Tuesday, January 05, 2010

tahun baru

setiap tahun cerita "apa azam lu tahun ni?" mesti ada punya. macam-macam azam la. dulu masa aku tingkatan 4 sekolah asrama, azam aku hanya satu sahaja. dan azam tu kekal sampai hari ni.

"gua nak pandai satu benda dalam satu tahun?"

dan bermula dari umur 16 tahun sehinggalah umur aku sekarang lebih 30 tahun. azam aku hanya satu tu je. gua mesti tau satu benda dalam satu tahun.

umur 16 - dulu aku pengawas asrama dan sekolah.
azam:  untuk jadi pengawas yang cool dan sabar. dan berjaya selesaikan hal asrama dengan dan rokok tanpa rusuhan berdarah dan mogor lapar!
- jadi orang sabar.

umur 17 - spm!
azam : pangkat 3. atau SAP (saja ambik periksa). dan aku dapat pangkat 2. ok la.
- jadi orang pandai

umur 18 - aku belajar melukis kartun dan ada sijil lukis kartun lagi.
azam : dapat tunjuk ajar kartunis gayour kat Ujang. tercapai!
- pandai melukis

umur 19 - aku belajar di sungai petani. duduk penjara 1 sem je. pastu duduk rumah sewa.
azam : tanak repeat paper dan tak bawak awek ke rumah sewa. tercapai!
- belajar idup berdikari.

umur 20 - abis blajar dan mula mencari kerja.
azam : bekerja di perunding haz tercapai! tima kasih ir halim jamaluddin. bos gua beb!
- belajar cari duit sendiri. gua tak mintak duit mak semenjak dari tahun itu.

umur 21 - dah kerja mesti ada motor.
azam : ferari atau honda cbr600. tapi aku pakai RX-Z. tercapai!
- belajar bawak motor dan kereta.

umur 22 - aku banyak pindah kerja.
azam : nak cari tempat gaji lebih. bapak aku suruh masuk gomen. tercapai!
- belajar usaha sendiri. gua sulong beb. semua buat sendiri.

umur 23 - mood blajar ada lagi ni walaupun dah kerja.
azam : sambung blajar. tercapai! ambik dip. multimedia partime kat IPTS.
- pandai guna adobe photoshop, illustrator, flash, javascript dll..

umur 24 - aku eksiden tulang belakang patah 3. aku hampir lumpuh leher ke bawah!
azam aku : mampu berjalan semula! dan berjaya beberapa bulan kemudian. motor ilang beberapa bulan kemudian dan aku dah mampu pakai kereta proton saga BCR.
- semua orang kata aku mati idup semula. aku banyak sangat belajar hidup tahun tu.

umur 25 - kereta dah ada awek dah ada apa tunggu lagi!
azam : nak kawen la wei! tapi duit takde. jadi aku tunang dulu bulan oktober tahun tu.
- belajar merisik, bertunang, cari cincin, cari partime, cari sparepart awek baru..

umur 26 - tunang dah ada bila nak sanding?
azam : kawen secepat mungkin. tercapai awal tahun. nikah hari valentine. segalanya berubah selepas itu. belajar hidup sendiri. duduk rumah sewa dan beli barang-barang keperluan. peti ais, tv dll.
- belajar kawal duit sendiri dan kawal keluarga.

umur 27 - proton saga meragam je. sikit-sikit kena servis.
azam : beli kereta baru. tercapai! dapat waja 1.6. dan dah beli superbike baru pun.
- belajar berbelanja dan deal harga.

umur 28 - kerja gaji sikit la. tak cukup!
azam : pindah kerja! dapat jadi graphic designer di jabatan korporat. gaji? double dari dulu!
- belajar berjimat sebab boros boleh tahan.

umur 29 - rumah lama tak best.
azam : pindah rumah. tercapai! dapat rumah besar sikit dari dulu dan dekat dengan surau.
- belajar agama. gua mengaji tak henti dari tahun tu sampai hari ni. last ngaji masa skolah.

umur 30 - rumah takde seri. takde anak!
azam : bikin anak. alhamdulillah tercapat! marissa amani keluar bulan mac dengan pelbagai rintangan masa ibu menjaganya. terutama sakit bell palsy (lumpuh sebelah muka) masa mengandungkannya.
- belajar buat susu 3 pagi. cebok caca berak 6 pagi.

umur 31 - caca menang peraduan ke gold coast australia.
azam : tunaikan impian kami melancong ke gold coast australia. tercapai pada bulan mac.
- belajar banyak jugak halnya seperti pasport, visa, duit, penginapan. tapi tercapai juga.

umur 32 - 2010. so apa azam aku?
kami berazam untuk buat rumah di tanah yang telah diamanahkan. insya allah!
duit banyak nak guna tu oii...!!
mungkin aku belajar banyak menda berkaitan rumah pulak la kot.

2 comments:

shamsultalkis said...

azam gua thn ni...nak ada blog gamba sendiri...hahaha..ooohhhh...dah tercapai..lepas ni kena pasang azam rajin2kan update blog gua..ala blog free je..hahaha

Anonymous said...

I thought it was heading to be some dull old publish, however it genuinely compensated for my time. I’ll submit a hyperlink to this web page on my blog. I am positive my visitors will discover that quite helpful. vimax penis enlargement pills XR2011LAIN_AING