Tuesday, February 21, 2012

Kalendar hari-hari sambutan sedunia 2012

Januari
World Religion Day 15 Jan
Chinese New Year 24 Jan

Februari

World Wetlands Day 2 Feb
World Cancer Day 4 Feb
Maulidur Rasul 5 Feb
Chap Goh Meh 6 Feb
Thaipusam 7 Feb
World Radio Day (*) 13 Feb
Valentines Day 14 Feb

Mac

Malaysian Armed Forces Day 1 Mac
Malaysian Army Day 5 Mac
International Women's Day 8 Mac
World Down Syndrome Day 21 Mac
World Water Day 22 Mac
World Meteorological Day 23 Mac
Doctor's Day 30 Mac
Earth Hour 31 Mac

April

World Autism Awareness Day (**) 2 April
World Health Day 7 April
Earth Day 22 April
World Book and Copyright Day (**) 23 April
Secretaries Day 25 April
Malaysian Navy Day 27 April

Mei

Labour Day 1 Mei
World Press Freedom Day (**) 3 Mei
Wesak Day 5 Mei
World Red Cross & Red Crescent Day 8 Mei
International Nurses Day 12 Mei
World Telecommunications Day 17 Mei
International Museum Day 18 Mei
World No Tobacco Day (**) 31 Mei

Jun

Malaysian Air Force Day 1 Jun
International Children's Day 1 Jun
Agong's Birthday 2 Jun
World Environment Day (**) 7 Jun
World Blood Donor Day (**) 14 Jun
Israk dan Mikraj 17 Jun
Fathers Day 17 Jun
World Refugee Day (**) 20 Jun

Julai

World Population Day (**) 11 Julai
Awal Ramadan 21 Julai
Friendship Day (**) 30 Julai

Ogos

World Breastfeeding Week (WBW) 1 - 7 Ogos
Nuzul Al-Quran 6 Ogos
International Youth Day (**) 12 Ogos
International Lefthanders Day 13 Ogos
Quds Day (Hari Al-Aqsa Sedunia) 18 Ogos
Hari Raya Puasa 19 & 20 Ogos
National Day 31 Ogos

September

International Day of Democracy (**) 15 Sept
International Day of Peace (**) 21 Sept
World Alzheimer's Day 21 Sept
World Maritime Day (**) 25 Sept
World Tourism Day 27 Sept

Oktober

World Habitat Day (**) 1 Okt
World Vegetarian Day 1 Okt
World Teachers Day 5 Okt
World Food Day (**) 16 Okt
Hari Raya Haji 26 Okt

November

World Freedom Day 9 Nov
World Diabetes Day (**) 9 Nov
World Kindness Day 13 Nov
Deepavali 13 Nov
Awal Muharram (Maal Hijrah) 15 Nov
World Toilet Day 19 Nov
World Television Day (**) 21 Nov

Disember

World Aids Day (**) 1 Dis
Anti-Corruption Day 9 Dis
Human Rights Day (**) 10 Dis
International Mountain Day (**) 11 Dis
Christmas 25 Dis

(*) - recognized by UNESCO
(**)- recognized by the UN

Sumber:
http://www.onestopmalaysia.com/holidays-2012.html
http://www.daysofaction.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/International_observance
http://go2travelmalaysia.com/tour_malaysia/cultfest_dates.htm
http://www.islam.gov.my/sites/default/files/bahagian/ppi/2012-tarikhpenting.pdf

Monday, February 20, 2012

Megakidz atau Kid's E World

Megakidz Midvalley


Bagi mak bapak yang hidup di bandar besar dan mempunyai akaun fesbuk. Membawa anak ke shopping kompleks adalah rutin mingguan. Hujung bulan bole beli mainan tembak-tembak kat tesco. Baru 5ringgit.

Bagi mak bapak yang berpikiran jauh, menghantar anak ke tempat bersukan juga idea yang bijak. Teorinya macam ni : petang budak bersukan. Malam mesti tido awal. Bila budak dah tido awal, mak bapak pun bole tido awal. Nampak tak kaitannya kat situ.

Ada banyak tempat peluh untuk kanak-kanak di shopping kompleks sekitar lembah klang. Megakidz adalah tempat yang sesuai untuk budak-budak mcm Caca menjerit macam orang gila atau melompat setinggi yang boleh.

Tempat ni dibuka 10.00 pagi hingga 9.30 malam setiap hari. Terletak di tingkat 3 Midvalley. Tempat riadah yang seluas 27ribu kaki persegi ni menawarkan keletihan tahap maksimum seorang kanak-kanak yang belum wajib solat.

Antara fasiliti yang ada kat dalam ni;

Aviation Play System

Diorang kata inilah tempat mainan interaktif terbesar dan tercanggih di Asia. Tempat panjat-panjat memang tinggi. Orang tua macam gua pun bole join. Tak runtuh punye. Cuma larat tak laratlah nak merangkak.

Air Bouncer

Caca tak berminat nak melompat kat sini sebab anak-anak cina jinjang dah penuh melompat macam takde hari esok.

Toddler Corner

Budak-budak yang baru nak tumbuh gigi bole main kat sini. Span lantai dia pun lebih tebal dari tempat lain. Ada gak budak-budak besar lepak sini sebab ekon dia kuat sikit. Bibik indon pun gua peratikan ada yang tengah menyorokkan diri dari majikan kat sini. Port dating pun seronok sebab tempat ni tak ramai budak masuk.

Cinema

Kalu korang rasa Megakidz akan tayang Ombak Rindu memang silap. Panggung wayang ni tayang cite kartun je. Tempat ni mmg gelap dan sejuk. Sangat sesuai untuk port tidur, update status fesbuk dan mengarut kat twitter.

Cafeteria

Tempat makan juga disediakan. Staff diorang juga ramah. Kusi kat kafe ni memang penuh dengan mak bapak je.

Video Games

Tempat ni kena pakai token. Jarang orang nak main sebab kena bayar. Tempat video games ni terletak sebelah ngan port budak-budak belum tumbuh gigi tu.


Ada satu port yang gua paling suka lepak. Sudut mewarna, atau dalam bahasa jawanya Colouring Corner. Kat sini bukan setakat kanak-kanak, orang tua macam gua ni pun seronok bermain dengan warna. Bole buat sand art, bole buat batik, macam-macam lagilah. Main kaler-kaler ni kena bayar. Tapi gua sebagai orang tua yang berseni, rasa enjoy jugaklah.

Toilet juga bersih, tempat solat gua tak nampak dan ada bilik-bilik aktiviti yang gua rasa kena bayar kalau nak join.

Bayaran masuk :
Kanak-kanak bawak 2 tahun
RM11.00 - hari kerja tengah minggu
RM14.00 - hari cuti hujung minggu

Dari 2 tahun hingga 16 tahun
RM22.00 - hari kerja tengah minggu
RM28.00 - hari cuti hujung minggu

Maksimum 2 orang penjaga untuk seorang budak.
Penjaga ke 3 kena bayar RM3.00

Semua orang kena pakai stokin kat sini. Anjing tak bole masuk.
Megakidz Midvalley

Kid's E World The Garden



Selain Megakidz yang terletak di MidValley. Ada lagi satu tempat melompat yang terletak di bangunan bersebelahannya, The Garden.

Terletak di tingkat 4 berhampiran dengan panggung wayang GSC Signature. Kids e World ni agak eksklusif berbanding dengan Megakidz.

Agak kecik keluasannya dan mainannya tak sehebat Megakidz. Tapi kat sini ada wifi free, ada locker beg (lima posen 2 keping = seringgit), outside food xbole bawak dan ada rak kasut. Itu je yang gua tengok lain sikit dari Megakidz.

Mak Bapak yang bawak anak pun gua tengok jenis yang duduk Hartamas. Ada mat saleh, cina pun bukan jenis duk Jinjang punye. Koman-koman pun Damansara. Gua peratikan pun kalu yang ambik gamba anak tengah berlari kurang-kurang guna iphone. Ada yang bawak dslr. Kasut yang letak kat rak pun banyaknya nike.

Tapi yang syoknya kat sini mak bapak join semua aktiviti anaknya. Kalu anaknya gi tempat melompat, maknya ikut sama. Mainan pun gua tengok banyaknya jenis 3 tahun ke bawah.

Caca pun gua tengok tak berpeluh sangat kat sini. 2 jam main dah bosan. Kat sini pun xde aktiviti warna-warna. Kafe ada tapi makanannya tak sebanyak kat Megakidz. Cuma yang agak seronok, Caca bole main seorang. Kalu kat Megakidz, Caca ajak gua main sekali (mungkin Megakidz tu besar sangat).

Kat Kids e World ni korang bole keluar masuk takde hal punye. Main 2 jam, pastu gi makan kat luar, pastu masuk balik main, pun bole. Sebab masa nak masuk di bagi gelang macam kat Sunway Lagoon tu.

Permainan agak baru, pastu macam-macam jenis permainan kecik-kecik ada kat situ. Jadi kalu Caca lepas main gelungsur ternampak bola depan dia. Dia bole layan bola tu plak. Pastu buang kat mana-mana, nanti mesti ada budak lain kutip pulak. Kat sini memang boleh sepah-sepah macam kat rumah punye. Kalu kat Megakidz takde kemudahan macam tu.

Gamba pun tak banyak gua ambik sebab gua pun sibuk main twitter. Wifi freelah katakan. Belasah jelah.

Ni kat belah integrated


Mainan ni utk bayi merangkak. Caca buat baring2


Keadaan budak, orang tua dan bibik kat dalam tu


Kemain tinggi ko melompat


Gelongsor kecik


Bayaran masuk:
RM30 - hari kerja tengah minggu
RM50 - hari cuti hujung minggu

Kid's E World The Garden

Mahal siot tempat ni. Kalu dibagi pilihan mana yang lebih best, gua lebih suka Megakidz sebab ada tempat warna-warna. Sekian

Tuesday, February 14, 2012

Apa Yang Perlu Ditukar Masa Servis Kereta

Maklumat ni berguna untuk sume orang. Jadi gua post kat sini. Senang nak buat rujukan akan datang.

Apa yang perlu ditukar masa servis kereta.

1. Minyak hitam.
Minyak hitam yg bukan sintetik tu - setiap 5,000km atau 3 bulan whichever is earlier.
Kalu yg sintetik - mungkin 7,500km atau 10,000km.

2. filter - sama seperti minyak enjin.
Minyak mineral biasa - 5000km
Minyak Synthetic - 7500km hingga 10000 km
Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3. spark plug - 20,000 km ikut schedule maintenance book!
Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal...benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje...Harga sekitar Rm20-25 untuk 4 biji...

4. bateri kereta - 18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan...kalau kita selalu topup airsuling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun...kalau selalu lupa topup dan selalu kering...6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah top up air , harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu...so , beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai... BOSCH, CENTURY... tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok!

Aku ada kawan dekat Puchong keje kat warehouse distribute battery ke kedai kedai spareparts...dia yang bagitahu ilmu kat aku camner nak kenal bateri baik dengan yang tak baik! Bateriyg baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik ( compare bateri tersebut dalam kategori yang sama..kalau NS50 tu kau kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L..begitu la citernya!

5. timing belt - 60,000km untuk kereta proton wira,saga. WAJA bole tahan sampai90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ni ikut jenis kereta. Banyak orang tak tahu, depa sampai aje 60,000km terus tukar tak kira la diapakai apa keretapun! Mekanik sengeh aje la, buat apa tolak rezeki!

6.clutch plat - clutch plate ni ialah perkara subjektif. Biasanya ikut pengalaman aku, aku hanya tukar bila ada simptom "clutch slipping" berlaku sewaktu pemanduan kita. Ni perkara yang susah nak terangkan,sebab tu mereka kata 100,000km...tukar clutch!

7.Fuel Filter - tukar aje la sekitar 40,000km sekali. Benda ni pun murah RM15-20je.

8.Air Filter atau Filter Udara - yang ni di tukar setiap 20,000km....tapipada mereka yang tukar kepada K&N type...benda ni tak payah tukar,tapi mampu dibersihkan.

9.ATF - Automatic Transmission Fluid. Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000km tukar. Tapi boleh la extend hingga 30,000km kepada mereka yang nak jimat. Minyak ni memang penting ditukar...jangan abaikan (contohnya tak tukar lebih dari 30,000km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perluTransmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre.Ini membazir untuk kita...tapi bukan pada pihak yang bikin servis. Cajsekitar RM200 ++. Kalau kau selalu tukar ATF, hanya tukar biasaaje....yang budget kurang dari RM100...ikut saiz kereta anda!

10.Gear Oil - untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakaiATF, sebaliknya pakai Gear Oil. Benda ni boleh la tukar 60,000km sekali.

11.Brake Fluid dan Power Steering Fluid - Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km. Aku sendiri tak buat....sebab aku malas! Lagipun aku tahu sedikit sebanyak pasal mekanikal, bila ada kuar simptom, barulah aku tukar!he he...jangan ikut saya ya!

12.Radiator Coolant -sebotol RM8-RM15... selalunya warna hijau! 60,000km boleh la tukar sekali!!! Kalau air radiator korang warna clear aje...maknanya air paipbiasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!

13.Air-Cond Belt/ Alternator Belt - Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengantiming belt. Kalau kita terlupa tukar sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-con dan juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak.Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian "ribs"nya dah ada"crack-crack" yang halus...maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini. Akhir sekali, ingin aku ingatkan maintenance schedule yang ikut "km" atau masa"3bulan" "6 bulan" dan seterusnya ni hanya memudahkan pengguna-pengguna kereta melakukan penyelengaraan atau omputih kata "preventive maintenance"

Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar...preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikaldimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alatganti tu perlu ditukar. Ianya boleh juga menjadi suatu pembaziran....

Contohnya- kalau kita buta-buta ikut apa yg disyorkan oleh pembuat alatganti. Contohnya "shock absorber".. perlu diganti setiap 20,000km....! Tentu kita tidak mampu mengikutnya!

Okies..bye*********

Mengikut pengalaman aku yg dah lebih 10tahun membuat DIY service kereta:-

Minyak hitam mineral utk 5000km/3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000km/6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000km/ 1 tahun. Kalau boleh elakkan beli minyak hitam di kedai spare part sebab byk minyak cap ayam. Botol mungkin ada cap castrol, shell, petronas, eneos, etc,etc tp dlm mungkin minyak murah made in china. Dlm satu hari ada berapa ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel. Sesiapa sahaja boleh ambik botol-botol ini dan refil dan bubuh seal baru. Elok beli minyak di stesen minyak - confirmed genuine. Unless kalau betul2 yakin dgn kedai spare part yg kita beli tu.

Minyak gear manual ditukar setiap 40,000km utk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000km utk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus utk kereta lama - bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF - ditukar setiap 20,000km. Sama mcm di atas.

Flush? kalau dlm buku takde kata - maka tidak perlu. Air filter pun sama - 20,000km. Coolant - tukar tiap-tiap 20,000km. Nak tukar tiap-tiap 50,000km pun boleh dgn syarat guna air suling or RO water. Timing belt - ditukar setiap 80,000km. Tapi aku pernah stretch sampai 110,000km(wira 1.6xli) tanpa masalah sebab aku guna timing ori mitsubishi dan aku suka inspect timing belt. Merekah takde, gigi still elok - tak perlu tukar. Aircond belt, altrnator belt, power steering belt - tukar semasa tukar timing belt atau apabila nampak crack.

Water pump - ditukar apabila menukar timing belt utk kali ke-2. Let's say kita tukar timing belt setiap 80,000km, maka apabila kita menukar timing belt utk kali kedua pada 160,000km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada extra labor charge. Spark plug - every 20,000km. Atau selagi plastik kat tgh tu masih putih dan tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak - engine dah agak uzur dan kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus i.e. minyak hitam terbakar. BTW, ini bukan service biasa. Dah kira major work jugak. Head gasket - tukar apabila minyak leaking kat area tu. Atau sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Org panggil nie top-overhaul.

Biasanya top overhaul tidak diperlukan dek kereta bawah 7 tahun atau 200,000km. Tp ada gak yg 7-80,000km/kurang 5 tahun dah kena top overhaulsebab suka lenjan engine. Dok main red line manjang. Ini pun major work la jugakskit. Brake pad - tukar bila haus atau bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake - pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yg lain.

Pada asalnya, enjin pembakaran dalam menggunakan camshaft yg di letak di dalam blok enjin...erm..takmo citer panjang2 lah. Secara standardnya pertukaran timing belt pada setiap 100,000km ikut ketetapan pengeluar jepun. tetapi jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear and tear timingbelt yg dibuat dari adunan getah, plastik dan fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, maybe 60,000km. Sy tak begitu pasti.

Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt padajarak hanya 30,000km bagi semua enjin straight 4 twin spark dan juga enjin V6 bagi model sblm thn 1999. Masa aku keja di alfa romeo thn 96 dulu, ada juga pemilik yg kerek dan cakap timing belt boleh tahan sampai 100,000km. Tak perlu tukar pada 30,000km. Then, keta dia kena tarik masuk sebab timing belt putus dan enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi service dan penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sbg ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda dan Toyota .Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya iaitu :-

Camry ACV30 - enjin 2AZ-FE 2000cc
Corolla Altis ZZE121 - enjin 1ZZ-FE 1600cc
Vios NZE10 - enjin 1NZ-FE 1500cc

Model seperti CRV pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih spt sedia kala.

Sumber: Forum kereta

Thursday, February 02, 2012

Eksiden

Hari ni genap 10 tahun gua terselamat dari eksiden maut di Klang.

Takdelah parah sangat cuma;
1. Tulang belakang patah 3
2. Tulang leher teralih (slip disc)
3. Baring saja sebulan (mkn minum pun baring)
4. Koma sehari
5. ICU seminggu
6. Duk hospital 2 bulan
7. MC 6 bulan
8. 2 tahun xbole rukuk betul
9. Sakit pinggang sampai skang
10. Kalu jatuh lagi, doktor ckp terus lumpuh.

Takdelah parah mana pun.

training angkat berat guna pala. Dlm tong tu ada air



Besi ke 2. Skru grip pala. Masa ni Raya Haji


RXZ kesayangan gua. Setahun kendian hilang kat Klang Parade


Tima kasih pada
1. Family yang gilir-gilir jaga gua kat hospital.
2. Gilpren gua (skang dah bini).
3. Geng rempit gua. Khalid, Hashim, Kunyet dan Din yg rajin dtg hospital.
4. Sana sedara, jiran, kawan-kawan, gilpren lama sume dtg.

Tima kasih wei.

Pada cina yang langgar gua tu.........
gua doakan semoga lu sihat dan masuk islam. LOL