Friday, December 25, 2009

myvi putih

kali terakhir aku nampak ceret tu 2 minggu lepas. masa jiran aku tu tengah repair enjin pada satu malam.

'nazak sangat tu' keluh aku dalam hati.

selepas hari itu, ceret itam old skool tu terus tak nampak-nampak. kejap-kejap rizal guna kereta satria. kejap-kejap pakai iswara bontot kecik.

simpati jugak nasib jiran aku tu.

*********

petang kelmarin, selepas seharian bekerja aku pulang ke rumah dengan lesu yang tinggi. cecah je tayar superbike aku kat simen rumah. aku rasa satu benda pelik kat sekitar.

ada orang 'ikut' aku balik ke?
pokok rambutan depan rumah ni ada 'orang' duduk ke?

aku pandang keliling dan ternampak...
MYVI putih plate BKP

waaahhh..! kereta baruu...!

sejak dari hari itu aku tengok rizal ada masa yang lebih dengan kereta.
kejap-kejap kilat tayar.
kejap-kejap lap badan.
duduk dalam kereta 3 minit baru start enjin.

dengan rizal pun susah nak terserempak sekarang ni.
aku keluar dia masuk. aku masuk dia keluar.

bangga gak aku jiran ada kereta baru.
lepas ni susah la nak dengar ekzos kereta dia bila balik.
tau-tau dengar bunyi grill pagar je.

p/s: terkini! jiran no. 1 baru beli proton saga BKP. jiran no.2 baru beli motor BKP jugak. wahhh.. semuanya bau kedaiii...!

Tuesday, December 22, 2009

aku, motor dan polis!

tengah hari tadi selepas aku membayar duit rumah sewa makcik aku kat satu pejabat kerajaan. kepala aku pun naik buntu. mana aku nak pegi ni. takkan nak balik opis waktu rehat. apa barang melepak kat opis waktu rehat.

jadi dengan langkah longlai. aku bergerak ke deretan motor yang sibuk bersembang hal permotoran di bawah garaj. nampak je muka aku, motor superbike 110cc aku pun terus mengundurkan diri di celah keramaian para newbie yang nak tau pengalaman hidupnya sebagai otai motor.

lalu mendapatkan aku dan menyapa;
"nak pegi mana bos?"

"entah la. aku rasa nak balik umah mama kejap la tengok pokok mangga" balas aku lesu sambil memakai helmet.

lalu aku pun bergeraklah ke seksyen 17 dengan kelajuan sederhana dan berhemah. sempat juga aku menyapa awek pejabat yang kebetulan nak pergi makan tengahari.

"cantik betis!"

jam-jam tu gak, aku dapat makan seranah berulamkan kata-kata nista. aku sengeh. dengan satu pulasan minyak yang padu di tangan kanan. maka dengan rasminya awek tu dah kena perasap dengan aku. sape suruh pakai kain belah. kan dah kena ngorat.

motor aku seakan faham kehendak tuannya. dia meluncur laju membelah angin dan mencelah-celah di antara dua buah kereta yang memandu line kanan tapi slow. satu jeritan hon yang merdu seakan suara amy search mengejutkan pasangan bercinta.

"nak beromen pegi tasik la bang" jerit aku. satu terjahan keras di bumper kereta proton saganya aku bagi. supaya dia beringat.

superbike aku meluncur ke bulatan menghala ke jambatan ke seksyen 17. sedang aku menyanyi hampir ke tahap tertinggi lagu search pembakar perasaan aku terpandang satu lembaga paling digeruni mat rempit.

"polis!" jerit aku.

ah sudah. ada road block plak tengah ari ni. sekelip itu juga aku teringat mana lesen motor aku. hidup lagi ke? road tax aku kat mana?

ekzos aku tak bising. nasib baik aku tak pakai exzos yoshimura yang rossi bagi pinjam aritu. side mirror? puh! nasib baik ada pasang.

helmet? alamak aku terpakai helmet shoei. mahal helmet ni. ada sain stoner kat tepi lagi. ni kalau polis rampas. mau aku guling kat tepi tu gak. aku makin risau. kereta semakin banyak bersesak.

aku juga terserempak satu couple patah balik dan terus ke seberang tanpa hiraukan keselamatan motor mereka. aku hampir terkencing ketakutan. dan aku menunggang pandang tayar.

aku terlanggar kon dan motor aku hampir hilang kawalan. cilakak kon repair jalan ni. hari tu takde pulak nak tergedik taruk kat tengah jalan. ada road blok masa tu la nak taruk.

aku pandang depan dan muka aku terus berubah...

seorang pemuda berkulit gelap memakai vest putih sedang mengibar bendera di tengah jalan dan dikanannya ada satu lori turap jalan!

lain kali pakai la vest kaler lain dol!

Monday, December 21, 2009

tanggungjawab aku

terlalu byk tekanan kebelakangan ni.
aku diam je kerana tak mau serabut ini terus datang.

tanggungjawab kerja sangat berat.
aku masih tidak pulang selepas 12 jam di depan monitor.
aku masih khayal kerja disamping deringan telefon yang sentiasa mengingatkan aku itu dan ini
"design aku ajua" ~ khalim merujuk kpd karnival sukan.
"sample aku ajua" ~ watie merujuk kepada risalah 25 tahun.
"logo aku ajua" ~ pengarah merujuk kpd sambutan tahun baru.
"banners aku ajua" ~ mardiana merujuk kpd resepsi sanding.
"claim aku ajua" ~ supplier merujuk kpd payment tak bayar.
"kami tak makan lagi!" ~ isteri dan anak yang menanti di rumah.

aku diam.

aku tak tau mana mau diusik.
semuanya penting.
aku juga lapar. aku juga penat. aku juga lesu.

jari aku menggigil memegang mouse.
laparkah aku?

belakang kepalaku berdenyut.
peningkah aku?

entahlah.

lagu DMasiv Cinta Ini Membunuhku telah 2 juta kali dimainkan tanpa henti.
dan aku tidak mau ia berhenti.
kerana aku tak mau cinta kepada tanggungjawab ini membunuhku.

semangat aku masih tinggi.
azam aku semakin kuat.
semua di pejabat ini telah berada bersama keluarga.
ada sedang makan.
ada sedang menonton.
ada sedang ketawa.
dan aku juga tumpang gembira.

menyudahkan tanggungjawab dengan sedikit senyum.
dengan sedikit harapan.
dengan segunung doa.

aku dinafikan cuti.
ibarat aku telah ditikam dalam diam.
aku cuba berfikir.
tetapi kepala aku sarat dengan idea untuk kerja.

tiada ruang untuk akal ini mentafsir sebabnya.
jadi tak usah runsing
buat saja tanggungjawab ini.

aku cuba senaraikan apa yang perlu.
nampaknya senarai tidak kurang dari minggu sudah.
nampaknya aku perlu kurangkan segala keperluan diri untuk kerja ini.

aku perlu kurangkan waktu keluarga.
aku perlu kurangkan waktu rehat.
kurangkan waktu tidur.
kurangkan waktu tarik nafas.

kini aku ada lebih masa bekerja.
tanpa pedulikan hati orang lain.

apa peduli hati isteri.
apa peduli hati anak.
apa peduli hati orang tua.
apa peduli hati kawan-kawan.
aku perlu jaga hati para pemberi tanggungjawab.

kerana tanggungjawab ini aku perlu jawab esok.
kau kata boleh! kenapa tak buat!
kau kata siap! kenapa sekarang tidak!

betul ke tindakan aku.
kerana aku tidak mampu berfikir hal lain kerana terlalu kusut.
kusut dengan senarai sangat panjang.
kusut dengan amanah.
kusut dengan amarah.
kusut dengan orang yang cintakan kuasa.

mungkin aku menunggu masa badan ini meragam.
meminta rehat. meminta disegarkan.

maka aku akan berkata;
"sabarlah wahai sahabatku. jika kau tumbang pasti ada orang akan uruskan kita!"

Wednesday, December 16, 2009

mati

apa kata allah;
"Kalaulah sekiranya kamu dapat melihat malaikat-malaikat mencabut nyawa orang-orang kafir sambil muka dan belakang mereka serta berkata. “Rasakanlah olehmu akan siksa yang sangat pedih (nescaya kamu akan merasa ngeri melihatnya)"

allah kata lagi;
"Dan sungguh ngeri sekiranya engkau melihat orang-orang yang zalim ketika sakaratul maut, sedang para malaikat menghulurkan tangan mereka (memukul dan menyeksa orang-orang itu) sambil berkata (dengan suara yang menengking dan mengejek) “ Keluarkanlah nyawa kamu (dari tubuh kamu sendiri) ; pada hari ini kamu dibalas dengan azab seksa yang menghina kamun disebabkan apa yang telah kamu katakana terhadap Allah dengan tidak benar dan kamu pula menolak dengan sombong takbur akan akan ayat-ayat keteranganNya"

nabi muhammad kata;
"malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari"

nabi muhammad kata;
"sakit mati itu seperti ditetak 300 bilah pedang"

nabi muhammad kata;
"orang paling bijak adalah orang yang paling banyak mengingati mati"

nabi muhammad kata;
"banyaklah ingat mati kerana ianya akan mengurangkan dosa"

nabi idris kata;
Sesungguhnya mati itu kalau hendak diibaratkan seperti kulit yang disiat hidup-hidup, maka aku rasa sakitnya mati itu 1000 kali lebih dahsyat daripada itu.”

maka di jawab oleh malaikat maut;
“Wahai saudaraku Idris, ketika aku mencabut nyawa engkau, aku sangat berhati-hati sekali yang belum pernah aku lakukan terhadap seseorang pun sebelum ini ”

bagaimana nabi muhammad wafat?

nabi muhammad demam panas dua minggu. kemudian baginda memasukkan tangan ke dalam bekas air dan disapukan ke mukanya serta dilurutkan sampai ke rambutnya lalu berdoa;
"Ya Allah, bantulah aku dalam menghadapi ujian kematian ini, lunakkanlah aku di atas kematian ini wahai Tuhan"

tersebar seluruh madinah hal kewafatan nabi sehingga umar pun tak percaya. lalu abu bakar member satu khutbah yang terkenal;
“Ketahuilah, siapa yang menyembah Muhamad, maka ia telah meninggal dunia. Dan siapa yang menyembah Allah, maka sesungguhnya Allah tidak mati”.

dan abu bakar pernah berkata;
Ketika Rasulullah berada di hadapan,
Ku pandangi pesonannya dari ujung kaki sampai ujung kepala
Tahukah kalian apa yang menjelma?
Cinta!


itulah abu bakar as sidiq r.a. gelaran as sidiq tu gelaran orang arab bagi sebab dia asyik cakap betul je ape yang nabi muhammad cerita.

nabi muhammad dan abu bakar pernah menyorok dalam satu gua sebab kena kejar orang quraisy. diorang menyorok punya lama sampai nabi muhammad tertidur atas peha abu bakar. tak lama kemudian seekor ular datang dan mematuk abu bakar. punyalah cinta abu bakar ni kat muhammad, ditahannya sakit patuk tu sehinggalah setitik air mata abu bakar terkena muka nabi dan nabi terjaga.

abu bakar wafat pada usia 63 dan dikebumikan bersebelahan dengan makam nabi muhammad.

"ehh.. ape cerita saidina abu bakar ni? tadi cerita pasal mati!" hati aku bising-bising.

"ohh.. silap. tersyok plak menulis. malas nak edit publish post je la" cakap aku.

p/s : entry ini adalah untuk peringatan di atas dorongan kepada kematian beberapa orang rakan kerja dalam sebulan dua ini. alfatihah kepada kak nora, abang ramlee dan terbaru abang din.

al-fatihah

Tuesday, December 15, 2009

sekadar berkongsi

Syed Mokhtar Al-Bukhary adalah usahawan melayu terkaya di malaysia (USD1.1 billion) dan merupakan bos besar / bos bersama kepada;
- Malaysian Mining Corporation (MMC) sykt pembuatan dan kejuruteraan. antara hasilnya adalah membina tower one KLCC
- Janakuasa Malakoff (no.2 selepas TNB Malaysia)
- Syarikat PERNAS
- Pelabuhan Tanjung Pelepas
- Amtek Holdings Bhd
- kedai buku MPH
- lee cooper
- Yayasan Al-Bukhary
- Gardenia
- DRB-HICOM
- Bank Muammalat
- Padini, PDI, P.Athuentic, Seed, Vincci
- Gas Malaysia
- Hotel Istana
dan berpuluh syarikat / projek lain di dalam dan luar negara

Vincent Tan (USD 750 juta) adalah tokey besar / tokey bersama kepada;
- Berjaya Group Bhd yang memiliki berjaya times square, berjaya hotel di pulau peranginan, sykt hartanah
- Unza Malaysia dengan produk penjagaan kulit antaranya Dashing, ELITE, Carrie, Aiken dan banyak lagi.
- DiGi
- McDonald Malaysia (since 1981)
- Sport Toto (since 1985)
- Starbucks (since 1998)
- 7Eleven (lebih 200 kedai di Malaysia)
- Kedai buku Borders
- Suratkhabar The Sun
- Kedai Krispy Kreme
- Kedai Wendy’s
- Kedai Papa John’s Pizza
- Kedai Kenny Rogers Roaster
- Kereta Hyundai , Inokom Malaysia
- Cosway, Singer
- Terbaru Friendster.com dengan belian 100 juta USD
dan berpuluh usahasama syarikat di dalam dan luar negara

Ananda Krishnan pula (USD 7 billion) adalah pengarah / pengarah bersama kepada;
- astro
- maxis
- pan pool malaysia (judi)
- Tanjung Golden Village TGV
- MEASAT
- powertek berhad (janakuasa)
- Bumi Armada (perkapalan)
- membeli padang lumba kuda sebelum dibeli kerajaan dan jadi KLCC

terkaya di malaysia adalah
Robert Kuok (USD 10 billion) raja gula asia. adalah bos bapak gila punya besar kepada syarikat PBB Group dengan produk dan agensi;
- Golden Screen Cinemas GSC
- telur Seri Murni
- sardin marina
- minyak masak NEPTUNE, Seri Murni dan Krystal
- Nata de Coco jenama Syamu
- sos cili Linggam
- Pewarna kek jenama Star
- Johnson & Johnson
- Clorox
- Vsoy
- Minuman Orang Kampung (long jack, kacip fatimah)
- gula makan jenama MSM (Malayan Sugar Manufacturing)
- Tepung gandum cap SAUH
dan banyak lagi..

sekadar berkongsi

Monday, December 14, 2009

bisnes MLM


pada satu petang yang harmoni aku, isteri dan caca bersiap untuk keluar bersuka ria di shah alam sambil menghirup udara petang yang segar dan seharum teh sabah.

sedang aku menghimpun 3 guni sampah di depan pintu rumah, kelibat satu mpv wish perlahan melintasi rumah aku. ni tak lain cari rumah sewa la ni. tak pun kawan abang baju kuning rumah belakang.

"ajua..!" jerit pemandu wish tu.
"ehh.. jibaun! la.. nape tak call dulu" balas aku menjerit jugak.

jibaun ni adalah kawan lama aku semenjak dari sekolah menengah lagi. kira kawan karib sangat la. mak bapak aku memang kenal sangat la dia ni. dialah geng rempit. geng usha awek. lepak umah dia sampai pagi adalah aktiviti wajib hujung minggu. pernah bercuti sampai ke pangkor dengan kunyit dan ashim. beraya rumah awek dia kat temerloh. kehidupan bujang aku yang penuh misteri dan sulit banyak dia tau. datuk tony fernandes pun jeles kalau dia tau hal sulit sebegini.

last dia datang rumah aku masa raya tahun lepas. raya tahun ni plan memanjang tak jadi je. aku sibuk. dia ada hal. last aku jumpe dia beberapa bulan lepas di kedai khalifah seksyen 3 sambil bercerita tentang satu produk MLM.

dan aku tak join MLM tu.

jadi petang tu jibaun pun melepak la kat rumah aku dengan di hidangkan teh cameron highland. uncang edisi terhad dan nasi beriyani bukhara yang sempat bini aku masak segera.

kalau dia bagitau awal mungkin sempat jugak bini aku masak rendang tok dan bakar lemang. tak pun black paper stik dengan makaroni cheese dihidangkan dengan roti garlic yang dibakar atas kayu api yang arangnya hanya boleh diperolehi di essex, england. senang cakap di belakang rumah jamie oliver!

selain bersembang kosong dan bertanya khabar. sempat juga aku bertanya hal kereta wish dari negara maria ozawa tu. soalan aku tu seperti memetik suis bom. dia tersenyum dan bertutur dengan susunan ayat teratur bahasanya dan cantik lenggoknya seperti telah dikarang dari awal. dan aku syak ni mesti MLM ni.

tepat dan tanpa selindung maka jibaun memberitahu ~ itulah hasil MLMnya. sebuah wish baru dengan bulanan sebanyak seribu lebih selama 9 tahun. baru bayar 2 bulan. keluar lepas raya puasa aritu.

aku tersengeh manja selepas diberitahu wish itu masih berhutang dengan bank. bukan dibayar tunai. tambah hutang rupanya! jadi takdelah hebat sangat MLM tu sampai kau berhutang bank. ingatkan wish tu dah habis bayar! nampaknya jibaun kena maintain MLM selama 9 tahun la kalau nak bergaya dengan wish maria ozawa tu.

aku tolak MLM dia dengan cara baik. untuk kali ke 2. aku ada juga side income. tapi bukan MLM. aku tulis blog. purata aku dapat 30 ribu ringgit sebulan hasil dari tulisan blog kat sini. bulan lepas je dapat 145 ribu ringit hasil iklan di sini.

takkan aku nak cerita kat dia income aku 30 ribu tu. jadi aku bagitau je bisnes aku low profile. nampak takde kemajuan. bisnes runcit-runcit je. masih bekerja makan gaji dengan menunggang superbike 110cc setiap hari. dan berkasut buruk dan berkemeja lusuh macam biasa. pukul 9 makan nasi ikan keli kat kantin tingkat bawah, juga macam biasa.

aku cuma sedikit pening kepala pikir kapal persiaran yang roman abramovich bagi aku minggu lepas tak dapat permit berlabuh kat port klang. mungkin aku kena bincang dengan vincent tan sebab aku nak pakai perlabuhan berjaya dia. jadi hal macam tu tak seronok aku nak cerita kat jibaun!

jadi aku diam aje.

******************

beberapa hari kemudian jibaun ada memujuk aku dari fesbok. aku tolak lagi cara baik. dah tiga kali! aku tak nak kerana bisnes MLM yang tak tentu hala ni, akan mengkuburkan hubungan aku dengan dia.

cara meniaga orang lain-lain. ada suka MLM, ada suka rompak, ada suka trading, ada suka services. ada suka main-main. jadi MLM bukan cara aku dan bini aku. skim piramid ni jangan main-main oi. sedara pun boleh putus. apatah lagi kawan. jangan sebab duit semuanya tergadai.

aku tengok orang MLM pun tak semuanya berjaya. hutang berlambak pun banyak. ishh.. takut gak aku bab berhutang ni. dengar cerita nabi pun tak sembahyangkan orang yang berhutang ni. jadi janganlah berhutang.

aku juga dah nasihatkan jibaun jauhi dari MLM ni dari terperangkap. antara sebabnya, mengkayakan bangsa lain. 99% MLM adalah kepunyaan bangsa lain.

MLM seperti Hai-O menjual arak dalam bisnesnya. walaupun ramai bertegas Hai-O marketing tak sama dengan Hai-O trading. kalau dah satu company tu bukan sama je ke. samalah macam ko makan kambing yang tinggal dalam kandang babi. kambing tu memang halal makan. tapi dia makan sepinggan dengan babi. sentuh kulit babi. gurau-gurau dengan babi. mungkin juga kambing tu ada bersekedudukan dengan babi. kita pun tak tau. jadi ko nak makan ke kambing tu bila dah tau?

confiden makan takpe. kalau was-was!

aku ada juga baca website ust zaharuddin yang review pasai uptrend dan hai-o. dan menariknya menurut Syeikh Prof dr Wahbah Az-Zuhaili (ulama dari syria)
adalah HARAM mendapat keuntungan tanpa melakukan kerja bagi perolehan komisyen orang di kaki yang kesepuluh. dan jika mereka semua telah bersetuju, persetujuan itu adalah batil dan tidak sah!


kiranya ko ambik untung sedikit. mungkin dalam 5% di atas usaha orang bawah yang takde kena mengena dengan ko. seperti ko duduk goyang kaki tengok fesbok, tapi ko kutip 10% keuntungan sales dari member ko yang bagai nak mati cari duit tu.

itulah piramid.

Saturday, December 12, 2009

dilema orang bujang

"bercinta dah lebih setahun ni cantek la. tahun depan bole kawen" perli aku kat sorang member pada satu pagi.

"takde duit la. belanja kawen ni besar gak ye. beli cincin. beli baju.. bla..bla" dan aku ternganga je bila dengar dia bersungut.

ni kes takde duit.

petang tu aku lepak kat kerusi depan pejabat sambil bersembang dengan sorang pak guard pegang pump-gun.

"motor modenas yang baru tu berapa ye harga. ingat nak beli untuk anak. senang dia pegi belajar itm nuuu.."

"entah la pakcik, dalam 5 ribu cukup la kot" balas aku lemah.

"anak pakcik bape orang?" soal aku sambil menjeling muncung pump-gun yang menghala ke siling. ni kalau aku bawak ke maybank memang kompom masuk metro esok ni, bisik aku.

"12 orang! yang bongsu tu dapat itm melaka. tu yang pakcik nak cari motor ni. second pun takpe kot." pakcik tu lancar bercerita dan matanya tajam memandang orang keluar masuk ke dalam bangunan yang dia jaga.

aku agak pakgat ni mesti tak cukup duit nak beli motor anaknya. tetiba aku rasa macam ada kaitan pulak dengan dialog aku pagi tadi.

teorinya adalah;
orang bujang + ada awek = takde duit!
pakgat + ada anak 12 = takde duit!

pakgat yang takde duit tu pun bole sara anak sampai 12 orang bole hidup macam biasa jadi apa halnya pulak orang bujang yang mungkin membela seekor myvi boleh kata takde duit!

aku bulan-bulan tak cukup gak duit. tapi aku tengok susu caca tetap 6 tin sebulan. pempes 3 pek besar sebulan. makan mewah boleh tahan kerap. bini aku tetap beli tudung setiap minggu. spotrim kereta aku tetap bertukar setiap bulan. padahal gaji aku cuma lebih sikit je dari gaji sebelum kawen. aku tengok ok je.

jadi apa masalahnya?
aku pun tak tau.

Thursday, December 10, 2009

Fesbok kena sekat!


pada satu tengahari yang indah aku dikhabarkan bahawa fesbok telah disekat dengan kejamnya oleh pihak junta tentera ICT. diorang tak tau ke fesbok ni adalah ciptaan genius dimana aku boleh berjumpa hamdan, kawan sekolah rendah yang sampai hari ni tak ganti stopwatch yang dia pecahkan masa kat koridor kelas berbelas tahun dahulu.

fesbok juga adalah cara paling mudah untuk himpun kawan lama dan menjemput diorang untuk datang makan kat rumah aku dengan hanya satu klik.

diorang tak tau ke sebab fesbok lah petisurat email aku selalu penuh sampai aku naik menyampah tengok ayat ~ commented on a photo of you...

tapi aku suka fesbok sebab boleh kutuk orang tanpa prejudis.

sebelum ni pihak junta juga telah menyekat beberapa web yang bermanfaat seperti youtube, tv3, myspace dan yang berkaitan dengan pelbagai alasan ~ muzik, porno, hiburan, videoklip...

aku mengeluh.

tak boleh la aku menatap herard tribune dan washington post pagi-pagi. dan kemudian membaca perez hilton mengutuk semua orang kat web dia. macam mana pula dengan lady gaga yang meminta aku komen videoklip terbaru dia kat youtube?

aku mengeluh.

henpon aku berbunyi dan aku terus membaca sms;
'bile nak prof teman punya fesbok ni?'
'fesbok saya dah kena sekat la' keluh aku.
'tak potong lagi ke? pakai la broadband'

aku tepuk meja!
iye la aku ada maxis broadband. ape risau internet sekat. pakai internet sendiri. bayar sendiri.

sejam kemudian dapat lagi sms;
'tima kasih sebab prof. nanti komen la ye'

aku senyum je.
sibuk-sibuk anwar ibrahim ni pun sempat juga dia tengok fesbok aku. bagus la.

Monday, November 30, 2009

situasi genting setiap pagi

aku celik mata seawal 6.50 pagi. itu pun selepas bini aku kejut hampir seratus kali. mula-mula "bang!" aku dengkur lagi. pastu goyangkan kaki. aku dengkur sambil peluk bantal. "bang!" dan goyang badan pulak. aku dah tak dengkur tapi bantal tutup muka.

bini aku biar je 2 minit sambil panjangkan bulu mata. dia tengok mimpi aku dah masuk sempadan thailand dan hampir ke bangkok dengan selamba dia smack down belakang aku. dan terjahan tajam tu tak mematahkan semangat aku untuk terus ke songkla dan naratiwat.

kemudian dengan lembut seperti berbisik dalam hati;
"dah semayang subuh belom!" aku terus meloncat ke bilik air dengan sekali nafas je. dan itulah masalah aku bangun pagi setiap hari.

masalah itu lebih berat jika awal pagi tadi abang angkat aku main bola jam 2.30 pagi. nak tido nanti dia cakap ape pulak.

"rekod aku main tau!" gertak lampard.
"aku pun ada skill baru nak patahkan kaki lawan. ko kena tengok" balas michael ballack dalam sms dengan henpon blackberry yang aku bagi haritu. gaji setengah juta henfon pun aku kena beli.

jadi, takkan aku nak hampakan abang angkat aku.

selepas solat subuh pukul 7 pagi biasanya aku gosok baju kerja. ini pun satu masalah jugak setiap pagi. aku kena fikir hari ni aku mengular tak? kalau duduk opis aku akan pakai baju buruk-buruk je. kalau mengular. kemeja kena yang paling mahal. barulah awek nandos pandang. atau sekurangnya awek vinci SACC mall.

untuk acara setereka ni. akulah orang paling malas sekali dalam dunia. tapi aku tak pernah mintak bini aku setereka baju walaupun aku malas. kadang-kadang aku seterekakan lagi baju untuk bini aku. kadang-kadang bila rajin sikit aku setereka gak pempes caca. dan setereka baju jiran sebelah jika aku terlebih rajin. tapi perkara itu tak pernah terjadi kerana aku sombong.

lepas setereka biasa aku baca quran kerana aku orang baik. kalau tak pun aku tengok movie. kalau ada bola malam tadi yang miss tengok. aku tengok sedutan gol pagi tu. jadi aku bolehlah kencing budak opis kata aku tengok bola sampai pagi. padahal tengok berita jam 7.30 pagi je. paling teruk pun aku sambung tido kat sofa.

pagi-pagi biasa aku hantar caca kat rumah nenek naik superbike. jadi biasanya caca akan bangun pukul 7.30 pagi. itu pun tengok keadaan. kalau malam tadi dia tido mimpi muka maknya. ada harapan bangun senyum. kalau bangun muka masam. sah mimpi muka aku! ada harapan aku kena baling botol susu pagi tu.

caca ni agak garang orangnya. jadi aku sejukkannya dengan ayat;
"jom tengok i love you!" (merujuk kepada kartun Barney!)

sure pagi tu dia akan mesra dengan aku bagai tak mau. dan biasanya dia akan tengok barney jam 7.30 pagi sambil baring dengan tivi tangan kanan pegang botol susu tangan kiri pegang bantal busuk.

dan aku terus mandi. sebelum mandi kadang-kadang tu aku perasan Bushi! akan menggelupur kalau nampak aku. lapar! jadi aku tak tangguh untuk hidangkan secawan milo panas dan karipap daging untuk Bushi! kadang-kadang tu tak cukup asyik jerit je'
"meow!"
"meowww!" ~ nak kentaki.. nak kentaki!!

aku akan marah dengan beliakkan bijik mata dan cakap;
"ikan puyu mane makan kentaki!" dan aku terus mandi.

waktu pagi di meru dengan sisa-sisa salji yang turun malam tadi dan ada sikit pagi ni membuatkan aku malas nak mandi lama. paling-paling tak pun 10 gayung. gosok gigi satu kali. sebelum sabun empat kali. lepas sabun lima kali.

aku akan mandi 50 gayung kalau malam tadi mimpi megan fox!
mandi wajib!

urusan dari bagi Bushi! makan, mandi dan pakai baju paling biasa adalah 4 minit. paling lewat adalah 7 minit 30 saat (kalau mimpi megan fox!) dan paling segera 2 minit. itu jenis dah pukul 8 tapi masih tak mandi lagi. kes terlajak tidur.

jadi kemuncak kartun barney setiap pagi adalah lagu 'i love u!' dan caca akan cari aku, walau di mana aku berada untuk menggenggam tangan dan menyanyi lagu i love u dan diakhiri dengan peluk. sama macam kat dalam kartun. pengaruh kartun!

jadi bagi mengelakkan caca mengamuk baling botol kalau aku takde masa lagu i love u. aku biasanya dah siap sedia depan tivi dengan pakaian lengkap dan tinggal nak tutup tivi je lepas lagu i love u.

habis je adegan peluk. aku terus angkat dia sambil tutup tivi ke superbike yang sejak tadi dah disuamkan enjinnya. biasa aku bawak beg bajunya dan diselempang ke belakang dan kadang-kala aku juga bawa paper bag berisi bantal, botol, pempes dan buku The Twilight Saga: New Moon edisi terkini untuk bacaan caca sebelum tido. akan aku sangkutkan di hendel motor.

perjalanan ke rumah nenek caca sejauh lautan luas tanpa tepinya. kelajuan superbike berkuasa 110cc ni sepantas abang usin bolt training waktu pagi lepas sembahyang subuh kat masjid meru 2 tahun lepas. masa tu dia lari tak selaju sekarang. banyak sangat makan roti canai kat kedai epol. sebab tu la semput! aku suruh dia makan rumput barulah dia lari laju.

"kalau ko nak lari selaju kuda. ko kena makan macam kuda!" lepas tu terus dia laju tak pandang belakang. dengar cerita dia solat subuh kat meru pastu sarapan pagi kat vietnam berlari je. kadang-kadang tu kalau tertinggal beg duit selamba je patah balik ke rumah sewanya kat jalan belimbing. pastu gi vietnam balik. usin! usin!

perjalanan ke rumah nenek caca lebih kurang 3 minit 24 saat ikut stopwatch aku. catatan terbaik adalah 2 minit 10 saat. itu jenis menunggang masa salji turun. kelam kabut sikit.

rumah nenek atau lebih mesra 'asrama nenek' waktu pagi biasa ada nenek. kadang-kadang ada atok. ahli lain seperti kak ani, arif, asraf muslim dan yusry KRU bersilih ganti. kadang-kadang ada... kadang-kadang takde.

caca ada masalah untuk lepak kat asrama nenek kalau hari isnin. jadi meninggalkan caca dalam keadaan menangis adalah saat paling aku tak suka. jadi sebelum air mata jantan aku menitik di pipi dan mencetuskan perasaan sebak aku meninggalkan asrama nenek dengan tasbih kifarah.

perjalanan ke pejabat di waktu pagi adalah waktu paling aku suka setiap hari. kerana aku akan berlawan dengan masa. berkejar dengan jentera lain. maki pemandu lain tanpa kasihan dan usha awek lintas jalan dan di bus stop. aku ada geng sendiri. geng pukul 8 namanya. jadi geng pukul 8 ni memang biasa laju satu macam.

mana motor-motor lembut kitorang potong. mana kereta-kereta lemah kitorang kasi asap. mana jentera kurang ajar terutama bangsa colok kitorang hon. mana awek lintas kitorang terus berhenti. bagi jalan!

ke shah alam dari meru aku akan bertemu dua simpang.
simpang syurga dan simpang neraka.

simpang syurga adalah;
simpang ke seksyen 7 shah alam di mana aku akan bertemu awek-awek uitm melintas jalan dan ada juga awek sedang silang kaki menunjukkan betis di bus stop. jarak ke pejabat agak jauh kerana bertemu beberapa trafik light dimana aku boleh berhenti untuk mengusha kereta awek uitm yang berpakaian cantik pada waktu pagi di dalam kereta.

simpang neraka adalah;
simpang ke highway persekutuan. dimana nasib tak baik ada road blok belakang tol bukit raja. permandangan tak menarik kerana sering terserempak betis berkudis awek gemuk naik ex5. kadang-kadang makan asap motor mat sabit rumput yang aku syak tak pernah servis motor seumur hidup. tau pakai je! kalau hujan memang redah aje sebab takde tempat teduh. tapi jarak ke pejabat dekat sedikit dari simpang syurga.

biasanya aku ikut simpang neraka kerana jarak yang lebih dekat.

aku sampai di pejabat biasa 8.28 atau 8.30 pagi. kalau ada malaun yang baru nak punch. memang merah la aku pagi tu. dan mood segar aku dengan bau asap bas di baju dan rambut macam tak bersikat akan kekal sampai petang.

dan begitulah aku, esok dan seterusnya.

Thursday, November 26, 2009

slamat hari raya aidiladha


nak raya amenda mak pun kat mekah.
kalau tak tu mesti;
1. mama masak rendang, kuah kacang, ketupat
2. aku tolong babah potong lembu kat surau

tahun ni cuma ada adik-adik je.
ok lah tu.

orang lain lagi teruk.
takde mak bapak terus. lagi sayu.

aku ucapkan selamat raya korban kepada semua pembaca setia blog aku ni. sorilah aku kurang update story kat blog ni. akan aku usahakan supaya blog aku ni beroperasi 24 jam macam biasa.

kesedaran di satu tengahari

'esok akak datang ye!' - sms dari bini jo kat aku. ish! malas betul aku nak jumpe. dari minggu lepas ajak dating. takkan aku nak dating dengan bini orang tak tentu hala.

bagi mengelakkan pegawai cegah maksiat syak yang bukan-bukan aku terus balas. 'akak datang opis saya la. senang' dan dia balas ok.

lepas tu aku bercerita satu opis pasal pegawai tertinggi unit trust nak datang jumpe aku sat lagi. aku mintak pendapat diorang.

"jom lah kita keluar ramai-ramai nanti dia tarik kita pulak" fuaza dah gelabah.
"kalau aku la. aku cakap je ~ sekarang saya keje kat kedah. nak datang ke?" abang shahrul bagi pendapat. takkan aku nak cakap macam tu. bini jo pun dah kenal aku lama gak.

tengah hari tu bini jo datang dengan sengeh-sengeh seperti baru menang loteri kat pintu opis aku. dan kami pun berbincang di tempat biasa. meja mesyuarat bahagian korporat.

aku tau niat bini jo tu nak korek duit EPF aku yang dah keluar lepas raya aritu. aku jawab dah habis semuanya. dia gelak je.

"itulah orang muda. pantang nampak duit banyak. pakai semua!" usik bini jo. aku sengeh je. dia tak tau ke duit tu aku buat settlekan duit kereta.

plan a dia nak korek duit aku dah berjaya aku elak.jadi dia bukak plan b pulak dengan fakta-fakta sains dan teori fizik berserta deretan angka-angka unik profit di atas sehelai kertas jawapan SPM 2009. ehh! macam mana boleh bawak keluar ni. aku syak bini jo ni jual soalan bocor gak la. biaselah orang bisnes.

dia memberi gambaran apa akan jadi pada kita di usia 75 tahun sekiranya dari sekarang kita tak menabung. bersara pada 55 dan umur panjang kerana kerap baca quran setiap pagi macam atok-atok.

takkan nak baca quran je pagi-pagi. perut lapar gak. kereta kena maintain gak. duit belanja gi dangdut pada usia senja kena ada gak. demam batuk sakit-sakit. dan duit itu mane nak cari bila dah bersara? nak kerja tak larat. nak stayback kat opis kerja sampai pagi jauh sekali. jadi apa sumber kewangan ko masa tu?

ofkos simpanan masa muda. cam aku ofkos ada pencen sampai mati.

"sekarang ni boleh la kerja teruk-teruk. end of the day duit pun banyak boleh beli macam-macam. boleh reward bini baju ke. reward anak mainan ke. dah tua esok" leter bini jo. aku diam je sambil menjeling budak opis yang sengeh-sengeh sambil melarikan diri dari kawasan tu.

terus aku tersedar akan kemampuan aku dihari tua kelak. boleh ke aku main ski di banjaran alps sambil minum teh di swiss kalau duit takde. boleh ke aku menonton F1 dari kapal layar di monte carlo kalau takde duit.

dengan keinsafan bahawa duit ni penting untuk hari tua. jadi aku pun berazam untuk melabur sikit. dalam kiraan algebra yang aku buat tadi ni. aku rasa simpanan bulanan aku termasuk pelaburan, insuran dan main kutu hampir separuh dari gaji aku. lagi suku untuk bayar hutang along bank dan baki untuk belanja makwe pergi dangdut. cukup kot.

aku terasa insaf betapa duit ini satu keperluan sambil duduk tahiyat akhir di depan pc.

kang aku kerja bagai nak mati sampai tak jumpa anak bini. kang kata aku gila duit. kang aku bermalasan sambil menonton movie sepanjang hari. kang kata aku tak cari duit. adakah apa aku buat ni benda betul. saving sana sini. labur sana sini. boleh percaya ke unit trust dan insuren prudensial ni. bila ada duit semua jenis orang datang kata itu baik ini baik. tapi bila takde duit semua senyap.

kadang-kadang aku ada gak pikir. gaji bulanan banyak. tapi cash dalam tangan tak banyak sebab banyak projek long term seperti saving ni aku kena komit tetiap bulan. berbaloi ke.

dari tahiyat akhir terus aku bagi salam. mintak doa! betul ke ape aku buat ni.

Tuesday, November 24, 2009

plate keta KL yang mencarut

WTF!

aku terbaca blog member pasal susasana kl yang dah berubah selepas jpj keluarkan plate kereta yang terbaru ~ WTF!

makin ramailah yang mencarut kat kl pasni.

[baca sini]

Thursday, November 19, 2009

Sembang haji

ahad malam isnin lepas ada kenduri sempena mama babah aku gi haji. rumah yang seluas taj mahal tu pun boleh sendat. nampaknya tahun depan kena buat seluas stadium pulak la.

terima kasih yang datang dan yang menolong. yang salam babah semuanya mintak macam-macam.

"nanti doakan anak aku yang nak ambik SPM tu ye"
insya allah.
"air zam-zam jangan lupe tau halim"
insya allah.
"anak aku yang dah 10 tahun kawen takde anak tu. ko doa-doa kan la ye"
insya allah.

"ah mintak macam-macam! korang doa la sendiri!" jerit aku dalam hati. orang tua-tua ni ada ke doa boleh kirim-kirim. mintak air zamzam. kat sini pun banyak. Mintak anak. kat sini pun ada hamid arshad. mintak anak lulus SPM. belajar la betul-betul.

dan yang paling best aku bersembang dengan abang Ann. dia ni sepupu aku yang paling aku respek. sejarah hidupnya memang cemerlang. belajar sampai UK ambik arkitek. kahwin dengan anak buah dr. siti hasmah. masa kenduri dr mahathir pun datang (masa tu masih lagi perdana menteri). asal dr. mahathir balik dari lawatan luar negara mesti muka anak-anak abang Ann keluar tv. jalan pegang tangan dengan perdana menteri. firma arkited dia memang dahsyat. dia pun pakai merc clk 2 pintu. duduk kat rumah atas bukit di bukit jelutong. dan sangatlah merendah diri orangnya.

aku sembang dengan dia agak lama sampai sakit-sakit kaki berdiri. lebih kepada racun aku suruh pegi umrah. dia pun baru balik umrah masa puasa haritu.

"kalau kita sembahyang tanpa tinggal dari lahir sampai... ambik kata umur 75 tahun. baru 400 ribu rakaat. pahala pun lebih kurang banyak tu. kalau kat mekah. solat satu waktu saja dapat 100 ribu pahala. kalau kita solat seminggu kat sana dah 11 juta lebih pahala. kita pun takdelah solat fardhu je. buat solat sunat. wirid. baca quran. semua ganda 100 ribu. tu belum solat masa bulan puasa. tak boleh kira pahalanya. "

aku nganga.

"ko bayangkan tempat yang allah turunkan satu batu dari syurga ke bumi. tanak tengok ke? tempat paling mustajab doa. tanak pegi ke? hari-hari sembahyang zikir sebut nama nabi muhammad. tanak pegi ziarah dia ke? mesti nak. umrah baru 5 ribu. kereta boleh beli 50 ribu"

aku sengeh sambil teringat merc clk dia yang harga 500 ribu tu.

"seronok kat sana. lupa hal dunia. asyik pikir bila nak masuk zohor. bila nak masuk asar. kat sana pikir sembahyang je. sebab semua orang macam tu. nak dapat first saf tu ajau bukan senang"

"iye ke!" aku terbeliak mata.

"ambik kata zohor kul 1. kurang-kurang kul 10-11 pagi dah pegi masuk masjidil haram. itu pun belum tentu" waaaa.. aku ternganga lagi sampai kapal terbang pun boleh buat u-turn dalam mulut.

"umrah dan haji ni jangan main-main. kalau sampai masanya. tuhan sendiri bagi invitation card. nah ko dah boleh datang ke rumah aku. haa.. macam tu skali. hidayah ni hanya tuhan je yang boleh bagi"

"tu belum tengok kaabah live lagi. kita kat sini dok la tengok dinding masjid. dinding rumah. kat sana kita sembahyang bebetul depan kaabah. ni budak-budak muda sekolah-sekolah ni abang ann bawak gi sana. bagi dia nampak kaabah tu macam mana. bagi tebal iman dia. nak doa ape? haa.. doa! lulus exam. berjaya dunia akhirat. doalah banyak-banyak"

"ada skali tu abang ann jumpa satu pakcik dari malaysia kat dalam masjidil haram. dah tua. bila tanya. pertama kali ke umrah? tak dah 7 kali. puhh.. terkejut abang ann. dulu kerja kat mana? saja tanyelah kot memang berduit. kerja tukang kebun sekolah je! malu abang ann.. tukang kebun sekolah dah 7 kali buat umrah. abang ann ni gaji ribu-ribu sebulan. baru la ni sampai"

"tu dia kuasa tuhan. insyallah ada rezeki tahun depan abang ann nak buat haji pulak"

orang macam abang ann ni aku rasa mau pegi pakai pakej. harga 50 ribu pun takpe. orang ada duit.

aku dah berkobar-kobar nak pegi umrah. ayat racun dia paling bisa "tuhan hantar seketul batu dari syurga. tanak tengok ke. tanak cium ke?" dengar cerita seorang ustaz minggu lepas. di padang mahsyar kelak. batu hajarul aswad tu akan cari orang yang cium dia di dunia untuk diberi syafaat.

berkobar ni beb.

Sunday, November 15, 2009

cerita jiran (lagi..)

lokasi rumah sewa aku ni paling senang cakap sebelah surau tinggi kat jalan limau. orang sini panggil surau munawarah. walaupun rumah sebelah surau, aku ni takdelah ahli surau sangat. sebab aku suka lagi ke masjid. aku pun tak tau apasal. mungkin ceramah kat sana lagi berdegar-dengar dari surau tinggi ni kot. entah la.

di lorong rumah aku ni ada 6 bijik rumah sahaja. depan sekali rumah kayu. adik kepada tuan rumah aku. belakang rumah dia bermulalah rumah sewa 4 bijik ni. belakang skali rumah abang baju kuning. asal jumpe je baju kuning. dah 4 tahun aku duduk sini baju dia tetap kuning. dan spek kaler oren.

penghuni asal rumah pertama adalah bangla yang telah berkeluarga anak sorang. ikut kata tuan tanah kedaung, dia tak bagi orang bujang dan pendatang asing menyewa kat sini. tapi sebab dia ni dah berkeluarga. ok sikit la.

mat bangla ni hanya ada motor je. bini tak kerja dan anak dia yang umur 2 tahun memang jarang berseluar. dengan tangkal kencing malam kat pinggang memang diorang ni duduk rumah je. bini dia memang sepatah haram tak tau cakap melayu. english pun kurang. jadi nak sembang-sembang pun kurang la. tapi dia peramah dan senyum selalu.

yang bestnya pulak masa raya diorang akan masak nasi beriyani. puhh..! memang terbaik pernah aku makan. sambil cerita ni meleleh gak air liur bila teringat. bila datang beraya rumah dia kitorang biasa datang dengan jiran nombor 3 (aku jiran nombor 4). sebab kalau datang sorang-sorang memang boleh muntah makan nasi dia. asal kosong je pinggan mesti dia tambah nasi.

"tambah la.. tambah la.. kanapa makan sikit? itu u punya bini pun kasi tambah la. ayam mau ka. saya kasi angkat!"

jadi bila datang dengan jiran nombor 3 bolah la mengelak dari bab tambah nasi ni. kitorang dapat makan nasi beriyani dia hanya 2 kali raya je. sebab dia pindah kat bandar klang. ikut bos baru. dengar cerita bos baru dia siap bayarkan sewa rumah yang baru. duduk pun sebelah rumah je. pekerja kesayangan.

sebelahnya pulak. jiran nombor 2. lakinya bawak lori treler. pernah sekali tayar lori terbenam depan rumah masa baru-baru pindah. lepas tu tak berani dia parking depan rumah. parking tu nun jauh kat jalan besar. itu dulu masa mula-mula pindah. sekarang ni aku tengok balik naik motor je tak bawak lori.

bininya pegi keje naik wira. dan ada 4 orang anak. salah seorangnya bisu. masa memula diorang duduk sini kitorang cukup takut dengan kehebatan anaknya. lasak bukan main. tapi dah lama duduk sini boleh jugak la tegur-tegur. dulu segan gak nak tegur anak orang. kang berparang satu hal pulak. tapi satu yang menarik, dinding dalam rumahnya dicat warna merah menyala. itulah sebab, anaknya lagi kuat lompat kot.

jiran sebelah rumah aku. ada anak sorang. diorang pakai kereta ceret itam. bunyi enjin boleh tahan bising dan itulah trade mark diorang. lakinya kerja bahagian pengurusan kilang di meru dan bininya sekarang tak kerja. dulu asal sembang je mesti kerja dah bertukar. kejap butik, kejap andam. paling solid kerja jual tiket wayang kat jusco klang. itu pun kejap. mungkin dia dah insaf kerja kat tempat penuh curiga macam tu. tapi aku takde pulak pernah terserempak masa dia jaga tiket. iyelah aku pun tengok wayang setahun sekali. mane pernah terserempak.

anaknya besar gak umor 4 tahun. jerit boleh tahan kuat. pemalu pun boleh tahan jugak. dengan lakinya kerja sorang aku tengok jiran aku ni loaded gak la. motor pun dua. kereta ceret itam tu aku tengok macam dah habis bayar. jadi kira hebat la.

aku? tak payah cerita la. kan tajuk pun cerita jiran. aku tuan rumah!

jiran belakang abang baju kuning tu lagi mengarut. aku pun tak tau dia kerja ape. hari-hari aku tengok bawak motor keluar masuk keluar masuk lorong. anak baru 3-4 orang. tapi dia punya keluar masuk keluar masuk boleh sampai 5-6 kali pada satu pagi. baju kuning dengan spek oren tak tinggal. yang tinggal cuma helmet je. tak pernah pakai.

rumah boleh tahan besar. raya baru ni siap tambah belakang renovate dapur. kalau aku tak kerja boleh dengar la lori keluar masuk ke rumah dia. menjelang tengah hari dia akan hantar ambik anak la macam biasa. keluar masuk keluar masuk. cukup tahun rumah bertambah besar lagi. aku syak dia jual dadah la. tak pun daun ketom.

jiran belakang rumah kau seorang cikgu sekolah. dulu pernah sekali aku sekelas dengan dia belajar tulisan khat kat yayasan restu. cikgu ni lagi hebat. rumah buat sendiri. beli simen beli kayu. tung tam tung tam. tau-tau siap satu bilik. tung tam tung tam. tau-tau siap garaj. bini tak kerja anak pun dah ada sekolah menengah. tapi yang bestnya diorang anak beranak tak pernah makan kentaki ke mekdonel ke. kalau teringin, cikgu la yang buat. dia beli ayam dan goreng macam kentaki.

jiran depan? takde. semak ada la. pokok rambutan yang tengah merah-merah ni ada la. diorang ni dah berjiran dengan aku hampir 5 tahun dan mesranya macam keluarga. tukar-tukar makanan. ajak panggil makan. macam tu la duduk kampung.

cuba aku duduk kat rumah banglo harga 14 juta aku tu. entah-entah dah berhantu.

Saturday, November 14, 2009

fesbok

aku dah bukak cerita aku ada blog ni dalam fesbok. pasni ramai la yang singgah. dulu aku cukup berahsia pasal blog ni. apatah lagi nak cerita hu ha hu ha kat orang. malu. sebab aku banyak ngarut kat sini.

mengutuk orang pun boleh tahan.

jadi dengan terbukanya cerita aku ada blog ni kat fesbok. aku harap sedara mara aku, kawan sekolah, nik aziz dan ariel dari piterpan tenang membaca dan tidak mengasah parang atau mengadakan sidang akhbar mengutuk kewujudkan blog ni yang dah lama aku jaga.

keperihatinan anda, kehebatan saya. amin.

Friday, November 13, 2009

aku ada blog satu lagi

blog ni lebih pada kerja. arahan bos besar.

"semua pegawai kena ada blog kerja masing-masing. apa buat hari ni update kat blog. jadi semua orang tau kerja kita"

jadi kenalah aku buat blog official. blog 'The Story' ni tetap jalan gak. tapi tak seupdate blog official tu la. sebab hari-hari kena tulis kat situ.

korang boleh lawat di azwarpereka.blogspot.com

Wednesday, November 11, 2009

orang tua aku gi haji


"abang nak tau tak mama pegi mana?"

"pegi new york! paris! hadnyai! surabaya!" aku teka

"mama dapat pegi haji!!!"

aku terus gigil satu badan. tak lama kemudian aku sebak dan termenangis masa bercakap dalam telefon. gembira ada. terharu ada. iye la. dengan kuota terhad hanya 26 ribu jemaah dalam berjuta yang memohon di tabung haji. mak bapak aku antara yang dipanggil oleh Allah untuk datang ke rumahNya di tanah suci.

dalam berjuta permohonan beb.

aku kira mama dan babah sangat bertuah kerana dapat pergi awal dari yang dijangka. mama cakap. kelmarin hantar orang pergi haji dan kemudian berkata. kita bila pulak ye? dan tuhan bagi jawapan esoknya. mungkin persediaan mama babah yang aku rasa solid untuk pergi haji. mama kerap baca quran. babah kerap tahajud malam. doa mereka termakbul dan aku tersangat gumbira. Tuhan pelawa datang ke rumah Dia! semua umat yang waras pasti sukar menolak pelawa ke mekah. jadi jemputan mengerjakan haji ini sangat ditunggu semua orang.

"abang waris kami yang pertama. abang sorang yang mula-mula tau mama babah pegi haji ni!" cerita mama. dan kepala aku banyak fikir. tentang keluarga. tentang keributan adik beradik. tentang tanggungjawab. wahh banyaknya nak pikir!

terus aku teringat. minggu depan dah raya haji. bila nak pegi ni? dan mama cakap penerbangan terakhir pada 20 november. aku kira mama babah akan pergi minggu ini. dan kepala aku banyak fikir lagi.

diorang dah buat persiapan ke?
barang baju dah siap ke?
kenduri macam mana?

nampaknya raya haji tahun ni antara paling hambar la. mama babah takde. pegi haji. harap-harap selamat la pergi dan balik. dan rasanya aku akan jadi orang paling sibuk di dunia untuk tahu semua benda.

bila diorang pergi? bila diorang balik?
hari ni diorang buat ape? esok buat ape?
adik kat rumah apa cite? dah makan ke belum?

bulan depan kompom orang panggil bapak aku. haji!
"amacam haji. sihat?"
"aji gi mana tu. sibuk nampak!"
pasni bapak aku pun boleh la jadi tok imam kat surau.

Wednesday, November 04, 2009

review aku tentang iphone 3gs

semua orang tanya apa bestnya ipon ni?

jadi sebagai warga ipon berjawatan menteri penerangan.aku bertanggungjawab untuk menerangkan serba ringkas tentang ipon 3gs inidalam bahasa paling mudah dan mengikut kefahaman akuyang pernah guna nokia seumur hidup.

• tepon terbaik dalam semua majalah gejet.

• lebih 50 ribu aplikasi boleh donlot secara percuma dan berbayar terus ke ipon. kalau bayar pun sekitar 1 dolar je.

• menurut laporan lebih kurang 300 aplikasi baru seperti game, muzik, sukan, sosial network dll telah dipasarkan setiap hari untuk pengguna ipon.

• takde istilah AP seperti beli nokia. walaupun ko beli kat lowyat. kerana apple menjaga kualiti produk seperti imac atau ibook.

• kenapa kat lowyat lagi mahal dari maxis? kerana cina kat situ memang bedebah.

• hanya maxis malaysia yang authorised menjual ipon. apple malaysia pun tak jual ipon.

• 24 jam pertama korang guna ipon. korang akan senyum, terlopong dan terbelik seperti melihat porno di henset. kerana ipon ni terlalu genius walaupun ko tak genius.

• ipon ibarat komputer. ko boleh isi aplikasi sesuka hati. dan buang sesuka hati.

• sekiranya korang suka games solitare. boleh donlot dengan satu klik. pastu tak payah restart macam komputer buruk korang yang kerap hang tu. buang games solitare tu pun semudah buang sms mengarut di henpon anda.

• aplikasi apa yang best? dalam ipon aku ada lebih 20 games. gps maps. alquran siap ada suara. kiblat dan waktu solat. aku bela ikan koi. translate (lebih 40 bahasa). hitz.fm radio. boleh main piano. dan banyak lagi. penggunaan ruang baru 10% dari 16gb.

• aplikasi sedia ada. seperti iklan kat tv la. edit video. copy paste.

• kalau ko PA bos. boleh guna voice memo. boleh rekod bos ko mengarut.

• kalau ko sesat di gunung. ada kompas siap google map lagi.

• kalau ko pemalas. ko boleh call orang lain dengan hanya cakap kat tepon je. nanti tepon ko akan call mamat tu.

• bukak youtube lebih sepantas dari brokband.

• tepon berfungsi menegak atau melintang bagi semua aplikasi.

• charger pakai usb. nak cas kat umah usb sambung kat kepala plug yg dibekalkan.

• sms disusun mengikut individu. jika aku sms dengan obama. rekod sms tu disusun cantik seperti dialog kartun. jika obama sms bulan depan. dialog kartun akan bersambung bawahnya. begitu juga sms dengan megan fox dan madona.

• ringtone tak boleh tambah dan lagunya memang best dan simple. ada aplikasi ringtone kalu aku nak tambah. tapi saje je aku maintain lagu ori. ipon kan.

• basic kamera dengan 3megapixel. takde flash. tak zoom. koman! tapi gambar superb cun. telefon kalau ada zoom dan flash bukan telefon namanya. tu kamera!

• video boleh edit dan hantar ke terus youtube. video sepupu aku yang kena siram masa kenduri boleh ditonton oleh suriya di jepun dan anoi di rome. canggih tak adik-adik!

• jika ipon korang hilang, tertinggal kat kereta kawan atau tak tau mana letak. korang boleh cari gunakan google map tau sms kat telefon tu dan bagitau "jangan curi tau. tuhan nampak. nanti masuk api neraka!". walaupun pencuri tu tukar sim kad ipon tetap boleh cari.

• walaupun speaker sebesar kepala mancis. dia punya bunyi. kuat dan nyaring.

• bagi menjaga hak cipta. hanya lagu kat pc korang saja yang boleh masuk dalam tepon. kalau transfer ke pc org lain. lagu yang korang simpan hilang.

dan banyak lah lagi yang aku tak jelajah habis. untuk info dan review bolahlah korang lawatwebsite orang lain. ini saja nak cerita pengalaman aku dengan ipon ni.

saya sebagai pengguna ipon memberi 9.5/10 kepada ipon ni. 0.5 tak best sebab blutut hanyauntuk sama-sama ipon je. nokia dan soni tak bole join.

Sunday, November 01, 2009

hari lahir aku

pagi sabtu yang bosan. celcom bagi sms kredit limit dah 99 peratus. bini aku ajak ke pantai remis tengok site dalam hujan. bumper belakang kereta kemik sikit dan bini aku tak tau kenapa.

aku rasa cam tak best je hari ni.

tengah hari pun makan kat rumah. lepas tu tidur sambil buai caca. petang tu pulak bini aku tolong masak-masak sepupu dia kawen kat pekan meru. aku malas nak ikut sebab aku nak ke pejabat dulu hantar kad aturcara untuk pagi isnin.

jadi aku ke pejabat pada hari cuti naik motor cabuk. shah alam pula berawan gelap seperti nak ribut. hmm.. apsal macam bosan je harini.

takde tiup lilin ke. atau sekurangnya lunch tadi di restoran terbaik di dunia ~ El Bulli di sepanyol. atau minum petang di paris sambil menikmati kesenian eiffel tower. malam kang makan di Les Creations de Narisawa. Restoran terbaik di asia terletak di jepun.

tapi sekarang aku menjinjit beg kecil berisi 50 keping kad aturcara sorang-sorang. selepas menghantar kad di jabatan taman aku mendapat sms dari nik aziz.

"semoga panjang umur murah rezeki..." rupanya tuan guru bersms dengan aku. ingat aku masa sama-sama ngaji pondok kat semanggoi dengan pak din keke dulu.

"terima kasih " balas aku.

henpon harijadi yang beli berbunyi lagi. kali ni dari najib "slamat hari jadi koi". ehh.. cakap pahang rupanya najib ngan aku. dulu tak macam ni. semenjak jadi PM ni ramah lain macam dengan aku. pelik gak. dan aku balas ucapan terima kasih.

dan iphone 3gs ni tersimpan di poket dengan rapinya. takde kek ke?

_____

"selamat panjang umur!" jeritt semua orang dan aku memotong kek dalam keadaan menggigil sebab baru lepas kena siram dengan abang alis dan edit.

rupanya ada kejutan pada malamnya. tukang pelan : bini aku.

GUA KENA BEB!

Monday, October 26, 2009

aku masuk exciting race 09 - bhgn 1

minggu depan opis aku akan menganjurkan exciting race buat kali ke tiga. tahun lepas aku tak join sebab ikut rombongan bas kilang ke cameron highland. tengok ladang teh.

tahun pertama je aku join. dengan nashriq, hanim dan kak yati. daki dinding batu kat seksyen 13 shah alam. paintball kat blakang zoo negara. panjat gua hantu batu caves. memang ngeri la. sampai kat garisan penamat juara dah ambik hadiah pun. siap bergambar untuk suratkhabar esok. kitorang dapat meehoon goreng je.

minggu lepas nashriq ada ajak isi borang. aku cakap nanti la. geng tak cukup. aku ajak zali. dia memang nak join tapi awek dia nak ikut gak. cadangnya biarlah semua lelaki. peluang nak menang pun cerah.

puspa pun beriya-iya nak join.
"kitorang nak pakai singlet. ko nak pakai singlet ke?" soal aku.
"tak kisah...!" katanya.
"susah la nak salin baju dalam keta. ko ada!"
"taknak tengok pun!"

setelah mesyuarat 3 jam dan teh o ais 10 cawan akhirnya penyertaan puspa dibenarkan dengan rasa was-was diatas faktor fizikal yang meragukan. semasa sesi isi borangaku terus telefon cikgu nazri. sebelum kita nak ketuk orang. kita kena puji dulu.

"cikgu, camne dengan banners semua cukup ye"
"cukup.. cukup.. terima kasih"
"borang semua ok ye cikgu"
"borang ok"
"cikgu, kitorg nak masuk exciting race ni. sponser team kitorang ye"
"sponser! bole. bagilah borang kat jaid. nanti dia bagi kat saya"
"ok cikgu, terima kasih"

dan kitorang tak kuar pun duit seratus lima puluh tu. free je. tajaan dari bos besar hikers climber. untuk pertandingan sehebat ni kena pakai kereta hebat jugak. jadi aku pakai kereta kancil lala. laki dia cakap kancil tu dah pimp my ride ala kereta polis. teruja gak nak tau. ada siren. ada kepak. ada nos. enjin turbo kuasa kuda laut. memang kenalah dengan slogan kami ; kalah belum tentu johan sudah pasti .

baju pun dah beli kat subang parade. gambar spiderman! awal-awal aku cakap, beli baju renang. beli baju renang. diorang tak nak. apa salah ke pakai baju renang dalam kereta. aku tengok spiderman kat tv bukan ada ciri hero pun. lembik je. rambut belah tepi. kalau pakai baju renang ada lah ciri ian thope. jaguh dunia. barulah semangat tu ada.

sesi taklimat berlangsung sehari sebelum pertandingan di dewan bola tampar seksyen 4 shah alam. tak semua team datang. jadi aku dah sound awal-awal kat situ.

"kalau korang nampak kancil turbo team spider di belakang korang. hati-hati. korang dalam bahaya. ingat tu. team spider!"

beberapa pasukan yang muka bengis dah mula muntah dan pitam-pitam bila aku cakap macam tu. dan ada juga yang menunjukkan simtom cirit birit dan mual sepanjang petang itu.

"ingat! team spider" jerit aku. budak yang mual tu aku tengok dah isi borang tarik diri.

sambung...

aku masuk exciting race 09 - bhgn 2

hari pertandingan

azan pertama aku dah bangun. sempat la sembahyang taubat, qiamulalil, tahajud, katam quran 2 kali dan khatan sekali lagi. aku prepair baju 2 helai. seluar selai. boxer selai. kamus dewan kot-kot sesat nanti. roti cokelat. air mineral. bushi! dan sepotong doa supaya selamat pegi dan balik.

aku naik superbike ke rumah mak kat shah alam. kancil turbo dah bersedia untuk aksi. sampai kat rumah mak dah azan subuh. lagi sekali sembahyang taubat, qiamulail, tahajud, katam metro semalam dan berdengkur 5 minit.

aku periksa kancil yang dikatakan turbo tu. enjin macam asal. ekzos macam kancil asal. bunyi enjin pun sama macam kancil kat showroom. siren polis pun takde. kepak pun tak nampak. apa yang pimp my ridenye. rupanye aku dah kena kencing dengan ismiza. subuh tu gak aku karate bonet honda dia 4 kali.

adik kata nak pegi genting dengan kawan. hantar aq pegi komuter pastu terus ke tapak mula. aku sampai pukul 6.30 pagi. nampak la cikgu nazri dengan honda cbr1000 dia parking depan pentas. puspa pun baru sampai. terus aku ajak dia sisi minyak dulu kat shell. isi rm23.50 je. minyak penuh sampai muntah.

kemudian acara lekatkan stiker di kereta. ada beberapa jurukamera dari media massa mengambil gamba kami seperti paparazi.

"jangan gosip ya.." ujar aku sambil menutup mata dengan tangan. pastinya esok hujanan telefon akan berdering dari abang nizam dan Huzz dari utusan. bosan nyah!

ada beberapa pasukan yang datang berpakaian seragam. ada yang berbaju kelawar macam makcik-makcik. ada yang baju askar dengan misai tebal. ada pasukan lelaki berambut palsu siap isap rokok berkepul-kepul kat tepi kereta. dah macam bohsia plak aku tengok. ada geng seksi. pakai seluar ketat erobik dengan baju ketat pendek. muka dah la tak bole blah. pakai macam tu. memang merosakkan betul. aku perati gak kot ada pakai ala-ala tablig ke. sholin ke. nampaknya takde.

pagi tu ada senamrobik. aksi pemanas badan yang memang panas dengan aksi juru senam yang seksi. aku pulak yang naik segan nak ikut. tapi aku tengok orang lain selamba kodok je.

pelepasan peserta oleh timbalan datuk bandar. dan task pertama adalah membuat tikar gunakan kertas. senang betul. siapkan ala kadar pastu sorak lebih. kasi saiko sikit geng lain. ada yang dari duduk terus menyangkung siapkan tikar. benda simple macam ni pun siap lambat.

lepas tu kami diarah ke bukit bandaraya berhampiran bukit cherakah untuk acara anyam daun nipah. tapi kitorang terlajak masuk ke bukit cherakah. nasib baik naik kancil jadi kesilapan tu tak perasan sangat dan cepat di betulkan.

lepas dari anyam daun nipah kena pergi ke paya jaras sungai buluh untuk parut kelapa. jauh gak tu. dan kancil turbo kitorang dipotong dengan selamba oleh kereta-kereta lain di lebuhraya. kalau berterusan macam ni kalah la beb.

aku teringat kata ismiza. "aku dah pasang suiz kepak. lepas ni ko bole terbang"
terus aku mencari suis kepak dan akhirnya tak jumpa. cilakak ismiza. dia lupe pasang kepak ke atau lupa pasang suis ni. aku karate stering kancil dia 20 kali.

sampai di paya jaras kitorang kena beli kelapa dulu. makcik tu siap kopakkan lagi. harga RM1.40. untung lebih nampak. kena buat aduan pengguna ni. bukan harganye 20 sen je ke kelapa ni?

kereta pesaing terdekat aku si samsul baru blah dari situ. aku ingat kelapa ni kena beli je. rupanya kena parut manual. kalau aku tau macam ni baik aku suruh makcik tadi parutkan terus je. tak payah guna kukur ni.

"kelapa tu makan ye. bukan parut je"
ah sudah. aku makan kelapa tu macam orang tak jumpa nasi sebulan. lahap! siap kelapa orang lain pun aku tolong makankan. lapa ni. pagi tadi pun cuma makan roti vanila dan air red bull je.

acara seterusnya kena ke satu rumah di merbau sempak untuk cop kedatangan. dah la lampung tu aku tak pernah masuk. kena cari rumah pulak. nasib baik ada geng lain yang dah sampai. jadi ikut ajelah. ada jugak la kitorang kena u-turn dua tiga tempat. nasib baik kancil. kalau aku bawak lori transformers tadi. tak ke riuh kampung tu. jenuh nak sain autograf pulak. geng baju askar yang tadi potong kancil kitorang kat lebuhraya dah sesat kat kampung ni. aku gelak je siap hon-hon lagi. driver siap pakai helmet dan googel pun bole sesat je. askar ape ni. tentera laut kot.

seterusnya kitorang ke ijok untuk makan petai 2 papan di tepi jalan. petai ni memang pantang aku la. boleh gugur susuk muka ni. nak menang punyai pasai. aku makan petai macam makan mentos. si nashriq siap muntah tepi jalan. si puspa gigil-gigil makan petai pastu telan air. dah macam makan panadol pulak. aku ngan eddie je rileks. tapi masa mula-mula aku pun muntah gak.

petai punye pasai untuk task seterusnya kami sesat hampir 20km ke batang berjuntai. padahal task tu 5km je dari petai tadi. patah balik dah 20km lagi. task tu cuma mencari nama kedai yang berkaitan dengan soalan. macam biasalah jawapan belum betul tapi sorak nombor satu. geng lain semua dah kelam kabut start kereta.

kemudian kami ke kampung kelip-kelip acara potong batang pokok. memang takde nasib la. kitorang dapat urat pokok. orang lain dapat ranting-ranting je. kitorang dapat pangkal pokok balak. menyumpah jangan cakap la. rasa cam nak balik rumah baring-baring sambil tengok astro je. tapi semangat spiderman tak mudah mengalah. kami gergaji jugak pokok balak tu sambil memandang satu geng gadis yang lemah gemalai dapat kayu balak sama besar macam kitorang gak. nasib la.

seterusnya kami perlu mencari kedai di sekitar bandar kuala selangor dan tebuk kad yang diberi. task ni agak senang kerana aku biasa dengan bandar kuala selangor ni. bini aku kerja sini. seterusnya kami ke taman alam untuk bergambar di menara pandang dan mencari nama pokok dan sample daun. geng lain pun banyak bantu jadi acara fizikal macam ni cepat selesai.

kami diarahkan bergambar di rumah api di puncak bukit malawati. kereta tak boleh naik atas. nak tunggu keretapi lambat lagi. jadi kitorang berjalan kaki dan berlari pada jam tepat 12 tengahari. peluh jangan cakap. kulit pun dah pedih sebab panas. kebetulan kitorang bersaing dengan satu geng media dari SINAR. diorang ni kecoh gak. sorang lembut, sorang tomboi, sorang seksi, sorang kontrol ayu.

selepas aksi bergambar di rumah api kami ke sawah di tanjung karang. ingatkan acara tangkap keli ke. atau tanam padi ke. rupanya sekadar berjalan ikat tangan di satu petak sawah dan kemudian perlu asingkan selonggok kacang hijau, kacang putih, bubur caca dan kacang kuining yang keras tu ke dalam 4 bekas berbeza. macam cerita musang berjanggut. apsal tak suruh asingkan gula, garam dan beras. yang itu kitorang terer la buat. geng media berjaya siap awal dan terus berakit di homestay sungai dorani.

aku rasa diorang berempat adalah keturunan puspawangi. kitorang cuma ada sorang je keturunan puspawangi (si puspasari). tu yang lambat habis tu. aku siap bersimpuh ala mak-mak konon boleh siap cepat. tapi lambat gak. siap kebas kaki lagi.

perjalanan ke homestay untuk berkayak sangatlah jauh. jalannya lurus merentasi lautan sawah. kalau aku pakai fairlady kompom 2 minit je. sampai di sana geng media tadi baru gak sampai. rupanya diorang sesat dulu. bak kata pepatah;
sesal dulu pendapatan, sesat kemudian tiada gunanya.

task ini hanya perlu 2 orang sahaja. jadi puspa dan nasriq yang akan berkayak. aku dan eddie lepak tepi sungai isap rokok sambil pekena kopi o secawang dan bercerita isu terkini tentang bola sepak dunia. kekalahan MU yang pasti mengembirakan gerat.

mereka perlu berkayak untuk tebuk kad dan patah balik. tapi kad yang ditebuk hanyut ke sungai yang penuh buaya. simpati pihak marshal sangat kitorang puji. dan kitorang terus ke destinasi seterusnya tanpa perlu buat task ni balik.

seterusnya kitorang perlu ke jalan kampung (nama lupe) untuk mencari 20 bahan yang sama sifat. cantik, tajam, keras, dll. kitorang buat task ni cepat aje sebab bahan yang perlu dicari ada di sekitar kebun tu aje. geng media tadi kitorang dah tinggalkan jauh dan tak jumpa sampai penamat.

seterusnya ke pintu gerbang UNISEL untuk ambik gambar begitu juga di ladang buah-buahan. pasa tu dah pukul 3 petang. dari ladang buah-buahan yang ntah ceruk mana tu kitorang perlu ke tasik biru kuang untuk susun puzzle. susun puzzle pun senang je sebab IQ kitorang melebihi 200 (IQ tertinggi di dunia adalah 184).

menurut marshal kitorg berada di ranking ke 11 terbaik. semangat juang perlu diteruskan walaupun dah penat. seterusnya ke institut getah di sungai buluh untuk aksi bawak kereta sorong dengan tutup mata. sorang bagi arahan. acara ni pun senang. tapi kitorang tempat ke 11 la.

task terakhir adalah di taman ekstrim di seksyen 13 shah alam. 2 orang perlu abseling. turun bangunan dengan tali. eddie dan puspa selesaikan tugas itu dengan cemerlang. dan kami memecut dengan kuasa turbo yang tinggal sedikit ke garisan penamat dan kami tetap berada di tempat ke 11 dari 30 pasukan bagi kategori shah alam.

ingatkan dah penamat boleh makan. rupanya kena tunggu upacara penyampaian hadiah. dan untuk 3 tahun berturut-turun johan terbuka dibolot oleh pasukan itu jugak. dah la katanya anak buah cikgu nazri. mamca tak adil je. aku pun dah malas nak join tahun depan. slogan pun kena tukar; kalah dah mesti johan belum pasti! selagi pasukan tu masuk tahun depan. selagi tulah diorang gak yang menang. mana aci!

apa kitorang dapat? baju spiderman sehelai dan penat tak sudah. 2 hari berturut aku masih kepenatan dan hari isnin aku siap muntah. ni semua bahana petai.

Monday, October 19, 2009

deepavali mari

sms
abg alis : malam ni yok gi uptown klang
aku : ok. kul 9 gerak.

kul 9 aku baru sampai kat rumah. abg alis sekeluarga dah tunggu aku dengan kereta nisan putihnya. capai tuala. mandi 3 minit. solat 3 minit. siap. lelaki ni takde mekap-mekap. 6 minit dah siap. masa kecederaan 1 minit untuk sikat rambut. dressing malam aku sekadar jeans dah sebulan tak basuh dengan tshirt saiz L. dah macam gay plak. ketat-ketat ni. paling bergaya bini aku la. caca ofkos. paling vok. ayah maintain selekeh. kena tegur barulah sembur perfum sikit. itu pun sekadar hilangkan hurungan lalat dan bau muntah di seluar.

perfum aku pun 3 botol je. satu mak aku bagi hadiah melancong ke indon. satu aku beli kat masjid sebotol seploh ringgit dan satu lagi jenama mahal harga kat 3oo sebotol. itu pun dah 3 tahun baru luak suku. mungkin caca dah sekolah menengah kot baru habis. kalau bini aku punya perfum. tak payah cite la. tak cukup jari nak kira.

nisan putih abg alis ni menghala ke uptown klang. terletak di perlabuhan. jarak dari meru kira-kira 30 batu nautika. bersamaan dengan 30 minit berkuda dan sejam berperahu. kalau perahu enjin yamaha cepat sikit la. kalau berdayung. mungkin subuh baru sampai.

malam ni malam raya deepavali. pekan meru boleh tahan sibuk. yang beli sayur. yang beli santan. topup prepaid. sembang kuat-kuat tepi jalan. pergi sevenleven pakai spek itam. beli megi kat tesco. padahal sebelum ni beli megi kat kedai belakang rumah je. masa-masa macam ni lah kereta pemandu pekak tunjuk aksi. kalau boleh satu dunia nak bagitau kereta akulah paling kuat speaker.

"abg nak beli kasut sebenarnya. kasut opis dah koyak tapaknya"
"puh. ganas pakai kasut sampai koyak tapak. ni pegi keje ke. pegi bersukan!"

kat uptown perlabuhan ni memang terkenal dengan kedai kasut terpakai. ada dalam 40 hingga 50 peniaga pada malam macam ni. separuh daripadanya jual kasut sahaja. sampai di sana kami makan malam dulu. kedai yang kami lepak ni memang superb char kuey teow dia. udang besar je 3 ekor. nescafe tarik gelas besar. makan sebelah longkang. dengan nyamuk lagi. memang laju je char kuey teow aku abis.

"kat sini memang port pekida tiga line lepak malam-malam. dah tua-tua pakai bangle besar-besar. pakai jaket kulit. muka parut. tengah malam kang diorang datang la" cerita abang alis.

pastu aku terbaca ikrar kedaulatan melayu kat dinding kedai makan tu. kalau macha meru yang konon kuat tu saja jatuhkan gelas kat sini aku ingat memang mengundang bencana la. tak pun taiko besar klang ni saja buat-buat batuk sambil renjit rokok kat lantai. aku ingat mau masuk islam kena tegur dengan taiko sini. jadi tahap konfiden aku nak pandang macha atas bawah kat sini memang tinggi la.

abang alis membeli kasut. kitorang beli beg selempang. buat simpan susu dan pempes caca. takdelah asyik simpan susu caca dalam poket aku je. poket sebelah susu. poket sebelah rebina. tak macho la bawak botol susu dalam poket.

kami tak lama kat sini. gerai pun banyak nak tutup. jadi kami teruskan perjalanan suci ke little india di klang. little india ni adalah tempat kaum india membeli barang keperluan hari raya seperti malam ini. jem sudah mesti. berkat doa sufi akhirnya kami berjaya menempuh jem yang teruk dan parking berhampiran bangunan utama disini.

kaum india ni adalah satu bangsa unik dimana mereka suka warna terang, minyak sapi dan kayu gaharu. jadi malam itu kami diselubungi bau minyak sapi yang sangat kuat. asap dari kayu gaharu, peluh ketiak dan badan yang hitam berkilat sepanjang berada disini.

kebetulan disaat kami di ground zero. di tengah keributan penjual sari memanggil pembeli. di banjiri tarian dan paluan gendang bergema di hadapan kedai kain. di penuhi ribuan warga india di jalanan sambil membawa anak kecil dan plastik berisi pakaian baru. kami dikejutkan dengan percikan bunga api di atas kepala dan di kaki. tanpa henti.

aku peluk caca. dan bisik "caca ok!"
dia angguk.

diorang ni main bunga api langsung tak peduli balai polis tak sampai 1 km dari situ.
tanpa peduli aku yang bawak anak kecik.
tanpa peduli lalu lintas masih sesak di hadapan kedai.
tanpa peduli keselamatan orang lain.
aku cakap diorang memang cilakak la.
ada masa aku mengelak mercun dihadapan rupanya yang meletup di belakang.
bila aku mengelak mercun di tengah. rupanya ada motor di tepi.
bila aku risau serpihan mercun yang dibawah. rupanya mercun diatas juga merbahaya.

maka akhirnya kami mengalah dan keraskan badan untuk merempuh lautan orang di hadapan yang berlindung sama di dalam kedai.

aku tanya caca lagi "caca ok?"
dia tetap mengangguk.

kami mencari sebuah kedai kain kerana abg alid nak beli baju kutha. aku pun cakap ok gak beli baju kutha ni. baru macam satu malaysia. urusan pembelian dan mencuba pakaian melebihi sejam. biasalah ada kaum perempuan. dan selepas urusan selesai kami terus pulang dengan letupan mercun masih lagi bergema.

Friday, October 16, 2009

noh omar tak datang!

dua hari lepas bini aku beritahu ada jamuan raya jps selangor di bangunan suk yang perlu kitorang datang. bagi aku jamuan raya ni sama je dengan tempat lain. pasang lagu raya, datang pakai baju melayu, makan ketupat kuah kacang. untung-untung ada sate. tak pun cendol. puh! layan.

"ntah-ntah noh omar pun ada" kata bini aku.

puh. makan dengan menteri memang tak pernah dalam hidup aku. memang kena pegi ni. noh omar ajak tu.

kebetulan malam tu juga kak bak ajak makan meehon sup kat rumah dia.

"yang dijemput saja tau " kata dia

kalau rumah dah tepi tasik. datang makan meehon pun atas jemputan saja. mesti ada joget-joget ni. tak pun karaoke. kena pegi gak ni.

pagi semalam bini aku dah sibuk suruh aku cari kemeja hijau lumut. nak sama dengan baju raya dia. aku bab nak beli baju kemeja sebab jamuan raya ni memang berat sikit la. nak cari satu hal. yang cantik mesti harga ratus. takkan nak baju yang biasa-biasa je. nak makan dengan noh omar ni. last-last aku tak cari. pakai apa yang ada je la.

semalam ada makan-makan kat opis. aku makan ala kadar je la. malam kang nak makan dengan noh omar. kang dia kata apa pulak. baru aku teringat. kalau ada menteri ni mesti ada kambing. puh.. ni yang berkobar nak pegi ni. aku makan nasi pun dua pinggan je.

menjelang petang aku dah riuh kat opis. malam ni aku nak makan dengan noh omar. diner beb. kena balik cepat.

”entah-entah yang datang noh ali” cakap puspa.
”noh ali tu sapa?”
”noh... hujan”
“oo. noh hujan tu namanya noh ali. mane aku tauu..”
tapi tak bleh lawan la noh omar. menteri tu.

petang tu aku balik cepat. kang aku datang lambat noh omar cakap ape pulak. aku pecut motor selaju cahaya sampaikan engin motor dah bau hangit baru aku pelahan balik. tak lama pastu pecut balik. punyalah semangat nak makan kambing dengan noh omar.

sampai kat rumah aku pilih baju nak gosok. pakai baju raya cam beriya-iya sangat. pakai batik jelah. baru macam diner. caca tak ikut. sebab bini aku cakap majlis formal ni susah bawak budak kecik. betul gak. kang noh omar ajak sembang politik. ada caca leceh pulak. nak belon la. nak susu la. nak eskrim la.

kitorang gerak kul 7.45 malam. bini aku pakai baju kurung. aku baju batik ber-iron dengan seluar kodroi dan kasut kilat. minyak wangi setengah botol. sebab katanya mula majlis kul lapan. jadi aku pecut kereta dan sampai kul lapan lima minit. dapatlah parking depan dewan. aku tengok yang datang semua baju melayu lengkap. leceh plak awak sorang je pakai baju batik. buat tak tau jelah. kang tepercik kuah blackpaper kambing tak nampak kotor.

upacara salam-salam dan senyum-senyum berlangsung dengan jayanya dan majlis tu berlangsung di dewan yang tak seberapa besar. ada lebih kurang 50 meja bulat dan pentas kecil. tak ramai yang datang lagi. jadi kitorang duduk di meja berdekatan vip. mane tau noh omar suh makan semeja takdelah jauh nak berjalan.

bini aku pun sibuk kenalkan aku dengan kawan-kawannya. baju biru, baju merah, tudung hitam, tudung hijau. dan rata-rata yang datang pakai baju melayu. ada jugak yang datang pakai batik. yang sempoi datang pakai selipar pun ada. majlis pun dah jadi macam biasa-biasa je. yang datang bawak anak pun ramai. kalau tau jadi camni aku bawak je caca.

majlis pun cam lambat lagi. atas meja ada kerepek pisang. perut pun lapar. bini aku dari petang tadi asyik cakap lapar gile. aku cakap rileks. malam ni kita makan kambing dengan noh omar. tapi aku tengok takde pulak kelibat kambing dalam dewan ni. janggut rupa kambing ramai la. makan kerepek pisang pun dah rasa kentaki. kat setengah balang makan. noh omar tak nampak gak. datang ke tak ni ?

aku tengok ada sorang mamat tu bawak fail kerja ke hulu ke hilir. orang datang makan dia datang buat kerja. boleh tahan kipasnya. ada jugak aku terserempak dengan member 2-3 orang. takdelah amcam kera sumbang kat majlis besar macam ni.

trompet dibunyikan maka tibalah tetamu kehormat. aku pun jengok-jengok gak sambil berjengket. mana noh omar ni? yang datang orang lain. hmm... tak datang la ni. leceh tul. aku tengok kambing pun macam takde je. lari tune betul. ada ucapan aluan pulak. sapa nak dengar. aku tengok dewan ni dah riuh budak menjerit dah macam jamuan raya tadika kemas pulak. lepas ucapan ada sambutan hari jadi pulak. apa cite ni?

mood aku nak makan pun dah lari. ambik sate pun berjalan lemah je. ambik cendol pun layu je. nasi beriyani pun setengah pinggan je makan. tapi sate 20 cucuk. aku pun dah macam malas nak lepak lama-lama. aku ajak bini aku cabut. kak bak pun dah sms tanye datang jangan lambat. aku pun kata oklah.

datang rumah kak bak pun meehoon dah lemah. lama sangat rebus kot sampai lemah meehon tu. tapi sedap. ada plak mail. dengan sakit matanya datang rumah orang. takkan nak sembang pandang bawah je. kenalah gak pandang muka dia. leceh gak bebenda macam ni. rumah kak bak pun tak lama. joget-joget pun aku tengok macam takde je. balik jelah. esok nak keje. bapak aku dah call tanye esok jangan lupa hantar dia gi lcct. dia nak gi palembang honeymoon. ok jelah.

banyak benda tak syok arini. camne noh omar tak datang? leceh tul.

Thursday, October 15, 2009

aku nak jadi burung tapi kena jadi meow

aku pun tak tau lah apa sebenarnya motif pejabat aku ni suka sangat sibuk hal orang. pelawat datang pun nak dikarpet merah. kad aturcara. poster kat lif. bagi makan bagai. dah macam beriya-iya pulak. padahal orang tu pun ntah-ntah terpaksa datang.

itulah namanya protokol. dan aku suka mengelak bab jadi penyambut tetamu ni. tepat 8.45 pagi aku dapat sms ajak minum dan aku tak teragak untuk lari dari keadaan sibuk ini. minum teh sambil isap rokok di tepi jalan memang rare di pagi hari.

destinasi : shah alam walk. sebuah gerai goreng-goreng berkonsep terbuka tumpuan awek pejabat di sekitar alam sentral. nampak semakin maju. meja pun dah tukar. kalau dulu tempat tu memang teruk. asal boleh je. minum teh o ais pun boleh berpeluh. payung pun takde. jadi pagi tu aku dan naz gi minum bebetul depan kaunter bayaran. order pun jerit kat dapur je. tak payah bangun. tapi yang tak sedapnya. sekali dia goreng cili padi sampai berair mata menahan. siap terbersin-bersin. pelanggan gerai belakang pun terbatuk gak.

stategi kot. sebab gerai belakang pun penuh gak.

jadi aku lepak kat situ je dah 2 jam. punyalah nak mengelak dari jadi penyambut tetamu. aku blah pun sebab feel nak buang air besar dah sampai. kalau tak mau sampai tengahari kot. jadi ceritanya di pejabat aku ada pelawat para audit kualiti untuk melihat opis aku ni ada kelas ke tak. aku tengok biasa je. lif pun selalu rosak. asal hujan lebat jubin dinding ni asik runtuh je. kualiti tandas baik sikit dari jusco klang. yang boleh bangga gaji cukup bulan tak pernah miss. itu je la. yang lain ok je.

jadi aku rasa seperti pura-pura nampak baik. sepatutnya tak begitu. dan aku rasa seperti tak jujur pulak bercakap perkara yang baik-baik tentang suasana ofis aku. sedangkan tak semuanya nampak baik. tapi takkan aku nak berterus terang pulak kan. jadi sebagai orang kecil aku diam ajelah. buat hal sendiri.

aku bangga juga kawan pejabat ni semuanya rajin. sabtu ahad, malam pun kerja. aku ni susah sikit. bukan malas kerja. tapi masa tu terhad. teringat adik aku cerita pasal filem papadom. aku takut jadi macam tu jadi aku buat hal sendiri.

dengar cerita pejabat aku akan dirombak. mamat ni ke sana. awek ni ke sini. aku ke situ. nampaknya nama aku dah bawah datuk. lagi susah la aku nak buat hal sendiri. mesti hal datuk pun aku masuk campur. camne ye?

aku nak buat hal sendiri.

Wednesday, October 14, 2009

kisah teh ais

sms : ajua, jom sarapan
aku : tunggu kat bastop
sms : k


pagi itu seorang pembekal telah mengajak aku minum pagi sambil hisap rokok di kedai sekitar shah alam. aku senang dengan pembekal yang sorang ni kerana bila bersembang tak kerap bercerita tentang kerja.

ada setengah tu asyik tanya soalan yang sama.
takde job baru ke bang?
syarikat kami boleh cetak cepat. tanak cuba ke bang?
bosan beb. takde usik langsung pasai hal semasa. cerita mistik-mistik ke. perkembangan politik ke. paling-paling pun cerita pasal bola ke. ini cerita pasal kerja. boring.

sebab itu aku minum dengan kawan pejabat atau dengan sorang dua pembekal yang aku senang seperti si farid ni. dia mencolek aku di bustop dan terus menghala ke kedai mamak seksyen 11.

sambil minum dan pura-pura gelak aku peratikan seorang bapa dengan anaknya masuk ke kedai dan duduk di hadapan kami. bapanya berpakaian kasual seperti hari cuti dan anaknya juga berjersey liverpool.

bapa : ini teh o ais berapa ringgit?
ane : satu ringgit lima puluh sen
bapa : teh o panas berapa ringgit?
ane : satu ringgit
bapa : kasi teh o panas la. murah.

si anak minum milo ais dan roti canai telur. manakala bapa makan roti bakar satu set dengan teh o panas tadi. dalam hati aku cakap, bapak dia ni kedekut betul. ntah-ntah berjimat kot.

sambil sembang dengan farid dalam kedai yang tak ramai orang ni. mata aku dok peratikan diorang. apa perkara seterusnya. setibanya teh o panas bapanya terus meluru minum panas-panas macam orang tak pernah minum teh o.

ehh.. dia ni gila ke. panas tu. dan si bapa minum tanpa pedulikan anaknya yang peratikan aje peel bapanya. seminit kemudian si bapa berkata

"panas air ni. tunggu sejuk jadi seringgit setengah pulak!"

aku dah nak tergelak bapaknya cakap begitu. boleh pulak berlawak pagi-pagi isnin ni kat kedai mamak. terus aku teringat cerita ni di blog seorang kawan. rupanya memang betul-betul jadi ye.

Tuesday, October 13, 2009

aku bela seekor ikan


namanya bushi! (tanda seru itu adalah sebahagian dari namanya).

Bushi! ni adalah seekor ikan puyu yang diberi oleh seorang kawan. teringat 5 tahun dulu kami ada membeli akurium dan ikan kecil di kedai ikan di tasik shah alam. yang bestnya akurium tu ada lampu. asal tido malam je akurium tu mesti menerangi dapur.

beberapa bulan kemudian terjadi satu hal dimana ikan tu mula mati satu-satu. sejam kemudian ikan kecil berjumlah lebih 15 ekor mati kesemuanya. tinggallah akurium itu sendiri.

hampir 2-3 tahun akurium itu sendiri dan makin uzur. pada hari mengemas rumah. akurium itu aku jual di pusat kitar semula berhampiran rumah.

"bang akurium ni cantik lagi bang" mamat kutip sampah tu menjerit.
"ko nak ko ambik la. aku nak buang"
"ok"

buang sampah kertas, kaca, botol dan pelbagai sampah kering penuh satu kereta dapat 30 ringgit je. hmm.. kalau aku buang kereta ni boleh dapat 200 kot. hmm.. nak buang ke tak..?akhirnya aku tak buang..

beberapa bulan kemudian aku diberitahu membela ikan puyu dirumah, perkara jahat takkan terjadi. toyol. hantu. puaka. jembalang. sihir. katak puru. chua soi lek. kalimutu.

jadi kawan aku menghadiahkan 4 ekor ikan puyu pada satu malam raya.
"ni kena pakai pam la ye. kena beli pulak"
"tak payah! dalam longkang takde pam idup je.."
"iye la..."

maka aku membeli satu akurium plastik berharga 15 ringgit. bagi makan cacing ais. satu peket 2 ringgit. bila ikan dah 5 ekor. makan pun banyak la. jadi aku asingkan 3 ekor di akurium. 2 ekor di balang kecil dan letaknya di atas meja.

satu malam ikan di balang kecil berkocak hebat. bertarung dengan hantu penunggu gua kot ni. aku dan isteri akan berteriak:
"lawan..lawan..lawan.."
"bertahan kecikk.. bertahan..."

esoknya si kecik terkulai. dan kami sekeluarga berkabung makan KFC. tak makan ikan.

anak buah aku yang darjah satu si arif meminta ibunya membeli ikan untuk dibela. jadi aku pelawa dia membela ikan puyu aku. kurang sikit belanja makannya. aku ajar bagaimana nak cuci akurium. bagaimana nak beli makan. berapa kiub sehari.

dan sehingga kini 2 ekor ikan puyu masih berada di situ.

aku kekal membela 2 ekor lagi. yang sedihnya seekor telah mati kerana aku memberi makan pisang. badannya panas waktu aku usap mayatnya. bukan sengaja nak bagi ikan makan pisang. kebetulan stok makanan telah habis dan hanya ada pisang saja dirumah. sian.

maka tinggal seekor saja di rumah dan kami namakannya bushi! nama itu asalnya adalah nama seekor kucing belaan kak ani. setelah bushi kak ani mati maka dia telah menjelma menjadi ikan puyu.

sehingga ke hari ini bushi! masih bersama kami. setiap pagi akan miow minta makanan (miow bahasa ikan) dan aku tak lokek memberi 2 kiub cacing. dan stok cacing sentiasa ada untuk bushi!

Friday, October 09, 2009

cerita tentang iphone

"wa, duit ko kat aku ada dekat 3ribu. bile nak kutip?"

wow.
aku ada duit 3ribu kat tangan orang. dan aku tak tau.
jujurnya orang tu. dan aku dah pasang angan-angan.

tv 40 inci best jugak. kat rumah ada 21 inci je.
iphone 3gs ok jugak. sekarang pakai nokia e61i je
mekap keta. pasang audio. tukar seat. pun cun gak.

dan dalam hati lebih kepada iphone.

langkah pertama aku ke kedai maxis.
"encik kena ambik pelan kami. ada 3 pelan. pastu encik kena booking dan bayar 200. tunggu 30 hari dan boleh datang la ambik tepon. encik jimat bla..bla.."

oo.. kena pakai nombor maxis ye?
"kalau encik celcom berbaloi-baloi tak payah tukar nombor. switch je"

oo.. tapi kena booking gak la ye? kalau kensel refund tak?
"kena booking la encik. kalau kensel duit burn"

pulak... takpelah dik. nombor telefon ada? kot saya nak tanye pasai telefon ni malam karang ke? haha.. itu saja ayat menggatal. sebenarnya takde tanye pun.

puh.. seumur hidup aku tak pernahlah beli barang kena booking dulu. ada la sekali masa beli waja dulu. itu pun tunggu seminggu sebab dokumen. bukan sebab takde stok. jadi alternatifnya aku redah je mana-mana kedai dan tanya iphone.

shah alam mall : "3700 ratus maa.. unlock set."
machines pyramid : "we didnt sell any iphone. all iphone in malaysia provide by maxis only"
maxis pyramid : "beratur panjang dik. tapi kena booking gak la"
machines midvalley : "only maxis..."
maxis midvalley : "booking maaa.."
machines garden : "semalam machines midvalley ada unit lebih. tapi tak boleh walk-in la. kena ada bukti pelanggan maxis bang"
maxis garden : dah malas nak tanye.. mesti cerita yang sama..

jadi aku dah macam tawar hati. baca kat lowyat forum ada yang tunggu sampai 45 hari baru dapat. itu pun selepas call costumer servis 3 kali sehari. komplen kat email setiap hari. dan ada yang cakap poor services ever.

sembang dengan orang maxis pyramid. tunggu maxis ada stok yang banyak dan pasti boleh beli terus. dan sembang dengan orang dari machines dia cakap sebab tu lah apple malaysia taknak bawak masuk iphone. sebab jadi kes macam ni la. takde stok.

aku rasa tahun depan pasti iphone berlambak di pasaran kerana lebihan stok dan harga pun akan turun. masa tu kot baru beli.

"bile ko nak ambik duit ko ni"

"ko simpan dulu la.. tunggu jadi 5ribu. aku nak beli tv 50inci pulak"

Monday, October 05, 2009

shah alam ~ parit buntar ~ penang ~ sungai petani ~ shah alam

maksud lain bagi 'hari raya' adalah ~ hari berjalan-jalan. maka pada raya kali ini kami berjalan-jalan ke utara setelah dua tahun lepas kami ke pantai timur.

tiga hari dua malam di utara sangat menyegarkan. terutama ke sungai petani. meninjau ke sekolah lama setelah sebelas tahun aku tinggalkan. cikgu pun maintain hensem. dengan lawak cikgu yang maintain kelakar. seronok sungguh. ada bangunan roboh. ada bangunan baru. yang pasti lukisan mural aku, farid dan hidir maintain di dewan sekolah. ada nama aku sebesar alam kat lukisan tersebut. bangga!

bandar sungai petani selepas sepuluh tahun makin besar dan maju. dah ada tesco. giant. hentian bas tempat aku usha awek kedah maintain kat situ. kedai kaset yang aku sebat kaset no doubt dah jadi kedai gunting. jamming studio tempat farid main gitar dan aku melalak dah lingkup. tak tau kot dah maju jadi monkeybone recording company ke. sape tau kan.

disko fire yang heboh masa skolah dulu dah jadi tempat boling. gerai makan dekat menara jam dah jadi stall yang cantik. tak macam dulu bersepah. wayang cathay tempat aku tengok cite 'hanya kawan' sambil baling koci kat orang depan dah jadi kedai baju. panggung wayang haram yang tayang cite blue sebaris bsn tu dah tutup ganti kedai haji dan umrah.

apa lagi. rumah sewa aku di taman ria maintain jadi rumah sewa sampai sekarang. tapi rumah awek yang kitorang usha dulu tak kawen lagi rasanya. sebab malam tu aku nampak macam dia kat umah tu lagi. tak tau la kot adik dia ke.

banyak sangat cerita aku di utara. malam pertama kami tidur di parit buntar inn. sebuah hotel 3 bintang ala-ala seri malaysia. bilik aku takde karpet. lantai marmar je. aku baca kar review. hotel ni banyak pijat. lantak la. yang penting rm90 je semalam. astro takde. tv3 pun tak terang. shower bilik air tak berfungsi. tekanan air perlahan. suasana hotel macam filem seram. memang berbaloilah tidur sini. yang boleh harap ekon ajelah yang sejuk.

pada pagi pertama kami bersarapan di kedai antik di pekan koboi parit buntar. pekan lama di menara jam. aku memang suka pekan macam ni. minum pakai cawan antik. suasana kedai suram. ada orang tua minum sendirian di penjuru sambil membaca suratkhabar jawi. kipas uzur yang sentasa berbunyi pelik. aku memang pantang suasana macam ni. rasa nak pindah sini aje. bini aku pun suka keadaan ini. rasa seperti dunia ini berhenti. hilang suasana sibuk dan bising seperti di bandar besar.

kami ke parit buntar atas jemputan kenduri kahwin. sempat juga melawat kubur arwah atok yang tak pernah kami sekeluarga tau selama ini. batu nesan pun boleh baca sikit-sikit aje.

tak lengkap ke utara kalau tak ke pulau pinang. atau kata orang sini. tanjung! tujuh ringgit dikenakan bagi setiap kenderaan yang melintasi jambatan ketiga terpanjang di asia itu. balik free je. bandar penang tetap sibuk seperti dulu. jalan sehala di pusat bandar. pemandu pekak yang sentiasa menekan hon. pemandu buta yang sentiasa memotong barisan. lumrah pulau pinang. terkilan gak tak singgah di komtar membeli baju atau di padang kota pekena laksa pasembor. insya allah lain kali kami datang lagi.

di sungai petani kami bermalam di swiss in. sebuah hotel 5 bintang yang sangat terkenal. ada kolam renang. bilik ada jakuzi. pemandangan bandar yang cantik dari bilik. kemudahan lain yang sesuai dengan taraf 5 bintangnya. sayangnya kami hanya semalam di sini.

aku tak pasti bila akan ke sini lagi. mungkin lagi 10 tahun? kalau begitu ramailah cikgu yang dah bersara. masa tu pun aku dah 40an. bila kita pernah hidup di tempat orang dimana kita pernah jatuh, bangun, ketawa, menangis, bercinta dan kecewa. kita akan kenang tempat ini kerana disinilah kita belajar banyak benda tentang kehidupan. kita akan sentiasa bercerita tentang itu dan ini. cerita yang bagus akan berparut di hati dan parut itulah yang akan terus meninggalkan kesan di hati orang lain pula.

Thursday, September 24, 2009

cerita raya

semua org cerita raya. dan aku juga sama.
bagi aku raya ni sama aje walau 10 tahun lagi pun.
raya tetap macam ni.

filem melayu yang bosan.
lagu saloma mintak mak kuih sepotong.
eksiden. jem. kubur. kuih almond landon.
minta maaf di pagi raya
(hari bukan raya pun boleh minta maaf ape)

semuanya seperti diputar semula.
tahun depan pun ko akan tau situasinya adalah sama.
filem bosan. lagu bosan. mazola sedap.

bagi aku seronok lagi puasa.
masjid penuh. qiamulalil. tadarus.
pahala. pahala. pahala

yang akan membezakan raya adalah kita sendiri.
tahun lepas raya kat pahang.
tahun ni raya kat penang la.
kan beza tu. ambik angin utara pulak.
taun depan raya kat kelantan.
ambik bau kopok losong kat rantau abang.
kan beza tu.

bagi perantau raya sgt bermakna.
setahun tak balik kampung.
tau-tau balik bawak kereta baru.
kan seronok.
mengembirakan hati orang tua adalah pahala paling besar.

jadi bagi aku yang setiap minggu jumpa mak.
raya ni kira biasa ajelah.
takdelah perantau sangat pun.
lagi-lagi yang duduk dengan mak.
langsung tak rasa raya.
seronok-seronok je. tetapi perkara untuk dikenang takde.

cerita raya aku biasa saja.
datang rumah orang makan. sembang. balik.
balik kampung sembang. makan. balik.
duit marissa yang bertambah.
duit ayahnya kurang.

aku suka puasa lagi.
tak sabar nak puasa tahun depan.
raya... hmmm...
puasa seronok lagi.

Friday, September 18, 2009

kenangan raya


sebagai seorang lelaki hensem. kenangan raya memang banyak untuk dicerita.

aku balik kampung di lurah bilut pahang. sebuah felda yang tak best. kampung tak besar sangat. bolehlah pinjam motor buruk atok buat merayap gi rumah awek kampung.

masa bujang dulu aktiviti raya pertama lebih pada baca yasin lepas sembahyang raya dan upacara kumpul kekayaan dan sampul raya. lepas tu. semua pakat tido depan tv tengok sarkis sampai petang.

orang bujang cam aku takkan baring je. jadi pakat dengan sepupu gi raya rumah awek. tak kenal pun takde yang penting sekampung. dapatlah 2-3 rumah. rombongan ke kubur arwah wan dan atok kecik biasa hari raya ke-2. (sebab tu aku cakap felda tak best sebab wan dah takde).

dulu felda lurah bilut sapa pun tak tau. nak masuk dah la jauh. memang hulu sangat la. tapi selepas filem bilut keluar. terus bangga aku cakap 'aku orang bilut. felda pertama di malaysia'.

ko orang mane? jengka. tak geng!

masa siti nurhaliza glamer rajin jugak la sepupu aku beraya rumah dia. aku takde la nak beraya rumah artis pop ni. ape barang rumah siti. rumah nik aziz bole la.

malam raya pertama di kampung. biasa la main mercun. tak pun jalan kaki ramai-ramai dalam gelap. kampung aku dulu kerap takde letrik. lagi seronok. seram ngeri pun ada. cerita jantung pisang berdarah. hantu mengilai bawah rumah. hantu merangkak dalam semak. memang cerita popular di kampung. akhirnya semua pakat lari balik rumah atok. sapa yang kecik memang tertinggal la.

rumah atok agak besar. dua tingkat. sapa balik raya lambat memang tidur takde bantal la. selimut pun nasib-nasib. aku kalau balik kampung memang bawak sleeping bag. jadi tak risau. bantal pun takde hal. kasi budak-budak ni tido. pastu curi la bantal diorang. pernah satu kali raya aku ada 6 bantal keliling badan. along pun sama.

rumah atok yang baru ni tak syok macam rumah lama. rumah lama lagi besar. boleh main bola. main badminton dalam rumah. masa arwah wan ada. siap masak dodol lagi. masa kecik dulu aku memang duduk kampung. memang jadi hantu kacang la masa tu.

anak-anak ayam memang gerun tengok aku.
mak ayam plak. asal nampak aku je mula la nak kembangkan badan.
apahal nak marah?
salah ke aku goreng anak kau sekor hidup-hidup.
kejam sangat ke kalau aku humban sekor dalam tin cat.
kan ada 8 ekor lagi. atok pun suruh aku kurangkan populasi ayam di kampung.
produktif sangat. nanti menyumbang pada masalah sumbang mahram. pelacuran. judi dan maksiat.

lagipun lepas bunuh kitorang tanam.tanya shahril. along ami. angah lin. siap shahril baca doa lagi. kubur pun ada lagi kat rumah atok kecik belakang tu. supaya roh dicucuri rahmat.

masa aku kecik atok ada kedai runcit. aku memang kaki rembat punye. terutama sotong kering. bila nak makan kena bakar kat bara api. feberet masa tu. hujung kebun atok kitorg buat pondok-pondok pakai daun pisang. situlah operasi maksiat dan rumah urut pertama di kampung aku beroperasi. yang datang pun budak-budak besar aku je. takde urut pun. tapi kalau nak sotong kering atok memang kena bayar 20 sen dengan aku. wang pelindungan.

suasana berubah bila besar. aku pernah saja-saja balik kampung naik bas. 2 jam perjalanan dari hentian pekeliling. bas pun buruk. seingat aku takde ekon. nak balik ke shah alam dari kampung pun naik bas. beli tiket kat rumah orang. esoknya balik. macam perantau sangat la.

bila dah kawen ni raya pun dah ada 3 rumah. rumah mak mertua. rumah mak sendiri. rumah atok. biasa raya pertama aku kat rumah mak mertua la sebab diorang pun meriah raya pertama aje. rumah atok raya ke dua. sebab nak lawat kubur wan. raya ke tiga biasa aku dah kat shah alam rumah mak.

bagi aku raya ni mana-mana sama aje.
jumpa saudara lama. kawan lama.
lepak rumah dia lama-lama.
makan kuih mazola. air pepsi.

kalau bujang tengok adik dia pulak. hui lawo.
yang pompuan masa nilah nak pasang badan.
kawan abang hensem.
kompom esok datang beraya rumah tu lagi.

rumah terbuka wajib bagi aku.
sebab masa inilah yang dia ada kat rumah.
hari lain asal telefon aje kat kampung.
asal telefon aje kat luar.

itu yang bila dah hujung syawal rumah terbuka sampai malam pun ada. siap susun jadual. pagi ni rumah dia. pastu rumah anu. petang rumah polan sebab ada kambing golek. malam rumah awak sebab kawan-kawan lain datang malam.

akhirnya dah habis syawal masuk zulkaedah pun ada rumah terbuka jugak. tapi dipanggil 'jemput makan-makan'. pegi jugak la. makan kan. bukan suh basuh pinggan pun.

selamat hari raya semua