Monday, December 23, 2013

Bercuti Jalan-jalan Makan-makan Penang

Sabtu pagi 16 November aritu gua sekeluarga telah pergi satu kenduri kahwin kat utara. Lokasi tepatnya Sungai Dua. Sebenarnye kenduri tu hari Ahad. Tapi dah alang-alang ke utara ada baiknya kitorang lepak Penang sehari dua sambil berjalan-jalan kat sana.


Antara tempat yang gua memang nak pergi adalah di Nasi Kandar Beratur dan Toys Museum. Gua punye style kalu berjalan, planning mesti mau cantek. Kalu tak nanti jadi kelam kabut. Jadi semua tempat yang gua plan mesti dilengkapi dengan GPS kordinat.

Nampak tak gua punye plan ni hebatnya tahap mana.

Gua bertolak jam 8:30 pagi melalui jalan-jalan utama Shah Alam ke NKVE dengan penuh keriangan. Sebenarnye kitorang berkonvoi 2 kereta. Kereta lagi satu tunggu kat Petronas NKVE. Memandangkan pagi masih awal. Ada syoknye kitorang singgah di satu port makan di BIDOR.

Nama kedainya: Mee Kari Ramli Bidor (4.106731, 101.295342)
 
Kedai tepi jalan bawah pokok je bey

Ni mee kari.

Kedai ni femes dengan mee kari dengan mee kicap. Bukak kul 5.30 pagi hingga 12.00 tengah hari. Meja sentiasa penuh. Tunggu mee pun agak lama.Tapi berbaloi. Trip kali ni kitorang tak singgah mana-mana R&R untuk makan. Sebab sarapan kat R&R terlalu mainstream bak kata bebudak muda sekarang.

Perut dah kenyang. Mata pun dah segar. Kitorang teruskan perjalanan ke Penang dan kitorang sampai dalam pulau lebih kurang pukul 2 petang. Suasana trafik dalam pulau lebih kurang KL. Kereta memang banyak tapi jemnya takdelah sampai berhenti lama.

Seterusnya kitorang menuju ke hotel yang telah ditempah awal. Nak cite ni. Dalam beratus hotel kat Penang dan atas nasihat kawan-kawan. Gua dengan tenang memilih Cititel Penang sebagai tempat gua tido dan berak di sana.

Hotel: Cititel Penang (5.421263,100.333123)
           66, Jalan Penang, George Town. 04-3701188

Hotel ni gua takyah review banyak sangat la. Sebab korang pun bole baca kat agoda. Tapi yang gua nak cite kat sini tentang pentingnya lokasi hotel.

Sebenarnye korang nak ke mana?
Sama ada korang nak mandi laut, pusing town atau lepak2 bilik je

Kalu misi ke Penang nak mandi laut, gua syorkan Hotel area Batu Feringgi. Kalu nak pusing2 Town, korang bole cari hotel area Georgetown. Kalu nak lepak bilik, baring dlm selimut sejuk2 sambil tengok astro walatoi. Gua syorkan duk kat rumah tumpangan Ah Chong.

Kalu korang nak buat planning cam gua yang suka berjalan kaki gaya matsaleh. Gua syorkan korang bole duduk kat Cititel ni je. Dalam radius 1km korang bole;
1. Nasi Kandar Line Clear (5 minit jalan kaki)
2. Nasi Kandar Beratur (15 minit jalan kaki)
3. Sup Hameed (3 minit jalan kaki)
4. Depan hotel ada hentian beca
5. Pasaraya Mydin (10 minit jalan kaki)
6. Beli jeruk kat Chowrasta Market (10 minit jalan kaki)
.... dan banyak lagi. Lokasi memang terbaikk.

Kitorang sampai kat Cititel lebih kurang kul 2 petang waktu Penang. Masa tu jem kat Jambatan pun bole tahan jugak. Tapi xdelah sampai berhenti. Terus terang cakap, gua memang tak terer jalan kat Penang. Tapi assisten gua terer gile. Namanya Ipad.

Dengan bantuan Ipad, gua ikut je arahan dia. Suh ke kiri gua ke kiri. Suh ke kanan, gua ke kanan. Salah jalan pun xde hal. Dia bole bagi gua jalan lain. Bagus tau ada ipad ni. Kalu korang ada GPS mcm garmin lagi bagus.

 
 Jambatan takdelah jam sangat

Pas berehat jap. Misi berjalan-jalan pun bermula.

Penang Street Art
Dengan bantuan Ipad dan GPS location yang gua dah listkan. Misi petang tu adalah lukisan mural di Georgetown. Lukisan mural yang dilukis oleh Ernest Zacharevicni memang jadi tarikan utama Penang sekarang. Ada lebih kurang 8 street mural yang dia sendiri lukis. Tapi banyak gak yang bukan dari Ernest.

Korang bole tengok review dari onlypenang.com ni
Lokasi 8 mural ni memang dekat-dekat. Tapi nak cari kena pandai. Letaknya pun kat belakang kedai-kedai buruk. Memang susah sikitlah kalau tak terer jalan.

http://guerrrilla.net/wp-content/uploads/2013/06/Maps-mural-Penang.jpg




Little Girl in Blue. (5.419752,100.335774)
Awaiting Trishaw Paddler. (5.421365,1001.333763)
Boy on a bike. (5.415351,100.338891)
Little boy with Pet Dinasor. (5.415410,100.338832)
Little Children on a bicycle. (5.414684,100.338237)
Reaching up. (5.414790, 100.336488)
Brother & Sister on a swing. (5.413941,100.340720)

Tak susah nak cari mural yang lain bile korang dah dapat satu dulu. Sebab tempatnya dekat-dekat. Sape yang duk kat Cititel, mural Awaiting Trishaw tu betul-betul kat depan hotel. Beso bapok muralnya.

Pada belah malam kitorang pergi Night Market Batu Feringgi. Lebih kurang cam Uptown je. Nak ke sana korang kena drive lebih kurang 30 minit dari Georgetown. Parking kat area Batu Feringgi pun agak susah. Sekali masuk kena bayar lebih kurang RM10. Barang-barang yang diorang jual pun lebih kurang Uptown sini je. Pastu yang jual kebanyakkannya mat bangla. Gua memang tak berkenan bile warga asing ni menjual barang. Muka cam bagus-bagus.

Balik dari Uptown Batu Feringgi tu kitorang terus balik hotel. Tapi bukan balik tido. Malam masih mudaa bro. Gua merayap cari makan kat bawah tu. Lokasi terbaik utk makan malam pekena sup panas dan roti paun adalah di Sup Hameed.

 Sup kambing dengan roti paun

Memang layan makan kat sup Hameed tu. Makan kat kaki lima je. Ishh.. sambil menaip ni terliur plak. Siot betei..

Pada esok harinya gua sekeluarga ke tanah besar untuk pergi ke majlis kahwin di Sungai Dua dan kendiannya kitorang terus ke Sungai Petani saja pusing-pusing tengok sekolah dan mengusha tempat gua dating kat bandar tu.

Pas asar kitorang slow-slow balik ke Penang sebab malam tu gua plan nak ke Nasi Kandar Beratur kat sebelah Masjid Kapitan Keling. Kedai tu bukak kul 10 malam.

Baring di bilik hotel yang berekon 16 darjah selepas penat memandu jauh memang membuat mata gua rabak gile babi. Gua bile rasa badan dah lemah je. Gua lawan balik. Dengan pantas gua suh anak bini gua bersiap-siap. Kita gi jalan lagi!!!

Seperti yang dirancangkan. Nasi Kandar Beratur adalah tempat makan seterusnya. Gua adalah orang yang jenis tak makan berat pas kul 10 malam. Tapi itu di Shah Alam. Bile dah keluar dari Shah Alam, Gua dah jadi manusia lain. Gua punye selera makan lain macam beb.




Start beratur je gua dah orang yang ke 40. Lu bayangkanlah 40 orang depan lu. Rasa cam nak blah je. Tapi sebab gua nak try gak makan kat sini. Gua beratur gak sampai giliran gua.

Lebih kurang 20 minit. gua dah kat depan skali. Bile order lu kena cakap berapa orang makan. Apa lauk. Selesai. Takyah nak cerewet sangat. Top order kat sini adalah: Nasi putih campur ayam dan sayo, kuah campur.

Bile dah makan gua rasa ayam dia memang sedap. Walaupun dia bagi yang belah isi. Tapi takdelah rasa muak macam kentaki. Daging ayam yang putih tu memang sedap. Sayo, nasi tu biaselah. Sayo rasa sayo. Nasi rasa nasi.

Lokasi Nasi Kandar Beratur adalah 5.416964,100.337619

Gua ke nasi kandar tu berjalan kaki dari hotel Cititel. Jauhnya lebih kurang 500m. Penat la sikit. Tapi itu kan pengalaman. Berjalan di tempat orang.

Sampai di depan hotel. Kitorang lepak kejap kat lobi pastu gua rasa cam minum teh tarik kat Sup Hameed. Ape lagi, terus la ke Sup Hameed plak. Bini gua geleng pala tengok. Malam tu je 2 kedai kitorang pegi. Dedua pun balun makan berat.

Esoknya, pas checkout gua pergi ke Toys Museum di Teluk Bahang.

Toys Museum ni agak mencabar sikit nak cari. Sebab dalam google tempatnya berubah-ubah.
Lokasi yang tepat adalah di 5.456517,100.215745 

Tempat ni memang tersorok sket sebab letaknya bukan kat tepi jalan tapi kat belakang kilang batik. Tiket masuk RM15 dewasa dan RM10 kanak-kanak. Muzium ni memang besar. Tengok toys sampai nak termuntah rasanya.


Caca memang suka Thor. Dia punye semangat lain macam

Pusing-pusing dalam tu pun lebih kurang sejam gak. Pastu kitorang pun keluar dari penang menuju ke Shah Alam.

Dalam perjalanan pulang kitorang ada port makan lagi. Kali ni kitorang pergi ke:
Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang 4.838576,100.633746

Kalau nak ke situ korang kena exit Changkat Jering pastu ikut jelah signboard yang disediakan. Kehkeh.. gua sume ikut Ipad. Senang sikit.

Kalu nak tengok gamba mee udang mak jah tu korang gugel jelah kat blog orang lain. Top order kat situ adalah Mee Udang Special. Udangnya beso2. Tapi cepat abis.

Pas dah melahap semangkuk dua. Terus kitorang shoot balik.

Itulah jelah tips makan dan berjalan untuk korang. Selamat berjalann

Tuesday, April 16, 2013

Lirik Busyra Lana - Habib Syech Asseggaf

 Busyra Lana - Habib Syech Asseggaf

بُشْرَىلَنَا نِلْنَاالْمَُى . زَالَ الْعَنَى وَافَالْهَنَا
Busyra lana nil nal muna. Ja lal ana wa fal hana
Kebahagiaan milik kami kerana kami memperoleh harapan. Dan hilang sudah semua kesusahan, lengkap sudah semua kebahagiaan.

وَالدَّهْرُاَنَجْزَوََعْدَهُ . وَالْبِشْرُاَضْحَى مُعْلَنَا
Wad dah ru anjaza waq da ru. Wal bisy ru at ha muk la na
Dan waktu sudah menepati janjinya. Dan kebahagaan menampakkan kemuliaan kami. Berlumuran dengan wangian kegembiraan menanti pertemuan dengan insan termulia.

يَانَفْسُ طِيبِي بِاللَّقَا  يَاعَيْنُ قَرَّى اَعْيُنَا
Ya naksu tibibil liko. Ya ainu korri akyuna
Wahai nafsu, puaslah dengan perjumpaan ini. Wahai mata, sejukkanlah semua mata kami.

هََذَاجَمَالُ الْمُصْطَفَى . اَنْوَارُهُ لاَ حَتْ لَبَا
Haza jamalul muktona. Anwa ruha la hatlana
Lihat! Inilah keindahan al-Musthafa . Cahayanya lebih kelihatan dan mempersona bagi kita semua.

يَا طَيْبَةُ مَا ذَانَقُولْ وَفِيكِ قَدْ خَلَّ الرَّسُولْ
Ya toibatul mazanakul. Wa fiki kod hallarasul
Duhai Thaibah (Madinah), apa yang dapat kami katakan?. Jika Rasul telah mendiami wilayahmu.

وَاُلُّنَانَرْجُواْلوُصُولْ. لـِمُحمَّدٍ نَبِــيَّنَا
Wakullu narjulusul. Limuhammadilnabil yana
Dan kami semua ingin berjumpa. Dengan Muhammad, nabi kami.

يَارَوْضَةَالْهَادِالشَّفِيعِ . وَصَاحِبَتِهِ وَالْبَقِيعِ
Yarau tohal hadisy safiq. Waso i batihiwalbakiq
Duhai taman Nabi, pembawa petunjuk dan pemberi syafaat. Dan kedua temannya serta tanah Baqi'

 اُاْتُبْ لَنَا نَحْنُالْجَمِيعُ . زِيَادَةًلِحَبِيبِنَا
Altublana nahnul jamiq. Ziya rojanlihabibina
Catatlah kami semua. Bahawa kami berziarah kepada kekasih kami.

صَلَّ وَسَلَّمْ يَا سَلاَمْ . عَلَى النَّبِى مَا حِى الظَّلاَمْ
Solli wa sallim ya sallam. Alan nabi mahiz zolam
Wahai Tuhan Maha Pemberi Salam, berikan selawat dan salam. Kepada Nabi menghilangkan kegelapan.

 وَالْأَلِ وَالصَّحْبِ الْاِرَامْ . مَا أُنْشِدَتْ بُشْرَى لَنَا
Wal a li wassohbil lirom. Ma unsyidat busyra lana
Juga keluarga, para sahabat yang mulia. Selama dilagukan qasidah "Busyro Lana"

Monday, April 08, 2013

Lirik Solatun Bis Salamil Mubin - Habib Syech Asseggaf



 Solatun Bis Salamil Mubin - Habib Syech Asseggaf

صَلاَةٌ بِالسَّلامِ الْمُبِينِ. لِنُقْطَةِالتَعْيِينِ يَاغَرَامِي
Salatu bis salamil mubin. Li nuk tofit takyi ni... ya ghoro mi
Selawat serta salam ku persembahkan kepadamu wahai kekasihku. Sesungguhnya untuk yang terkhusus, wahai rinduku

نَبِيُّ كانَ اَصْلَ التَّكْوِينِ. مِنْ عَهْدِكُنْ فَيَكُنْ يَاغَرَامِي
Nabiyu kaana aslat takwiih, min aqdikun fayakun ya ghoro mi
Sang nabi, awal penciptaan. Sejak masa, kun fa yakun, wahai rinduku

اَيَامَنْ جَاءَنَاحَقًّانَذِيرِ. مُغِيثًامَسْبِلاًسَبُلَ الرَّشَادِ
Aya man ya a na hakkon na zirih. Mughi tan musliman subular roshadi
Wahai engkau yang telah datang kepada kami. Membawa peringatan sebenar, penolong serta penunjuk jalan kebenaran

رَسُولُ اللَّهِ يَا ضَاوِ ي الْجَبِين. وَيَا مَنْ جَاءَبِالْحَقَّ الْمُبِين
Rosullullah hi ya towil jabin. Waya man ja a bilhakkil mubin
Wahai kekasihku, wahai rasullullah yang bercahaya wajahnya. Wajahnya penunjuk jalan kebenaran

 صَلاَةٌ لَمْ تَزَلْ تُتْلى عَلَيْكَ . كَمِعْطَارِالنَّسِيمِ تُهْدَى إِلَيْكَ
Solatul lamtazal tutla alaika. Kamiktonil nasimi tuhda ilaika
Selawat sentiasa tercurah ke atasmu, wahai pembawa kebenaran. bagaikan angin harum yang dihadiahkan kepadamu

Monday, April 01, 2013

Lirik Ya Habibi - Habib Syech Asseggaf

Ya Habibi - Habib Syech Asseggaf

يَاحَبِيبِ يَاحَبِيبِيي يَاحَبِيبِي كَيْفَ اَشْقَى وَاُضَامْ وَفُؤاَدِي قَدْ بَدَابَادِي الظَّلاَمْ
Yaa habib Yaa habib Yaa habibi Kaifa asyqoo waudhoom - Wafuaa Wafuaadiy Qodbada baadi baadidh-dholaaam
Wahai yang tercinta, wahai yang kecintaanku, wahai kecintaanku, betapa celaka dan teraniayanya aku. Kerana telah kelihatan kebinasaan dan gelapnya hati

فَتَحَنَّنْ وَامْحُواعَنَّي مَا بَدَا كُلُّ نُورٍٍ مِنْ ثَنَا خَيْر اْلاَنَامِ
Fatahannan wamhu 'anni maabadaa -Kullu nuurin min tsanaa khoiril2 anaam
Kasihanilah dan hapuskan yang kelihatan (kegelapan dan kebinasaan tersebut) dariku. Semua cahaya berasal dari pujian untuk sebaik-baik manusia

مَالِي حِبِّي إِنْ يَغِيبْ عَنْ نَا ظِرِ ي تَرَ كَ الْقَوْ لَ مَا لَدَ يْهُ مُسْتَحَامْ
Maaliyhibiy in-yaghib2 'an naadhiriy - Tarokalqoul maa ladayhi2 mustahaaaam.
Aku tidak memiliki apa-apa jika kekasihku lenyap dari pandanganku. Meninggalkan ucapan untuk mengambil bahagian di sisinya.

اُلُّ حُسْنٍ فِي الْوَ رَ ى يَبْدُوا لَنَا مِنْ جَمَا لِ الْمُصْطَفِى دَاعِ السَّلاَمْ
Kullu husnin fil waroo yabduu lanaa - Min jamaa lil mushthofaa daa-'is salaam
Segala keindahan pada manusia kelihatan pada kami. Dari Keindahan al-Musthafa penyeru keselamatan

هَيَّجَ هَيَّجَ هَيَّجَ الْأشْوَاقَ وَالشِّجَنَا مُنْشِدٌ مُنْشِدٌ مُنْشِدٌغَنّيِ (يَا عَيْنِي) غَنَّى فَأَطْرَبْنَا
Haiyajan, haiyajan, haiyajaan ashwaa. Yahaidi asywa kowwa saijana. Mursyidul mursyidul mursyidul ronni ya ronni ronna faatrooobanaaa
Bergelora, bergelora, bergelora rasa rindu (wahai buah hatiku) rasa rindu dan pedih. Wahai pendendang, pendendang, pendendang, pendendang (wahai buah hatiku) dendangkanlah dan gembirakan kami

تَسْلُبُ أَلْبِا بَنَا افْحَا تُهُ. حِلَقَ حِلَقَ حِلَقَ الْاَحْبَابَ (يَاعَيْنَي) اَحْبَابِ مَوْ عِدُنَا
Taslubuuuu.. alba bana fhana tuhuuu.. Khilakol khilakol klilakol akhbab ya ronni akhbab bi muidun
Keharumannya telah mencabut akal kami. Kumpulan, kumpulan, kumpulan para pencinta (wahai buah hati), inilah tempat janji kami bertemu

يُسْقَى تَرَّاهُ اَيْنَ خَمْرَ تُكُمْ. كَمْ سَبَا كَمْ سَبَا كَمْ سَبَا قَلْنًا (يَا عَيْنَي) قَلْبًا وَكَمْ فَتَنَا
Yusko tarro hu aina khamra tukummm. Kamsaba kamsaba kamsaba kalba ya ronni kolba wakam fatana
Telah dituang minuman. Di manakah minumanmu?. Berapa kali memikat, berapa kali memikat, berapa kali memikat (wahai buah hati), memikat hati dan beberapa kali menggoda

Wednesday, January 02, 2013

Tips kehidupan

2013 dah masuk. Jadi gua kongsi satu maklumat best tentang idup. Harap korang pun bole guna petua ni

Kesihatan:
1. Minum banyak air
2. Makan sarapan macam raja, makan tghari macam permaisuri, makan malam mcm pengemis
3. Banyak makan makanan dari pokok, kurang makan makanan yang dikilang
4. Idup dengan bertenaga dan bersemangat
5. Sentiasa ada masa untuk solat, doa, zikir
6. Banyakkan bersukan
7. Banyakkan baca buku
8. Diamkan diri paling kurang 10 minit setiap hari
9. Tidur 7 jam
10. Ambik masa 10-30 minit untuk berjalan. Masa berjalan lebihkan senyuman

Personaliti
11. Jangan bandingkan idup ko dengan orang lain. Kehidupan setiap orang berbeza
12. Tidak berfikir negatif terhadap benda-benda yang ko taktau.
       Sebaliknya masukkan tenaga yang positif kepada hal-hal semasa
13. Jangan berlebihan. Kontrol setiap perbuatan
14. Jangan terlalu serius
15. Jangan buang masa dengar gosip atau khabar angin
16. Dengki tu membazir masa. Ko dah dapat pun ape yang ko nak
17. Lupakan hal lepas. Jangan mengungkit hal lepas pada pasangan.
      Benda-benda camtu akan memusnahkan keseronokan akan datang
18. Kehidupan ni pendek je. Jangan buang masa membenci orang
19. Biarlah hal yang lepas jadikan pengalaman untuk hari akan datang
20. Jadi diri sendiri
21. Kegembiraan hak masing-masing. Bergumbiralah..
22. Kehidupan umpama sebuah sekolah dan kita pelajarnya.
      Masalah adalah sebahagian daripada ko-kurikulum yang muncul dan hilang


Sosial
23. Keraplah telefon ahli keluarga
24. Bagi sesuatu yang baik (nasihat, belanja, pendapat dll) untuk orang lain
25. Maafkan semua orang untuk semua perkara
26. Lebihkan masa bergaul dengan orang yang berumur lebih 70 tahun
      (untuk mendengar nasihatnya) dan kurang 6 tahun (untuk bermain dengannya)
27. Cuba untuk mengembirakan paling kurang 3 orang setiap hari
28. Banyakkan memberi, kurangkan menerima
29. Keluarga dan kawan yang akan menjaga ko ketika sakit.
      Kerja / bos takkan menjaga ko

Kehidupan
30. Buat perkara yang betul
31. Jauhkan dari perkara yang tak berguna dan tak seronok
32. Allah yang menyembuhkan segalanya. Tawakal je
33. Tak kiralah ape yang ko rasa atau dapat dalam sesuatu hal.
      Yang penting jangan putus asa. Tuhan ada plan lain untuk ko
34. Perkara yang terbaik dalam hidup ko blom datang lagi. Sabar
35. Sentiasa bersyukur setiap pagi
36. Jika hati gembira, kehidupan ko mesti ceria ^_^