Monday, January 16, 2012

Kursus Dalam Hujan

Di opis, gua adalah orang terakhir kalau disuruh berkursus. Jiran tetangga partition sebelah menyebelah gua memang kaki kursus. Ape jenis kursus yang opis tawarkan sume diorang pegi. kursus bahasa inggeris. Kursus menjawab tepon. Kursus membuat email. Sume diorang pegi.

Gua je hati kental.

Orang lain mungkin dah 876568574 kali kursus setahun. Gua nak cecah 10 pun susah. Mungkin bahagian yang menguruskan kursus ni rasa nama gua sangat panjang untuk ditaip. Baiklah diorang cari orang nama pendek-pendek seperti Aliyah, Eminem, Abon untuk gi berkursus.

Jadi bila gua dapat peluang gi kursus memang gua bersemangat nak pegi. Macam satu kursus yang gua hadiri pada hari rabu dalam tahun 2010.

Memo yang menyuruh gua gi kursus telah dihantar 3 hari awal. Gua punye excited nak berkursus sampai gua sanggup gi potong rambut kat kedai ane kat seksyen 9 pada petang tu jugak. Lepas potong rambut gua beli buku nota dan pensil 2B. Mana tau ada nota-nota penting yang bole gua gunakan kelak.

Balik rumah, gua dah cakap kat Caca dan Atek. Ari ni gua kena tido awal sebab esok nak berkursus. Sebelum tido, gua gosok baju cantik-cantik dan sangkut kat dalam almari. Excited beb, exciteddd...!

Malam tu gua tido dengan senyum leborr....

Sedar-sedar pagi esoknya hujan renyai. Gua dah geleng pala. Camne nih. Dah la naik moto. Kursus kul 8 pagi. Hmm.. sempat kot. Gua mandi cecepat, pakai baju kerja cecepat dan pakai baju hujan cecepat. Hujan ni hal kecik je. Dengan semangat berkursus yang berkobar-kobar, gua redah hujan dengan hebatnya.

Meru ~ hujan 14 titik.
Setia Alam ~ hujan 71 titik.
Shah Alam ~ hujan 8766586548658768776586 titik.
Whatttt....?

Baju hujan gua dah tak mampu bertahan lagi.

Meru ~ baju kerja kering.
Setia Alam ~ baju kerja bahagian perut basah sikit.
Shah Alam ~ sepender pun basah!

Gua memang tak berteduh bawah jambatan cam brader-brader rempit lain buat. Kursus kul 8 plak. Ada 10 minit je lagi nih. Gua mesti sampai awal.

"iyahhhh..." jerit gua sambil membawak laju.

Gua nampak ada brader bawah jambatan memandang gua sambil berkata;
"kalaulah aku dapat baju hujan mamat ni. Mesti aku dah sampai opis skang"

Dia tak tau gua dah kuyup nih. Baju hujan bocor plak. Jimbit!

3 minit kemudian gua sampai di pakir opis. Solek motor. Campak baju hujan yang tak berguna tu di lantai. Dengan bersungguh gua lari ke opis dengan kuyupnya. Baju spare memang tak bawak. Jadi gua plan nak pakai tshirt je pastu cover dengan blazer. Seluar ni memang xde pilihanlah. Memang gua pakai sampai ke petang. Ni sume kursus punye hal.

Bebudak opis terkejut tengok gua datang awal. Biasenye punch card kul 8:30 pagi. Hari ni kul 7:55 gua dah tersengeh-sengeh. Sume bertanya dan gua menjawab "Gua ada kursuslah hari ni. Kena datang awai lah. Hahah.."

On the way gua nak ke bilik air untuk tukar baju, terserempak plak dengan kawan sekursus.

"Mar, ko tak gi kursus lagi ke?"

"Kursus? Esoklah wei. Ko ingat hari ni ke?"

"Esok ke? Cilakak betei. Bukan hari ini ke?"

"Bukanlah, esok. Hari ni kan selasa! Hahaha.."

...dan gua kena gelak sepanjang hari. Cilakak!

1 comment:

procomphys said...

hhahahhhahaha...sama la kita.naik motor..ada baju hujan,..tarak kualiti punya....87336232388 titik hujan....aku suka yg ni...hahaha