hotel ajelah.

Selasa 31 Mac adalah hari bershopping dan akan aku jelajah segala pelusuk kedai untuk jamu mata. Lokasi adalah Harbur Town dan Pasific Fair. Pun aku kena call driver untuk penghantaran balik ke airport esoknya.

Rabu 1 April. Hari untuk pulang. Ikut itanary yang dibagi. Aku kena checkout kul 10 pagi. Jadi kemungkinan besar pagi tu aku akan terus ke airport kat brisbane, simpan beg dan merayap kat Brisbane pulak. Kata informer bleh pegi kat Queen Street Mall. Flight balik aku kul 11.20 malam jadi seharian jugaklah aku di Brisbane.

Dan begitulah perancangan yang dirangka.

Jadi persiapan aku adalah 1 beg roda besar. 1 beg roda kecik. Satu beg galas dan 1 stroller. Macam nak pindah beb.

Isi beg besar adalah pakaian kami bertiga. Beg kecik plak isi makanan dan barang2 toilet. Beg galas isi laptop, kamera. Stroller isi budak. Ceritanya imegresen kat sana sangat2 stright. Nasib tak baik makanan pun tak lepas. Jadi kami hanya membawa sikit ajelah makanan seperti megi cup, milo 3 dlm 1, biskut, tuna tin, susu caca yang belum dibuka. Banyak sebenarnya yang kena study lagi. Nanti slow2 aku cite.

Kewangan plak, aku dah siap tukar AUD500 (lebih kurang RM1500). Kad kredit dah clear separuh (lebih kurang 2k). Aku pun xdelah nak shopping ape pun. Sourvenir jelah utk kawan2. Baju 2-3 helai untuk aku. Bini aku pun sikit dan baby sikit. Pastu ada plak nak order itu lah ini lah. Aku cakap, ada duit ada barang. Kirim air liur.. mmg takkk la...

Perasaan aku?
Takut, seronok, excited.. banyak la lagi perasaan. Takut sebab inilah pertama kali ke luar negara. Jauh plak. Seronok sebab pergi ke sana di sponser. Kalu pakai duit sendiri aku ingat tak sampai kot. Excited sebab aku nak naik roller coaster Superman Excape tu.. tengok kat youtube mmg teruja gile.

Sampai bini aku cakap, aku yang excited lebih. Orang lain biase je. Hehe.. memang la aku kena excited. Sebab pegi free. Cuba bayau!

Jadi kerjaan di pejabat memang berlambak. Jadi urusan perlu di bereskan dahulu.

c ya.

Thursday, March 19, 2009

Pilihan Hidup

Ramai yang kata hidup kita ni ada banyak pilihan.
Sebenarnya tak.

Hidup kita hanya ada 2 pilihan sahaja.
Ya atau Tak
Kiri atau Kanan
Syurga atau Neraka
Atas atau Bawah
Belakang atau Depan

Pilihan di badan kita pun hanya ada 2
Tangan kiri atau kanan
Mata kiri atau kanan

Jadi sebenarnya hidup ini mudah.
Kerana hanya ada 2 pilihan dalam hidup.

Selamat memilih

Sunday, March 15, 2009

Jatuh cinta

Ada seorang bertanya :

S : Perasaan jatuh cinta tu macam mana?
J : Aku jawab, ada getaran di hati.

S : Kalu tak dup dap kat jantung, tak jatuh cinta la ye?
J : Aku jawab, tak jugak. Seperti contoh kita suka kasut. Adakah kita dup dap bila tengok kasut tu. Tak.. Kita akan tengok hari-hari kat kedai. Selagi kasut tu belum kita beli. Kitalah pemujanya. Kita akan marah bila kawan kita kutuk kasut tu. Kita akan jeles bila ada orang lain beli dulu dari kita. Itulah jatuh cinta.

S : Jadi camne kita nak tau kita dah jatuh cinta?
J : Banyak perkara yang berkaitan. Mungkin kita suka kat dia sebab cute, hensem, cun. Atau mungkin sbb dia berpesonaliti, atau mungkin sbb suaranya.. apa sahaja. Seperti kasut tadi.
Mungkin kasut tu unik, atau rare, atau kalernya match ngan baju. Mungkin juga sebab selesa dipakai. Jadi soalan macam mana nak tau kita dah jatuh cinta, adalah bila kita senang dengan sesuatu spt orang, benda, pakaian, lagu dll.

S : Oklah, saya dah jatuh cinta. Next?
J : Dekati kasut tu. Cuba pakai. Muat. Ada saiz pulak. Beli. Samalah dengan orang. Dekati si dia, cuba berkawan. Single pulak. Lamar.

S : Tapi saya takut kena tinggal. Dulu dah kena skali?
J : Seumur idup kita beli kasut sekali ke? Mesti kita ada frust ngan satu kasut. Baru beli, tapak tercabut plak (cth : Baru kenal si dia, ego plak). Kita akan beli yang lain. Samalah. Kita akan kenal dengan orang lain.

S : Dia dah cakap l luv u. Camne?
J : Ikut hati. Suka tak ngan dia. Senang tak dengan peel dia. Kalu hati was-was. Cakap ngan si dia. Kita kawan dulu. Masa akan tiba.

S : Tapi saya takut dia cari lain pulak?
J : Maknanya awak dah jeles. Jeles adalah perasan cinta. Bila awak jeles dengan kasut awak dikebas ngan orang lain, maka awak dah jatuh cinta sebenarnya. Jangan takut luahkan perasaan, cinta adalah sesuatu yang menyenangkan.

S : Beza umur jauh sangat la?
J : Umur tu nombor je. Ada yang muda tapi hati tua sbb byk pengalaman. Ada umur dah banyak tapi perangai cam budak-budak. Jangan peduli sangat orang cakap. Yang nak rasa semua kita.

Janganlah memilih sgt dalam mencari pasangan. Kita nak perfect. Adakah kita ni perfect? Kita nak si dia pandai semua benda. Adakah kita pun macam tu? Kita memilih orang untuk berkawan. Orang tu pun memilih juga. Tuhan dah tetapkan pilihanNya. Terima je. Kita tak tau plan tuhan lebih tepat dari pandangan kita.

Sebab tu bila kita tengok org dah kawen atau contoh mak ayah kita, sebenarnya tak sama. Mak suka shopping ayah kata buang masa. Ayah suka superbike, mak kata buang duit. Tapi diorang bahagia hingga ke akhir hayat. Kenapa?

Sebabnya utk bahagia, kita kena cari persamaan dlm hidup. Bukan perbezaan. Saya suka tengok wayang, si dia pun sama. Oklah tu.. Mungkin la beza dari segi penampilan contohnya. Si dia cun wangi, aku plak dating pakai selipar je. Itu hal remeh. Kalu kasut tu ada benang terkeluar kat tepi takkan kita nak reject kasut tu, kita mesti carik gunting dan repair balik.

ada soalan lagi?