Saturday, January 21, 2012

Bandung - 0

gambar hiasan

Plan ke Bandung ni gua dah pikir semenjak dari bangku sekolah lagi. Semenjak tau order sirap bandung gua selalu terfikir ~ kalau minum sirap bandung di bandung mesti lagi sedap.

Hahahah...

Gua dah menempah tiket ke Bandung ni sejak dari bulan November lagi. Tiket untuk 3 orang dapatlah dalam RM1,100. Kalau berjalan sendiri-sendiri semuanya kena plan sendiri-sendiri. Jadi menempah bilik hotel juga perlu sendiri-sendiri.

Pakcik google adalah seorang kawan yang sangat baik. Dengan hanya menaip "hotel di bandung" ada lebih 234 juta laman web yang boleh diklik.

Untuk menempah bilik hotel korang boleh pergi ke website ni
www.agoda.com
www.asiaravel.com
www.booking.com

ni sume website yang bole bagi rate dan pilihan hotel yang sangat banyak. Bak kata pepatah "ada wang, ada amoi" ehh. ape kesitu plak citenye..

Jadi untuk trip kali ni aku gunakan agoda.com. Mencari hotel murah tapi sehebat 5 bintang adalah sangat sukar. Sebab hotel juga menggunakan pepatah "amoi cantik, wang juga mau cantik". Demit!

Berkat usaha tangga kejayaan dan doa orang tua. Gua berjaya mendapatkan sebuah hotel 4 bintang dengan harga 2 bintang. Hotel tersebut adalah Arion Swiss-belhotel International. Fuh.. namaaa...

Hotel ni berdekatan dengan stesyen keretapi dan shopping kompleks. Tak pikir panjang aku pun booking hotel ni secepat mungkin. Rate masa gua dapat RM1,100 untuk 4 malam. Lebih kurang RM275 semalam. Hotel kalau dah 4 bintang swimming pool dah mesti ada. Dah mesti boleh jemput gua kat airport nanti dan paling penting amoi pun mesti cantik.

Tiket kapalterbang dan bilik hotel dah settle. Jadi gua cuma tingal nak berjalan je.

Dengan bantuan pakcik google, gua berjaya menimba ilmu dengan bagus sekali. Sangat banyak blog yang bercerita tentang bandung. Semuanya blogger awek-awek. Sampai gua naik segan nak tulis blog pasal Bandung ni. Kang kata macam blog awek-awek plak.

Jadi bagi elakkan korang kata blog gua ni macam blog awek-awek. Jadi gua takkan letak gambar kononnya tengah shopping sakan kat Pasar Baru. Atau gambar gua tengah kembungkan pipi buat jari peace kat Rumah Mode.

Tukaran duit pada Januari 2012 adalah RM347 = 1juta rupiah.

Jadi gua cakap kat bini gua. Lu bagi RM1030. Gua bagi lu 3juta cash! Terkejut betul. Dia tak sangka gua ada simpan duit sampai 3juta. Kehkeh... berkat menabung dari keciklah katakan.

Flight gua akan bertolak kejap lagi. Keje pun banyak pada hari ni. Jadi gua settlekan keje dulu. Tengahari kang gua cabut. Flight kul 7mlm kang. Barang pun tak pack lagi. Nanti gua cuba berblog dari sana.

Selamat tahun baru cina pada sume.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.