Wednesday, April 19, 2006

Konsert Malam Indon

haa.. ni aku nak citer sket pasai konsert indon yang aku pergi minggu lepas ngan Nazri Pitam dan Dino. Terus terang cakap, konsert ni mmg best! Tapi takdelah terlalu best, sekadar best je. Dari 5 bintang, aku bagi 4 bintang la.

Aku ni tak pandai nak review mcm orang lain buat, jadi aku sekadar bercerita ajelah pengalaman indah aku bersama kawan2 dan joko2 di stadium sana. Asal ceritanye, si Dino yang beriya-iya mengajak. Aku mmg berhajat pun cuma xde kaki. Lagipun takut wife aku bising, iyer lah bukan 2 jam punye konsert kan.

Setelah perbincangan tertutup dibuat dengan Dino kat YM dan perbincangan terbuka kat kedai roti budak lelaki (Rotiboi) ngan Nazri Pitam. Akhirnye kata sepakat tercapai dan ari ahad minggu lepas, aku gi Giant sek.13 dan singgah kat Music Valley. Aku tanye gak ngan minah tiket tu, "Ramai ke yang beli?". Dia bilang "Banyak yang beli RM80". Ooo.. tu mesti wak joko dan Dian Sastro yang borong... Bila aku tanye .. hahhh.. mmg betoi...

Antara sebab aku tanak beli tiket RM80:-
1. Konsert ni 8 jam. Kalau 2 jam xpelah jugak
2. Kompom ptg tu hujan. Tak sanggup aku balik kuyup2
3. Sbb makadarah 2 ekor tu tak bagi duit dulu, nak harap aku je belikan dulu...
4. Dah kompom wak joko dengan dayang2nye akan penuh kat padang tu... Ohh tidakkk...

Isnin pagi lain plak citenyer...
Si Dino kata dia nak tolak tiket tu... cilakak betul.. dah la aku kena beli dulu.. pastu dia nak ngelat bayar plak... si Nazri Pitam plak dah bayar duit seawai pagi jam 8.32 minit. Aku nak ajak sape? Si Sab kata nak ikut. Aku ok je. Tapi ni Nazri Pitam plak tanak. Minah tu kang di bawaknyer BF. Udah tertinggal kitorg berdua. Kang dituduh bersubahat plak. Dlm pada tu aku pujuk Dino.. iyerlah duit aku lagi RM50 ni sape nak cover beb...

Dlm hari Khamis tu, Dino kompom pergi sbb tengah hari tu Dewa19 diinterview kat hot.fm dan dibilang akan perform 23 lagu... Wahhh banyak gilee... Si dino ni mmg kaki Dewa.. samalah ngan aku... jadi akhirnyer selamat duit aku RM50 ni... dan petang tu dino datang melepak opis aku dan bagi duit.

Hari Konsert
Sabtu pagi tu sepatutnye aku kena memanaskan diri kat Dewan MBSA seksyen 7, jadi penyambut tetamu. Ahh... mamposlah... malas aku nak pegi...aku bangun pun dlm kul 9 pagi. Bini aku ada lontaran boling plak kat Bangi. Dia pegi ngan Mamen. Dlm kul 10.30 aku gi gak ler tunjuk muka kat sek.7 sana.. Sebenarnye aku nak ambik gambar hasil keje aku: banners, banting, backdrop dan buku cenderamata je. Pastu ada keje lagi nak buat... malas nak join. Si dino plak sibuk sms nak gerak awai. Aku balas "Sabar... tak lari kerusi stadium tu!"

Dlm kul 1 t/hari si dino dah tunggu kat bawah. Dia datang ngan GG. AKu call Nazri Pitam. Tak angkat!!! Aduiss... gilee... pergi ke tak? Apsal tak angkat? Ada kecemasan ke? Kusut aku... Aku gerak gak la.... isi minyak dulu. Sambil tu call lagi.. tak angkat jugak... Mati akal... Dia ni apahal...

Dlm 3 minit pastu dia call balik.. "Aku baru bangun la! Baru lepas mandi ni! Bile ko nak datang umah aku ni?" Puhh... idup lagi rupenye.. ahaks... "Skang2"
Jadi kitorg pun gerak la ke stadium merdeka dengan penuh semangat baladewa dan keindonesiaan yang melampau. Jalan pun jem t/hari tu. Aku ikut Dewan Bahasa. Pastu terussss je. Parking pun kat belakang stadium negara. RM6 sekali masuk. Murah gak la tu, berbanding RM11 kat KLCC yang aku kena ngan Rock masa PIKOM ari Jumaat lepas.

Kitorg tak masuk dulu, sbb dino takut kantoi kamera. Dulu dia hampir kantoi masa Linkin Park. Takut berulang. Jadi kitorg cari mood konsert di sekitar stadium. Mmg ramai wak joko , cewek2, Dian sastro dan Bambang Pamungkas duduk menyangkung kat tepi jalan. Terpikir aku, ehh.. mcm pernah lihat plak aksi ni dlm 999.. (Rumah tumpangan Indon kena rush..) ahaks

Kitorg mmg bajet baju dewa. Aku suka betul ngan designnyer... guna cover album Republik Cinta... puhh.. kena sambar gak ni... Kaunter Hotlink jgn ckp la, penuh.. mcm ulat... Beli topup RM10 dapat poster! Aku plak guna line pesaing dia... emm.. tengok ajelah... kira Hotlink ni ramai gak pelanggan indon.. ahaks.. kul 3.30 kitorg masuk stadium. Semua kena raba! Ada satu awek FRU mmg cun abis.. aku suka betul kalau awek bertudung pakai uniform ni... Tapi malangnyer dia cuma raba Dino je.. dan kamera dino akhirnye lepas jugak ke dalam stadium.. wahh.. bergambar sakan nih...

Si dino ambik gambar pun sorok2.. takut kena rampas. Kitorg pun cari port yang bebetul nampak stage walaupun jauh. Dapat lah duduk port baikkkkk punye.. sebelah aku group gadis2 seksi yang hanya pakai penutup kecik dan spek besar. Yang penting diorang melayu.. hahaha... tapi aku tak tergerak nak ngorat ke, tanye nombor tepon ke. Tapi gadis sebelah aku ni mmg suka bersenggol ngan aku. Uii.. bestt..

Start konsert 4 ptg. Starting linup ADA band. Pastu Ungu kemudian Cokelat, seterusnya Padi dan akhirnya Dewa19 berselang dengan Ari Lasso, Audi dan RATU. Jadi umat yang hadir tu mmg semuanya gila konsert. Suka hiburan yang melalaikan, berjoget, rusuhan, bertekak.. dah rasa mcm duduk kat stadium senayan plak.

Masa magrib ujan lebat tak hengat, mat endon yang lompat pagar tu, masuk balik nak cari tempat perlindungan yang selesa. Mana yang tak sempat, tarik banners, berteduh ramai2. Yang duduk bawah belon pun ada... Stakat teduh kepala je... bodooo... Kami bertiga, gelak ajelah tgk kekalutan yang melanda. Diam tak diam, tau2 je keliling kitorg penuh mat endon! Alamak! Aku rasa tadi semua melayu.. pastu diorg jerit2... cilakak betul.. seram siot...

Perut lapo. Beli berger 3 ketul. Mmg takat alas perut jelah. "Macam kayu!" - dino. Kunyah tak lumat2... mcm makan singam plak. Mmg peniaga tamak la diorang ni. Kualiti zero! Saat yang paling best :: Dewa perform!

Aku tak berapa ingat sangat list lagunye.. byk sgt. Antaranya Pupus, Cukup Siti Nurbaya, Separuh Nafas dan lagu wajib Laskar Cinta. Suara Once mmg menakjubkan! Diluar kawalan minda wooo... Ahmad Dhani plak pakai topi kon yang dlm vclip Laskar Cinta tu.. puh.. mmg mantap gilos la... Lagu semua layan yg rancak2 je... lepas 3 lagu, Audi plak nyanyi 2 lagu, pastu Dewa balun balik 4-5 lagu. Pastu panggil Ari Lasso. Dia plak layan 3 lagu. Pastu RATU 2 lagu. Start kul 11 sampai tgh malam Dewa perform gile2 punye.. wahh.. puas hati bebbb!!!

Masa tulah ko tgk semua org menyanyi sama, berjoget sama, melayu ke, jawa ke, madura ke, indon ke, pak arab ke, amah ke, mandur bangunan ke, tok batin ke, semua terhibur.. sangat2 terhibur... sound system yang sangat jelas, takdelah bunyi cam dlm Zouk tu.. dengunggg je... Aku tak hapal sngt lagu, nazri Pitam lagilah... di mat PeterPan ngan Radja.. mana layan Dewa ni.. Satu cowok sebelah aku nyanyi je tak henti2.. aku pun tak paham! (atau aku yg tak paham ?)

habis konsert kul 11.50 skali ngan bunga api yg mcm thn baru tu. Kitorg ape lagi, cari baju la. Peniaga makanan mlm tu mmg rugi besar. Air tak luak sejengkal pun. Berger tak jalan sebeg pun. Apatah lagi air tin, satu karton pun tak luak. Ko nak jual kat indon air2 tu, mane diorg minum.. diorang sanggup berlapar nak gi konsert tu, awak lagi jual. Dah la mahal, tak sedap plak tu!

Kat perkarangan tu adalah mamat jual berger satu beg besar RM10. Tinggal makan je.. wahh.. gileee... ahas... pusing2 akhirnye dpt gak baju yang dihajati.. RM70 - 3 baju dah siap tawar tu. Balik dari situ singgah jap kat Planet plak sbb esok mlm Dewa ada sunday nite kat sana.. aku tak gi.. si dino ajelah...

Pastu terus balik, aku pun dah penat gile2 punye.. hantar si Nazri Pitam dulu, pastu Dino dan aku pun sampailah kat umah mak mertua aku dlm kul 3 pagi. Rabak mata bey!!!

Tuesday, April 18, 2006

Sapa aku?

Ini bukan gambar aku. Cuma hiasan dlm kereta aku je.


Aku lahir tahun 1978. Kira sendirilah? Aku dah tua. Janggut pun dah panjang. Dilahirkan di Bentong, Pahang. Aku bangga jadi Anak Pahang sbb semua org Pahang sayang kat Sultannya. Sultan Ahmad Shah! Tapi sayangnye aku cuma lahir je kat Pahang tapi sekolah, pindah sekolah, keje, berenti keje, semua kat Selangor.

Aku ada 4 adik beradik dan aku putera sulung, yang lain semuanye puteri. Aku tinggal di Shah Alam dari tahun 1985 sampai la ni. Lama siot!! Masa tu cuma ada seksyen 16,17 dan seksyen 2 je termasuk ITM. Aku sekolah rendah, menengah dan teknik semua kat sini. Start keje, berenti keje, pindah keje pun kat sini.

Aku tak pandai mcm org lain. SPM pun dapat 2 je. ITM pun tak dpt masuk. Sbb BI aku tak kredit. Aku minat melukis. Sangat2 minat. Lukisan teknik aku dpt A. Itu jelah yang A pun. Jadi aku masuk IKM kat Sungai Petani ambik Lukisan Kejuruteraan Awam dan Struktur. 1 je sebabnye aku ke sana. Aku minat melukis.

Abis kat sana aku keje sbg Pelukis Pelan kat Shah Alam. Opis kat TTDI Jaya U1. Bos aku en. Halim.Bapak aku pon Halim gak. Setahun keje kat sana. Projek kebanggaan aku masa tu, Masjid Simpang Tiga Gombak (yang kat tepi sungai tu). Aku pon boring keje kat situ, sbb staff 3 org je. Aku, Sam enggineer aku yang asik sakit kaki tu ngan kak Linda. Dia ni plak badan dah la bagak pastu rajin plak tumpang motor cabuk aku gi keje. Hanginn je... Aku tak kisah pon sbb kawan opis. Lagipun dialah satu2nye bunga kat opis tu.

Setahun je keje kat situ. Boring punye pasai. Saat paling syok kat opis aku ada 2 perkara:

1.Stayback malam sambil keje pastu ada bola plak kat kedai bawah. Puh!!!

2.Skodeng kat apartment biru seberang jalan. Tu mmg aktiviti wajib yang perlu disertai. Sam pon sama gak. Bukan takat ada teropong aje kat opis tu, handycam pon ada.. hahah..

Lepas aku berenti kat situ aku keje kat kilang bhgn opis. Pelukis Pelan gak la. Kat situ kejap je sbb aku dpt offer kat Majlis Bandaraya Shah Alam. Aku sbg pelukis pelan gak kat Jabatan Taman. Kat situ je 5 tahun aku keje dan yg terbaru aku pindah jabatan ke Jabatan Korporat. Masa ni aku jadi Designer utk Majlis. Apa shj aktiviti, buku, kad aturcara, banners, banting, poster dan segala bentuk design kat Shah Alam ni, 95% adalah hasil air basuhan tangan aku. Alhamdulillah inilah cita2 yang aku idam dari zaman aku sekolah rendah, zaman rambut pun sikat tepi. Skang pakcik dah berjaya... YAHOOOO!!!!

Nape aku buat blog ni?

Hari ni dalam sejarah! Akhirnye aku create Blok gak. Persoalan timbul --->?<--- Nape aku buat blog ni?

1. Adakah sbb aku nak menunjuk kat kawan2, yang aku pun ada blog gak? (Walaupun sebenarnye takde pun kawan aku yang tulis blog.)

2. Adakah sbb aku terpengaruh ngan anasir2 kemanusiaan dan cerita2 dongeng penuh kepalsuan drpd blogger2 lain?
(Mungkin jugak)

3. Atau adakah aku mmg saje nak semakkan host ni ngan blog aku, yang mungkin inilah entry pertama dan terakhir? Ahaks! (Aku rasa la...)

4. Adakah aku sebenarnye nak mengasah kembali skill penulisan yang dah lama terpadam dari zaman aku pakai seluar cikang masa gi skolah dulu? Rasanye mcm g*mpang je masa tu!!!

5. Mungkin juga aku nak mengkisahkan cerita dongeng penuh kepura-puraan kehidupan aku yang mengejar kamera NIKON D70s yang aku pun tak pasti ntah zaman bile boleh grab.

6. Atau pun juga aku dah tension ngan keje kat opis ni yang asyik nak cepat aje... makadarah betul !!!

emm... mengikut analisis dari komputer kat mendula oblongata aku ni... disebabkan semua perkara diataslah aku mencipta blog Kisah Lutut Berduri ni...

Nape plak kena pakai tajuk tu? - soalan dari sahabat lama
"Aii... suka ati aku la... Dah lutut aku berduri nak buat camne!!!"
(Sepatutnye Berdiri... jadi Berduri plak... hampes!!!)