Friday, January 27, 2012

Bandung - Hari 5

Hari terakhir di negara Bawel dan Saehu.
Perancangan asal adalah bekfes, berkemas dan terus ke airport. Tetapi bini gua ada perancangan yang lagi merbahaya ~ lepas bekfes terus ke Rumah Mode, shopping.

Gua buat perkiraan masa.
Ikutkan memang sempat. Kitorang ada 2 jam masa kecederaan.

Selepas sarapan untuk kali terakhir sambil menapau roti dan mengebas air mineral. Gua terus ke lobi untuk berbincang dengan pihak hotel tentang masa depan, arah tuju dan cita-cita gua untuk ke Rumah Mode pagi ni. Setelah kata sepakat dicapai. Gua akan terus check out dan perjalanan ke Rumah Mode dan airport akan diuruskan oleh sorang minah tomboi bernama Inoy.

Beg tarik yang berat setengah tan tu memerlukan 2 orang dewasa untuk diangkat ke dalam van. Tetiba gua terpikir, ntah apelah nasib gua kat airport nanti ye. Mau berpeluh dahi nak angkat ke hulu hilir.

Minah supir yang bernama Inoy ini sangat peramah orangnya. Korang kalu berminat nak ambik dia jadi supir korang nanti bagitau. Harga yang dia letak agak mahal sket tapi berbaloi sebab dia jaga ko baik punye. Cermin van pun jenis tinted 100%. Inoy ni banyak rekemen tempat-tempat best tapi kitorang pun tanak terlepas flight. Lain kalilah.

Hari raya cina di indonesia disebut Tahun Baru Imlek. Kebetulan kat rumah mode ada sambutan raya cina yang agak happening. Tarian singa, akrobatik cina, live band, bakar mercun, semuanya berlangsung pagi tu. Gua dan caca layan aktiviti luar, bini gua dok sibuk last shopping kat dalam.

Sejam je kitorang di rumah mode dan gua berangkat ke airport dengan perasaan puas hati. Bini gua dapat baju, gua dapat borong kemeja opis, caca dapat anak patung baru.

Setibanya di airport, kitorang awal sejam dari masa yang sepatutnya. Dan kitorg habiskan masa dengan melepak di perkarangan airport yang tak seberapa tu sambil mengambil gamba dan layan wifi.

Airport Bandung ni memang sangat basic bangunannya. Terminal 3 Subang tu lagi canggih dan besar tempatnya. Jadi bila orang Malaysia beratur nak check-in beg, kekadang tu sampai 2-3 lane diorang bukak. Pergi bawak 2 beg, balik borong 7 beg. Pening tak peninglah orang airport nak settle. Beg seberat setengah tan gua tu bila ditimbang hanya seberat 25kg je. Jadi gua tak tambah duit apa pun. Lega rasanya.

Satu gua nak pesan kat korang yang kaki shopping, sila simpan 100ribu rubiah untuk airport tax. Gua tak pasti bole pakai duit malaysia ke tak. Tapi standby jelah


Ruang menunggu di airport ni memang fail. Kedai makan ada satu je. Pastu makanan pun tak berapa menarik. Ekon sejuk kemain. Kerusi tak banyak. Harap wifi jelah penyelamat. Bila pergi ke ruang menunggu di tingkat atas lagi fail. Ekon tahap -40 punya. Pastu xde wifi. Cuma ada kiosk kecik je penyelamat keadaan.


Boring tak boringlah menunggu pintu bukak, sampai habislah satu level Where's My Water punye game gua main.

Penerbangan 2 jam ni tak rasa lama sebab ada nasi ayam dara telah menunggu penuh seksi di dalam flight. Itulah untungnya booking makanan masa beli tiket. Orang lain telan air liur je tengok gua menyuap nasi. Lu bayangkan punye kebulur orang Malaysia dalam flight, stok megi cup habis diborong.

Perjalanan pulang ni juga tak lepas dari insiden mengerikan. Flight langgar awan hitam, flight mcm nak blackout, bayi nangis tak berhenti dan yang paling best caca kencing banyak gile punye kat seat sampai dah jadi kolam ikan kat seat dia. Nasib baik seat dia kalu seat bini gua, mau bini gua kuar kapal terbang pakai selimut air asia. haha.. baru tauu...

Proses mengambil beg di LCCT juga ada adegan macam celaka bebudak bujang memerli gua. Bila masing-masing memandang lorong beg tu.. maka keluarlah beg-beg kecik, paper beg yg bersalut plastik dan macam-macam jenis beg keciklah, tetiba keluar beg gua yang seberat setengah tan tu

"mak aihh, beg sapa yang besa gile tu..!"

Malu gile nak mengaku. Terpaksa gua pergi ke tempat terpencil sket utk tarik beg tu keluar. Jahanam tul bebudak nih.

Gua tinggalkan kereta agak lama di LCCT iaitu selama 5 hari (Khamis - Isnin) jadi charge yang dikenakan untuk 5 hari tu adalah RM165. Gua rasa berbaloi sebab kat situ ada CCTV dan sekuriti agak tinggi.

Pulang ke rumah dengan satu pengalaman baru dan minggu depannya gua dan caca demam teruk.

7 comments:

Miss Nazla said...

terima kasih sebab sudi berkongsi info2 menarik tentang Bandung. Walaupun anda lelaki tapi tabik la berjaya beri details dengan jayanya. akan saya buat panduan di masa hadapan (jumaat ni. haha) Thanks bro

zila said...

Lu ni kelakar giler la..tergelak2 wa baca dari ari 1st hingga ari last..wakakaka

Shopping saja ka sana??

FaiZZTonEL said...

Ihihihhii... X sangka org lelaki pon pandai berBlog.. Citer pasal Bandung lak tu.. Mmg tempat shopping kaum Hawa... Apeaper pon tima kasih sbb bg info yg berguna... Thanks again Bro....!!!

Dense said...

Bro, best blog on bandung trip compare to others yang tah hape-hape.
Lu gi bandung blasah flight ngan hotel je kan?

AjuA said...

Gua main belasah je. Sume info hotel ke flight ke sume gua tanye pakcik google. Sume dia bole jawab dgn tenang

Dense said...

Thanks bro.Gerenti org rumah ngan kids pau aku dulu sebelum supirnya.

Dense said...

Thanks bro.Gerenti org rumah ngan kids pau aku dulu sebelum supirnya.