Tuesday, May 02, 2006

Agong datang Shah Alam


Puh... bulan lepas MB Selangor turun Shah Alam melawat kawasan. Bulan ni Agong plak turun. Memang betul2 sakit kepala. Yang sakit akulah. Bila ada orang besar datang melawat opis aku kat MBSA ni, akulah antara orang yang paling pening sebabnye :
1. Semua design bunting, buku cenderamata, poster, tunjuk arah, backdrop, kad jemputan adalah dibawah tanggungjawab aku yang setia ini.
2. Segala bentuk maklumat yang nak dimasukkan ke dalam buku cenderamata terutamanya, akan sampai last minit. Cilake! Korang tak tau ke yang buku cenderamata ni akan Q cetak paling kurang 2-3 hari. Kalau event tu esok pagi, ptg ni baru confirm, printer mane yang nak ambik. Gile! Tapi itulah yang kerap berlaku. Terutama melibatkan orang atasan. Semua nak tukar. Elok2 je datuk ni yang nak potong riben, tau2 tukar plak datuk tu. Korang ni takde keje lain ke kalau tak menyusahkan org bawah mcm aku.
3. Aku takde pembantu. Aku takde assist designer. Akulah yang kena bedal buat keje sorang2. Nak buat design satu hal ,idea tu lain hal plak. Masa lagi, tu lagi satu hal yang lain, nak cepat plak, itu hal2 yang lain plak lagi satu... aduiii!!! Jadi biasenye aku akan sakit jiwa sorang2 kat opis ni.

Jadi pada malam esok hari 3 Mei pukul 9 malam, ada raptai penuh Konsert Diraja Menjunjung Kasih Sempena Lawatan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong ke Negeri Selangor Darul Ehsan. Antara artis yang akan menjayakan konsert ini adalah:
1. Misha Omar
2. Ning Baizura
3. Yusni Hamid
4. Liza Hanim
5. Dayang Nurfaizah
6. Azharina
7. Eja (Bintang RTM)
8. Mas Idayu
9. Banu Mitha
10. Andre Goh
11. Musly Ramlee
12. Ramlee Mohamed Shariff
13. Kelvin Lau
14. Ahmad Jais
Juruacara pula adalah Norashikin Abd Rahman (Pembaca berita RTM) dan Zaini Yuhyi (Pembaca Bhgn Sukan RTM)

Kalau yang datang tu namanya Agong, dah mesti si Khir Toyo ngan Sultan Selangor pun ikut wajib datang jugak. Secara tak langsung acara tu akan jadi hebat. Jadi pada 5 Mei ni baru lah betul2 punya konsert. Jadi pada sesiapa yang berminat nak gi tgk artis sambil ambik gambar pastu glamer2. Moh la korang datang ke Auditorium MBSA tingkat 3 pada pukul 9 malam. Korang jgn datang 5 Mei, mampus tak dapat masuk (Kecuali dijemput - jgn lupa bawak kad jemputan tu skali). Korang datanglah pada 3 Mei ini ye. Masuk Percuma! Bawaklah kawan2, sahabat handai, sedara mara, atok nenet, ipar duai, sepupu sepapat dan sapa2 sajelah. Wokeh!

Jadi untuk makluman korang yang tak dapat pergi, persiapan untuk Agong datang ni memang dahsyat. Bajetnyer pun sangatlah banyak. (Rahsia kerajaan tak bleh bagitau.. ISA wooo!!) Segalanya sungguh protokol. Sampai member aku cakap, keje ngan kerajaan ni bukan berkhidmat utk rakyat, tapi utk pemimpin. Emm.. betul gak...Segalanya perlu baru, yang lama dibuang. Kesian aku tengok budak2 bhgn engineering. Bukan kata buruh je yang kena mengecat, bos diorang pun kena mengecat gak. Blom bab pasang itu ini, wahhh.. sian aku tgk diorang.. haha... tapi diorang ramai takpe.. Aku ni.. terbungkang buat keje.. sampai dah nak menitik air mata tengok monitor ni je... sakit mata tul... printer aku plak buat hal.. sampai kondem dikerjakan... aduisss... tension betul.. terpaksa aku print kat luar pakai duit sendiri... nasib baik dah masuk gaji.. tapi kalu dah banyak kali... kopak gak duit...

Jadi sepanjang Agong kat Shah ALam dia akan melawat beberapa tempat seperti pada 4 Mei dia akan ke Istana Kayangan, Bangunan SUK dan Rumah Persatuan Kanak-Kanak Spastik Selangor. Pada 5 Mei pulak akan ke Kompleks Taman Seni Islam Selangor, PERODUA dan konsert mlm tu. 6 Mei di Homestay Banghuris, 7 Mei di Tropical Fruits Garden dan byk lagi. Mengabihkan boreh ajo!

Keje aku

Aku minat benda2 grafik ni dari start aku umur 2 tahun. Betul! Masa tu mak aku cakap aku dah pandai tgk iklan kat TV. Sapa pun tak bleh tukar channel lain. Tatau kenapa. Mungkin aku dah mula suka warna masa tu. Bila umur meningkat belasan tahun, jari2 aku dah gatal nak melukis. Bapak aku plak keje bahagian percetakan, jadi urusan kertas tak jadi satu masalah. Order je ngan bapak aku. Bila umur aku menjangkau 16 tahun, aku dah ada satu cita-cita murni. Aku nak jadi pereka grafik, pelukis komik atau pun arkitek yang berjaya. Puh! Memang berkobar2 betul aku time tu. Keje aku melukis je. Tengok majalah Ujang pastu lukis balik. Time tu aku suka betul kartunis nama Aie, Gayour, Ubi, Sagu dan tumbuhan-tumbuhan lain. Cun2 plak tu lukisan diorang.

Pernah skali aku call opis diorg kat PJ. Kononnye nak tunjuk artwork la. Masa tu yg nilai aku Gayour. Puh kalau korang tgk opis dia time tu, penuh dengan komik2 obersea, giant poster, meja lukis... kagum gile aku. Masa tu si Gayour bagilah nasihat macam2 kat aku. Dia ajar teknik lukisan mcm mana, stroke dan banyak lagi. Pastu semangat utk aku melukis bertambah tambah lagi bila dia cakap masuklah kelas formal atau kursus melukis nanti hantar kat dia balik. Aku pun daftarlah kursus melukis anjuran majalah Gelagat. Masa tu tahun 1994 kalau tak salah. Kursus pun melalui pos je. Takde internet time tu. Koman je. Diajarnye step by step (ohh bebehhh... mcm lagu plak!!) Dan akhirnye aku lulus dengan jayanya. Pastu aku hantar balik artwork aku kat Gayour. Dia cakap teknik pewarnaan aku kurang berjaya tapi teknik melukis aku byk perubahan. Masa tu mmg gila melukis aku. Pastu aku hantar lagi karya masterpiece aku kat Ujang. Tak kuar gak.. aii.. mcm kena reject je. Last2 aku fedap. Aku tak melukis lagi. Aku beralih kepada menulis cerpen plak. Masa tu trend cerita merapu2. Aku pun karanglah cerita berapu2 aku. Cerita sejarah melaka yang dah di tambah sos. Akhirnya cerita aku 'Hang Buah' keluar gak dalam Ujang. Aku tau pun beberapa bulan lepas tu, pasai aku ni dulu mana ada sen nak beli Ujang tetiap bulan. Baca pun kat umah member. Cheh berkobar jiwa kononnye nak mintak payment la.. Aku pun tulis surat nak mintak payment. Skali dia balas, kalau boleh sertakan artwork original bukan salinan dari majalah. Alamak! Aku lupe nak photostet yang ori. Emm.. alamatnye habis gitu jelah. Tapi masa tu aku bangga betul sbb karya aku kuar gak walaupun hanya aku je yang tahu hal tu.

Pada masa yang sama aku kerap juga menulis cerpen dan novel sikit. Mungkin aku terpengaruh dengan karya Ahadiat. Dulu aku gile betul ngan karya Ahadiat Akashah. Semua novel dia aku beli. Dari Budak Setan sampailah ke Lagenda Budak Setan. Sampaikan masa kat sekolah teknik pun aku masih menulis lagi. Dulu kau hanya ada mesin taip je. Jadi secara tak langsung teknik penaip aku bertambah laju. Aku refer kat Melati Publishing cal.. tanye saiz gap kertas, jarak tulisan, font. Hahahah... memang terer betul aku time tu. Sambil2 tu tulis sajak, hantar kat utusan. Ada gak yang keluar.

Abis skolah aku apply byk tpt. Akhirnye dpt IKM Sungai Petani. Jurusan Lukisan Kejuruteraan Awam dan Struktur. Antara sebab utama aku ambik course tu hanya kerana ada lukisan teknik sahaja. Aku kalau bab kira2 ni, mmg kelemahan yang sangat ketara betul. Walaupun masa SPM maths aku kredit tapi heh.. skadar lulus pereksa jelah. Jadi masa aku kat IKM, skill menulis aku dah berkurang sbb senior aku kerap membaca apa yang aku tulis... benganggg je.. Jadi aku beralih balik kepada melukis. Masa tu bebudak kelas aku cukup kagum ngan skill lukisan aku. Kalau lukis 'aku hidup dalam blues' tu.. real sungguh...siap warna beb!!! Masa tu hanya ada 3 org je dlm kelas aku yang bebetul ada skill melukis tahap dewa19 ni... Aku, Haidir dan Farid(Jalak).
Skill Haidir ---> Lukisan sebijik cam Gayour.. kalau kad raya tu buat sendiri je. Mmg stroke dia cun gile lah..
Skill Jalak ---> Dia ni kaki potret. Gaya2 seniman tepi lorong la. Skill pegang pensel dia pun dah mengkagumkan aku.
Skill Aku ---> Aku kalau bab nak hasilkan tulisan cun, warna dan melukis lukisan teknik paling cepat di dunia.. ko serah ajelah kat aku.
Jadi kami bertiga mmg kerap dapat projek lukisan mural (dinding)... jadi kalau korang nak tgk hasil lukisan kami, korang datang la kat dewan IKMSP dan carilah lukisan mural dari Lukisan Kejuruteraan Awam dan Struktur 1998

Abis je belaja sana aku dah minat komputer sb aku pun keje sbg pelukis pelan guna AutoCAD. Kat umah pun ada komputer yang separuh jahanam aku kejekan tu. Jadi aku pun trylah masuk Cosmopoint kat Klang. Kalau ikutkan aku bleh sambung blajar kat ITM, tapi ambik jurusan engine la sbb aku pun sijil kat IKM. Tapi sbb aku ni dah minat seni jadi apply lah Cosmo ambik Diploma Multimedia Animasi. Masa kat situ baru aku jumpe sifu2 aku yang bebetul hebat grafik, animasi dan programming. Aku blaja part time sbb aku keje sepenuh masa. Duit pun xde beb nak belaja full time. Jadi aku ni mmg sangat2 berminat dengan dunia grafik ni dan akhirnye tercapai utk masuk dlm bidang yang aku suka. Si Jalak aku dengar cite masuk ITM ambik AD. Belajar dari sem1 dan terus sampai degree... Dia mmg hebat.

Biaselah kalau belaja part time ni, student berape kerat je. Masa mula2 masuk adalah 30 org. Bila gred 8 org je. Akulah satu2nya teruna sejati dalam kelas tu. Alangkah bertuahnye aku! Dan yang paling sedap didengar skang, hanya aku sahaja yang bebetul keje dalam bidang designer ni sedangkan puteri2 aku yang lain semuanya jadi kerani, isteri mithali, sambung study ambik course lain. Aku yang masih hardcore dengan minat aku yang sama. Inilah minat aku dari kecil dan inilah yang aku dapat. Akhirnya cita-cita aku tercapai juga pada usia 27 tahun. Puh! aku dah tak tau nak buat apa lagi lepas ni. Iyelah cita2 dah tercapai. Kena cari target barulah pulak.

Masa aku kerja kat Jabatan Taman sbg pelukis pelan merangkap pereka grafik. Aku gunakan skill, idea dan pengalaman aku utk buat grafik sekadar suka2 saje. Hobi je. Tapi bila aku dapat keje sepenuh masa menghadap grafik. Udah! Aku dah takde hobi lain. Sbb hobi aku dah jadi kerjaya. Kenalah aku cari hobi yang baru. Emm.. ape aku nak buat ye! AKu minat fotografi. Dulu aku pernah pegang camera digital sony. Harga RM4,999.00. Kalu tgk harga tu, koranng dah bleh agak camne punye canggih kamera tu. NIKON D70s pun baru RM3,800 lebih je. Jadi kamera nilah yang aku balun dulu. Selepas 2 tahun pakai. Kamera ni ilang dalam laci kat opis. Frust gile beb! Nasib baik kamera tu opis yang punye. Kalau aku yg punye, mau meraung!!! Jadi selepas 2 tahun pengalaman itam tu, ntah mcm mana terniat balik aku nak beli kamera baru. Kali ni guna duit sendiri. Dan pada Januari 2006 aku beli Sony T5. Oklah sbb impian aku NIKON D70s. Tapi sbb ekonomi pun tak kencang, beli yg mampu ajelah. Lagipun byk gunanya kamera ni dari segi bahan grafik. Mungkin satu hari nanti aku akan guna jugak NIKON tu. Sbb aku rasa itulah hobi aku yg terbaru kot. Hmmm...