Thursday, December 30, 2010

Bercuti ke Singapura - Hari Kedua (UNIVERSAL STUDIOS)

Hari yang seronok dah tiba. Tapi penat berjalan semalam masih ada. Sebelum tido semalam sempat jugaklah kitorang lumur minyak yuyi cap limau kasturi kat kaki. Alhamdulillah kaki rasa selesa sikit.

Pagi ni kitorang bersiap ke Universal Studios Singapura yang terletak di Sentosa Island. Taman tema yang baru bukak tak sampai setahun ni memang tujuan utama kitorang sampai bercuti ke Singapura ni. Tiket dah beli online melalui asiatravel.com. Untuk pengetahuan korang tiket ke USS ni cepat sold out. Pembelian melalui online adalah sangat digalakkan.

Kitorang bersiap kul 8:15 pagi dan terus bersarapan. Terus terang gua cakap, tempat sarapan ni memang out! Makan kat dalam dewan macam kenduri kawen. Dengan comotnya meja, dengan air tumpah-tumpah atas lantai. Gua makan lebih kurang astu chow. Ngeri sarapan kat sini. Dah la makanannya pun tak banyak pilihan. Memang fail lah.

Kitorang bersiap menunggu bas yang akan ambik di luar hotel. Janji kul 8:30 sampai. Rupanya kul 9:15 baru nampak. Sama menunggu dengan kitorang adalah satu family dari India kalau tak salah. Bas ke USS ni akan mengambil pemnumpang-penumpang yang telah mengambil pakej yang disediakan oleh asiatravel.com sahaja. Betapa hebatnya syarikat internet ni. Perjalanan ke USS mengambil masa 45 minit dengan melalui jalan-jalan utama di Singapura. Secara tak langsung gua dapatlah tengok pergerakan bandaraya ni dari trafiknya, jemnya, simpang-simpangnya dan kedai-kedainya.

gua ada kedai kat sini beb

Bas yang membawa kitorang tu berhenti di Terminal tiket dimana gua boleh tukar kertas tiket yang gua print tu dengan tiket sebenar

tiket sebenar
Gua dimaklumkan setiap tiket USS layak untuk mendapat kupon bernilai SGD10 akan diberikan di kaunter asiatravel.com berhampiran pintu masuk. Kupon ni boleh ditukar untuk beli makanan dan cenderamata seperti kepala Shrek!

Gua pun naiklah eskulator yang berdekatan dan benda pertama yang gua nampak adalah ‘dunia’ Universal Studio dan berpuluh orang sedang mengelilingi dunia tu sambil bergambar. Di keliling ‘dunia’ tu ada lebih kurang 10 kaunter tiket yang bertutup dan gua difahamkan tiket USS ni dah sold out sehingga awal Januari 2011. Sapa nak masuk kena beli awal 2 minggu macam gua dan beli online.

Bergambar di tugu USS ni memang impian gua sejak setahun dulu. Akhirnya dapat jugak berambar walaupun kena bertolak-tolak. Ramai jugak bangsa cina ke kat sini. Tapi orang melayu Malaysia pun boleh tahan jugak.

permandangan dari luar dan pintu masuk

Pintu masuk dibuka pada jam 10 pagi dan gua terus beratur di barisan yang paling pendek. Sebenarnya semua pintu dah baris panjang. dan tak lama beratur kitorang dah berada di dalam taman tema yang terkenal di seluruh dunia. Benda pertama yang wajib ambik adalah risalah Studio Guide. Di dalam risalah tu korang boleh plan nak kemana dan tengok show pukul berapa. Sangat penting supaya korang tak miss pertunjukan utama hari tu.

Bagi yang bawak budak pastu tak bawak stroller cam gua. Ada perkhidmatan sewa stroller harga SGD10 di kanan pintu masuk. Ada single stroller, double stroller dan kerusi roda untuk mak-mak yang tak larat berjalan.

stroller bagi budak2

Pengunjung pada hari tu tersangatlah ramainya. Mungkin sebab cuti sekolah serentak di Malaysia dan Singapura kot. Gua teringat tiket yang belum tukar jadi kupon tu dan gua pun beraturlah di kaunter servis. Dukacita dimaklumkan yang gua tak dapat tukar kupon tu sebab kaunter yang sebetulnya terletak di luar pintu USS. Bukan di dalam USS. Cilanat! Takkan gua nak keluar plak. Ahh.. abaikan kupon gua dah tak sabar nak jumpe Prince Fiona ni.

USS yang seluas 20 hektar ni terdapat 7 zon bertema dan semua tempat sangat ramai orang dan kena beratur sangat panjang. Dulu gua pegi Warner Bros Australia pun tak macam ni punye ramai.

Zon pertama adalah Hollywood. Kat sini banyak karakter Hollywood macam Merlyn Monroe muka cina akan buat aksi seksi pastu ramai-ramai beratur ambik gambar. Nasib baik gua tak jumpa Merlin Monro cina sepanjang kat sana. Tolonglah! Zon Hollywood ni lebih kepada kedai cenderamata dan kemuncilan karakter-karakter Hollywod. Kalau korang perasan ada Walk of Fame kat atas jalan. Nama ntah sapa-sapa kat Walk of Fame tu.

Zon kedua gua pegi adalah Madagascar. Korang boleh jumpa watak seperti Alex, Marty, Penguin dan bergambar dengan diorang. Gua sempat bergambar dengan King Julien “Haloo mr. Alex!” siap berpeluk sakan lagi. Gua syak manusia dalam kostum King Julien ni adalah seorang awek yang kesepian.

Kitorang sempat bergambar secara official di patung 4 sekawan zoo tu siap print berframe dengan harga SGD12. Selepas tu kitorang mulalah menapak dari zon Madagascar ke Istana Far Far Away untuk bertemu Shrek dan Donkey. Tapi bila tengok beratur punyelah panjang nak masuk dalam Istana tu, hmm… terus kitorang kensel. Ada baiknya gi makan tengahari di Friar’s yang terletak di depan istana Far Far Away tu. Terdapat 13 kedai makan di sekitar USS dan 6 daripadanya ada logo Halal di permis. Termasuklah Friar’s ni.

Lepas makan, kitorang ke The Lost World tempat dinasor berkampung. Kat sini gua buat peel dengan membeli air berkepala dinasor pastu acah-acah kat caca bagi takut. Plan gua berjaya sejam yang pertama je. Pastu caca pun minum air dinasor ni gak.

Istana Far Far Away

Kampung dinasor, rumah mumia, zon robotik dan waterworld

Ada banyak permainan yang tak sesuai untuk kanak-kanak dan gua miss sebahagian besar daripadanya. Nak beratur dah la panjang, pastu nak tinggalkan caca dengan bini gua tercatuk depan pintu dengan hari macam nak hujan satu hal jugak. Lain kali jelah. Tunggu caca dah sekolah menengah baru gua masuk bawak caca.

Pertunjukan yang penting dalam USS adalah WaterWorld yang terletak diantara istana Shrek dan hutan dinasor. Pertunjukkan ni hanya 4 kali sehari dan kitorang beserta ratusan pengunjung lain akan beratur 30 minit sebelum pintu dibuka. Nak duduk depan punya pasal.

Waterworld ni adalah pertunjukan aksi seperti dalam filem Waterworld di mana orang baik lawan orang jahat dan orang baik menang.

Di dalam arena Waterworld tu terdapat 2 bahagian tempat duduk. Bahagian basah dan kering. Sapa duduk bahagian basah janganlah nak mengamuk bila pelakon aksi siram lu dengan air sebaldi. Amaran dah diberi awal-awal oleh petugas sebelum masuk.

Pertunjukkan hampir 30 minit dan sangat terhibur dengan letupan, tembak-tembak, penonton kena siram dengan air dan part paling best.. kapal terbang masuk dalam tempat pertunjukkan.

Seterusnya kitorang ke zon bertema mumia atau The Mummy. Kat sini ada roller coaster yang seram tapi gua tak masuk. Tengok luar sudah. Gua peratikan sapa yang main permainan yang melibatkan beratur panjang. Ahli keluarganya mesti tunggu kat luar siap bersila bagai. Anak pun siap tidur-tidur.

Zon tema seterusnya adalah zon futuristik seperti dalam filem Battlestar Galactica. Roller coasternya masih belum dibuka. Dapat bergambar depan pintu masuk pun dah cukup sedap. Kalau dia buat zon Starwars mungkin lagi teruja gua nak main. Battlestar ni filem dia pun gua tak pernah tengok. Tak stim nak singgah. Gua lalu je ke zon seterusnya yang lebih seronok.

Belum sampai ke ruang sebenar New York gua dah bergambar kat pintu gerbangnya. Bergambar kat subwaysnya, kat tangganya. Set yang sama seperti pengambaran filem holywood. Gambar-gambar ni kalau gua tag kat fesbuk. Mengangga jiran-jiran ingat gua bercuti kat New York.

Selain bangunan seperti di New York, kitorang juga dapat masuk ke tempat tarikan utama disini iaitu “Light, Camera, Action oleh Steven Spielberg”. Kebetulan orang pun tak ramai nak masuk mungkin diorang ingat tempat ni cam boring. Tapi korang tak tau, kat dalam bangunan ni Steven Spielberg akan ceritakan macam mana diorang buat ribut puting beliung gempa bumi dan banjir seperti dalam filem. Yang best pulak kitorang pun terkena ribut seperti dalam filem. Memang mendebarkan.

Gua macam kat NY der..

Kedai-kedai cenderamata ada disetiap zon bertema. Kalau tak sempat beli di zon dinasor contohnya, korang boleh dapatkan kepala dinasor tu di zon Hollywood. Kiranya USS ni berpusing tempatnya. Kalau korang jenis kaki enjoy, nak main semua benda dalam USS ni, 7 jam tak cukup untuk enjoy. Nak beratur lagi, nak terkinja-kinja lagi, nak bergambar lagi.. kurang-kurang mau 2 hari baru syok. Tapi kalau korang pergi bukan cuti sekolah dan hari biasa, ada harapan USS ni lengang. Gua masuk USS pada hari Selasa, 28 Disember 2010 ni serupa macam masuk pasar malam. Sesak ya rabbi.

Pukul 4 petang kitorang dah melepak kat tepi jalan Hollywood dan kul 4:15 petang kitorang dah keluar dari USS pun. Ambik gambar kat ‘dunia’ sebab orang dah tak ramai dan kul 4:30 petang kitorang dah ada dalam bas untuk balik ke hotel.

Melepak kejap kat hotel dalam sejam. Kemudian kitorang naik MRT ke Bugis untuk makan malam di Restoran Zam-Zam.

Restoran Zam-Zam ni adalah sebuah kedai mamak yang terletak di belakang masjid Sultan. Restoran bukan di lot tepi, jadi ramai yang tak perasan. Restoran ni berada dalam senarai wajib singgah oleh Kementerian Pelancongan Singapura. Info dari internet dan kawan-kawan dari Singapura pun tau restoran ni.


Menu pembunuh adalah Murtabak Daging. Terbaik di Singapura, Batam dan Malaysia. Gua tak order pun sebab gua lapar nasi beriyani. Air sirapnya rasa pelik. Tapi teh tarik dia memang layan. Kedainya 2 tingkat dan agak kecik dari luar. Nasi beriyani adalah SGD6. Murtabak daing pun SGD6.

Berjalan malam-malam di Singapura dengan tak kenal sapa-sapa tak memberi sebarang perasaan gentar di hati gua. Selain tau jalan balik, warga Singapura juga paham berbahasa Melayu. Masa gua kat Australia dulu lagi teruk sesatnya. Dah la kat negara mat saleh, map takde, bas berenti ntah mana, bawak caca tengah tido plak. Tapi kitorang ok je. Baru namanya travel. Kalu setakat ikut tourist guide pastu gi tempat yang dah plan je. Boring beb. Lu tak eksplore banyak tempat.

Pulang ke hotel jam 11 malam dengan menaiki MRT dari Bugis ke Little India dan esok pagi nak ke Orchard plak. Merayap kali terakhir.

Bersambung.

Bercuti ke Singapura - Hari Pertama

Perjalanan gua sekeluarga ke Singapura bermula seawal jam 4 pagi pada 27 Disember yang lepas. Nasib baik Caca takde buat hal banyak sebab kena mandi kul 4:00 pagi. Gua hanya bawa 2 beg ke sana. Beg tarik 10kg dan beg belakang.

beg kecik dan beg blakang

Persiapan ke luar negara macam ni biasa kena call Celcom untuk roaming, call kad kredit untuk backup dan tukar duit. Gua hanya banyak SGD468 (RM1100+-). Tiket flight Tiger Airways, tiket Universal Studio dan bilik hotel gua dah siap tempah 2 minggu awal.

Lebih kurang kul 5:30 pagi gua dah berada di LCCT. Malas nak susahkan orang, jadi gua parking je kereta kat LCCT. Charge untuk 3 hari parking adalah RM107.50

Napa gua pilih Tiger Airways?
Harga murah RM200 dari Airasia. itu je. Kaunternya Tiger Airways agak terlindung sket dari puluhan kaunter Airasia. Korang kena bukak mata sket. Tak pun tanya orang.


Lepas checkin barang. Kitorg gi sarapan kat White Coffee. Kul 7 pagi terus masuk kat balai berlepas dan kul 7:20 dah ada kat dalam perut harimau. Aumm!!!

Tiger Airways ni kira macam Airasia la. Syarikat penerbangan tambang murah. Tapi ni Singapura punya. 1 baris ada 6 kerusi. Semua seat leather. Pramugari 3 orang berbaju kuning seluar hitam. ada skaf belang harimau ikat kat pinggang. Konon ganas la buat ikat-ikat macam tu. Menu makanannya ada air mabuk-mabuk. Tengah tulis kad imigresen, pilot bagitau flight dah nak mendarat. Kelam kabut gua menulis macam doktor. Penerbangan 40 minit tu rasa kejap sangat. Tau-tau dah sampai Changi airport.

Airport di Changi ni ada 4 terminal dan Tiger Airways ni berada di terminal bajet. Bila dah sampai luar bangunan ada free bus transit ke ketiga-tiga terminal tu. Kat dinding bustop tu ada map untuk orang blur macam gua. Perjalanan dari terminal bajet ke terminal 2 lebih kurang 5 minit. Tunggu bas pun tak lama kat terminal bajet tu. selang 5 minit ada bas lalu.

cari sign ni bila sampai terminal bajet

Sampai di terminal 2 gua terus menuju ke MRT.

MRT ni adalah train bawah tanah yang bagi aku sangat canggih, maju, efisen, pantas dan memeningkan. 3 hari sebelum ke Singapura aku siap beli map kota Singapura kat MPH yang ada map trainnya sekali. Aku ingat bila baca map train bole terus terer. Rupanya kena feel dulu baru pandai.

Sampai je kat Terminal 1 Changi Airport aku terus ke stesyen MRT dengan mengikut signboard. Bila dah kat depan pintu masuk ke stesyen MRT terus blur. Baca map - blur. Baca signboard, risalah apa kejadah pun blur glak. Last-last tanya kaunter. Rupanya sapa-sapa yang nak guna MRT kena beli ez-link card harga SGD12 sekeping dan touch kat pintu untuk masuk. Sama macam touch n’go. duit kurang boleh topup kat mesin topup atau kaunter yang terdapat di setiap stesyen hentian MRT.

lu jangan tengok muka gua. tengok map tu

Untuk memudahkan semua orang, map untuk lorong-lorong MRT ni ada 4 warna berbeza yang akan bergerak di seluruh Singapura. Warna merah, hijau, purple dan kuning. Bukan setakat kat map je, signboard setiap stesyen pun ikut warna lorong.

Misal kata dari Changi Airport (lorong hijau) korang nak ke Farrer Park (lorong purple) untuk shopping kat Mustafa. Memula korang touch kad tu kat mesin MRT Changi dan tunggu train yang tiba setiap 3-4 minit. Lepas tu korang kena turun kat mana-mana interchange untuk tukar train, macam kat City Hall. Pastu korang ikut signboard merah untuk naik train dari City Hall ke Dhoby Ghaut (next interchain). Turun kat Dhoby Ghaut, ikut signboard purple untuk ke Farrer Park. Setiap stesyen paling lama 3 minit. Jadi dari Changi ke Farrer Park lebih kurang 15 minit je dan ko melalui 14 hentian dengan 2 kali tukar train.

Pening? Gua pun sama.
Tapi lepas 3 jam melayan train sana sini alhamdulillah gua tak pernah terlajak naik train ke tempat lain atau rasa macam ‘gua kat mana sekarang ni hah?’

Gua first time naik MRT, first time gi Singapura, bawak family pulak. Tapi dengan segala map, signage, info yang merata kat setiap dinding stesyen MRT. Lu takkan sesat beb. Kecuali lu budak-budak, orang buta atau tak pandai membaca sebab sekolah tak habis, ada harapan lu mudah sesat.

semua info ada kat dinding

keadaan dalam MRT bila tak sesak

Selama berkelana di Singapura (guna ayat M.Nasir) gua tinggal kat Hotel Grand Chancellor yang terletak kat Little India. Kebetulan plak hotel ni termasuk dalam pakej Universal Studio. Sekali harung la. Tengok review kat internet pasal hotel ni memang sakit hati baca. Semua buruk je. Tapi sebab dah bayar gua harap diorang layan gua dengan baik dan mesra. Hotel ni juga dikelilingi dengan kuil-kuil hindu dan kedai-kedai india.

Hotel ni dikategorikan sebagai 5 bintang dari luar. bila masuk dalam jadi 3 bintang setengah. Tapi bila lu sarapan pagi kat tingkat 8.. terus menjunam jadi 1 bintang. cam haram jadah!

Gua sampai kat depan reception jam 10 pagi. Nasib gua agak baik sebab ada bilik kosong untuk gua checkin awal. Kalau nasib tak baik gua kena tunggu kul 3 petang. Lobi hotel agak luas dan nampak mewah. Lif berfungi bila kad bilik dimasukkan ke slot. Bilik kitorg terletak di bangunan sebelah. Jadi kena ke tingkat 4 untuk ke seberang bangunan. macam KLCC daaa…

Bilik agak sempit dengan takde bathub. Tivi takde Astro. Ada 12 channel dan malam-malam gua layan cite TVRI Indonesia. Permandangan terdekat di tingkap adalah kuil. Nasiblah locengnya tak kuat. Kalau tak mau gua sabotaj kuil tu.

hotel cikai je


Destinasi pertama pas letak beg adalah Bugis Street. Dari pembacaan internet, Bugis Street ni terdapat banyak tempat shopping yang murah-murah. Jadi gua berjalan kaki dari hotel ke MRT Little India (5minit) dan terus ke Dhoby Ghaut. Tukar train ke City Hall. Tukar train dan turun kat Bugis. Perjalanan lebih kurang 6-7 minit.

ni kat Dhoby Ghaut interchange station

Orang Singapura ni memang suka berjalan laju macam kat jepun. Kalau naik turun eskulator tu, baiklah korang berdiri kiri tangga. Sebab biasa diorang akan berjalan jugak walaupun eskulator bergerak.

Keluar dari Bugis MRT station ada baiknya korang baca map dan plan nak pergi mana. Kalau tak boleh sesat macam gua yang plan nak makan kat restoran Zam-Zam, akhirnya makan mekdi kat Bugis Junction.

Bugis Junction ni adalah shopping mall 4 tingkat yang agak besar kawasannya. Kedai-kedai pun banyak barang branded seperti Levis, Guess, Mac dll. Makan tengahari mekdi aku tu berharga SGD15 (big mc set, filled o fish set dan happy meal) Mahal bole tahan!

Pastu kitorang pergi ke Bugis Street yang terletak seberang jalan dari Bugis Junction. Kat sini barang-barang memang murah dan tempatnya lebih kurang macam Petaling Street. Tapi kena hati-hati pilih kasut. Kulit babi memang banyakkkkkkk kat sini. Gua syorkan kalau lu nak beli kasut cari kedai yang branded. Kedai cikai, kasut pun cikai. Kulit babi lagi.

Gua ada beli fridge magnet untuk koleksi petiais rumah. SGD10 dapat 4 ketoi. Baju tshirt pun harga paras-paras SGD10 – 15. Kalau kemeja dalam SGD35. Jual barang kat lorong-lorong macam ni pun bole kopak RM50 kalau tak pandai pilih.

Bugis Street


Cuaca kurang baik hari tu dan merasa la jugak hujan emas di negeri orang. Seterusnya kitorang naik train ke Raffles Place untuk bergambar kat Merlion pastu upload kat fesbuk kasi kawan-kawan jeles. hahahaharun!

Merlion ni terletak agak jauh dari MRT. Kena menapak sambil belek-belek map dan cuci mata tengok kereta Lambogini dan superbike melintas kiri kanan dengan bunyinya yang woshhh… indahhhhnyaaa..!!!

Jangan tiru aksi ini tanpa pengawasan pakar!

Melion ni bila-bila masa memang sentiasa sesak. Pelancong macam gua memang jakun bila tengok. eksited satu macam. Padahal tugu negara pun tak pernah pegi. Macam-macam aksi bergamba kat sini. Gua sempatlah jugak tido kejap kat situ. Penat beb berjalan. Kena plak Caca ni nak dukung memanjang. Gua dah la bawak beg lagi. Satu yang gua perasan, Singapura ni tak mesra stroller. Semuanya bertangga. Lelagi bila kat MRT. Jarang sangat gua jumpa orang bawak anak dalam stroller. Banyaknya dukung je.

Kalau korang penat bergambar kat Merlion tu boleh pekena Starbuck bawah jambatan dekat area situ. Gempak beb Starbuck tu. Harga burberry muffin SGD3.50 ice blended SGD6.50.

Pas ke Merlion kitorang berjalan-jalan kat taman Esplanade kat tepi sungai yang sangatlah bersihnya. Sampah paling banyak pun daun je. Puntung rokok tak jumpe, plastik eskrim tak jumpe. Bebetul bersih Singapura ni. Tu belum korang tengok belakang kedai runcit atau kedai makan. Bukan kata bau busuk, air longkang pun takde.

Kitorg berjalan terus ke MRT untuk menuju ke Orchard. Dalam masa berjalan-jalan tu ada sempat jugak menolong dan bersembang dengan warga Singapura yang baik dan peramah. Ada jugak bebudak yang mandi sungai.


Caca ni plak macam dah kena set kat kepala. kul 6 tido. Jadi terpaksalah mengusung orang tido ni kehulu kehilir. Penat jangan cakap. Bini gua siap beli kasut lain sebab tak tahan kaki. Nasib baik gua pakai kasut Usin Bolt. Jadi berjalan pun tak penat sangat. Keluar je dari MRT Orchard kitorang dah geleng kepala.

“Sepatutnya kita ke sini dulu!” kata bini gua.

Keliling kitorang adalah shopping mall yang beraneka bentuk. Belakang gua je berbaris amoi nak masuk kedai LV. Sebelah LV ada Zara. Seberang jalan gua nampak shopping mall Tangs. Last-last kitorang ke ION Orchard sebab nak gi Starbuck mintak air panas nak buat susu caca.

Belum sampai kat starbuck, caca dah lena. Jadi kitorg lepak jugaklah kat startbuck pekena makanan sikit, sambil tunggu caca tido. Sekurangnya dapat rehatkan kaki. Bila aku peratikan kebanyakkan stesyen MRT memang bersambung dengan shopping mall. Macam masa aku kat Bugis (Bugis Junction), Orchard (ION Orchard), Raffles Place pun ada.

Sebab tulah gua perasan atas jalan takde orang. Semua lepak bawah tanah. Shopping mall macam ION Orchard tu ada 5-6 tingkat bawah tanah. MRT station kalu yang ada interchange pun sampai 3 tingkat bawah tanah dengan 4 train boleh bergerak serentak. Puhh.. baru hari pertama ni. Esok nak gi Universal Studio plak. Macam mana punye canggih pun gua tak tau lagi.

Kul 7 malam kitorang cadang nak terus balik. Tapi sebab makan pun belum, ada menariknya kitorang penatkan kaki lagi dengan terus menapak ke Mustafa yang terletak kat Little India. Mustafa ni dekat je dengan hotel kitorang. Dalam 10 minit jalan kaki. tapi sebab dukung caca yang 10kg ni tengah tido kat bahu. 10 minit rasa cam 10 jam.

Gua bayangkan Mustafa ni macam Jusco atau sekurangnya Parkson. Tapi bila dah sampai.. alamak… sama macam Mydin laa.. Mustafa ni ada 4 bangunan kalau tak salah. Bangunan sebelah-sebelah je dan ada jambatan penghubung antaranya. Sebelum masuk Mydin atau Mustafa ni kitorang makan malam kat gerai tepi Mustafa. Kedai mamak.

Nasi beriyani ayam, murtabak daging, teh tarik, teh o suam dan mineral botol besar. Harga adalah SGD15. Lebih kurang macam makan kat Mekdi tengahari tadi. Nasi beriyani diorang rasa sama je dengan kat sini. Cuma gua tengok meegoreng dia warna merah. Kalau kita warna cokelat gelap. Tapi rasa tak taulah sebab gua tengok meja orang.

Perut dah kenyang kitorang pun masuklah ke Mustafa. Gua cari boxer sebenarnya. Alang-alang dah masuk round sekali satu bangunan tu. Mustafa ni tak salah ada dalam 4-5 tingkat. Yang banyak masuk dalam ni semuanya orang india dan orang melayu (malaysia / indonesia / singapura). Harga barangnya agak murah dari kat luar dan pasaraya ni dibuka 24 jam. nak beli ubat gigi kul 5 pagi pun bole.

Bini gua sempatlah singgah ke tingkat 2 yang jual perfume. saja nak tengok harga. Sampai je kat area perfume.. nahhh.. orang punye ramai kat situ dan harga minyak wangi berjenama spt Guess, Dunhill, CK, Bvgari, Burbery, Polo dll semuanya murah-murah. Ni bukan perfum balang besar pastu transfer botol kecik buat calit leher. Ni perfum dalam kotak macam kat jusco tu. Perfum CK One 100ml harga dalam SGD42. Lebih kurang RM100 sebotol. Ada kakak sebelah gua ni siap beli kat 10 botol perfum pelbagai jenama dan gua teringat cakap-cakap internet yang syorkan beli perfum kat situ sebab murah.


Lepas sambar 2 botol dan boxer selai. kitorang pun berjalan balik dengan melalui deretan kedai-kedai india yang sesak satu macam je bila waktu malam. Gua tergelak bila ada satu kedai video pasang cerita tamil kat luar kedai siap audio. Penuh sesak jalan tu sebab semua nak tengok cerita free. mata masing-masing tak berkedip tengok pusat rani mukarjee. Sengal!

Satu perkara yang gua suka bila tengok kat Little India ni takde seketol air ludah sirih pun bertepek kat jalan. Taik burung merpati pun takde (burung merpati pun tak jumpa) dan setiap depan kedai runcit / makan mesti ada sebatang penyapu untuk diorang sapu-sapu bila ada sampah. Bersih sangat Singapore ni! Best.. best..

bersambung...

Friday, December 24, 2010

sori

semenjak opis gua suka main blok-blok internet ni. banyak benda tak boleh bukak.

memula youtube. pastu fesbuk. pastu p2p. pastu macam-macam la. akhirnya blog gua ni pun terjerat sama. ape masalahnye gua tak tau.

bukan ada porno pun.
bukan ada mp3 donlot-donlot pun.
bukan ada wikileaks kerajaan malaysia pun.

jadi bila kena blok. gua dah mati akal.
terpaksalah gua guna broadband untuk memblog.

termasuklah entry yang ini.

gua banyak benda nak cerita kat korang tetapi itulah.. broadband. sengal betullah masalah blok-blok ni.

nanti ada masa gua story 2-3 benda baru.
1. Konsert Double Trouble kat Surf Beach, Sunway Lagoon
2. trip gua ke Universal Studio minggu depan.

adios.

Thursday, December 02, 2010

foursquare badges

sori kawan-kawan. gua kurang menulis. bila ada kesempatan sikit macam ni gua cubalah menulis walaupun takde idea.

nak cite ape?

semenjak gua bertwiter ni idea ngarut gua banyak ke situ. ntah hapa-hapa gua ngarut tapi ramai je follower dengar.

lagi satu aktiviti baru. gua dah gila main foursquare.
makluman : foursquare ni bukan game counter strike atau konda kondi. dia macam fesbuk, frendster gak. cari kawan. cuma yang bestnya ko checkin kat mana ko berada skang dan untung-untung dapat lencana.

lencana nilah yang gua kejar sebenarnya!

ada satu malam, gua siap list lokasi-lokasi yang boleh gua checkin sampai dapat lencana. dua kali jugak la gua tapau minyak motor semata-mata nak berada di lokasi tu.

dan akhirnya gua dapat 2 lencana.
Just Desserts

nak dapat lencana ni lu kena follow mamat nama BRAVO pastu lu unlock kat satu kedai cake kat Empire subang.

excELLENt fan

nak dapat benda alah ni pun ko kena folo minah nama ellen pastu unlock kat kedai kek. gua lupa la mane gua unlock tapi area subang parade.

bedna-benda alah ni lebih kurang macam pertandingan cari harta karun. kalau kena tempat lu dapat. kalau nasib cilaka, penat je la.

stakat hari ni gua dah berjaya dapat 20 lencana. ada orang dah cecah 100 lebih. tapi banyakknya kat new york sana la.

gua usaha kasi kuat untuk capai cita-cita murni ni. tak dapat hadiah ape pun. sekadar seronok-seronok je.

nanti gua sambung lagi. kalau ada mood.