Wednesday, January 25, 2012

Bandung - hari 1

Hari Khamis 19 Januari 2012
Setelah packing 2-3 helai baju gua sekeluarga berangkat ke LCCT dengan kereta. Dengan niat tanak menyusahkan sesiapa gua parking dengan senang hati kat LCCT.

Rate LCCT sehari adalah : RM36.50
Kalu korang parking 5 hari. Silalah kali dengan 5.

Rate teksi sehala dari Shah Alam / KL lebih kurang RM70
Rate suh member hantar : RM20 (tol) + RM20 (minyak) + RM10 (KFC) = RM50

Memang banyak orang parking di keliling LCCT tu. Ada yang parking kt Tunehotel (rate sehari RM16 tak salah). Ada yang parking kat depoh PosMalaysia. Ada yang parking atas rumput. Tapi bagi gua, keselamatan lebih utama. Mahal sket xpe. Kalu keta lu hilang, keta lu kena gores dan menang, keta lu kena pecah, gua rasa lebih tak berbaloi.

Kalau naik Airasia, kekurang 2 jam mesti dah ada dlm perkarangan LCCT. Tau jelah nak beratur kat mesin scan lagi. Nak checkin beg lagi. Nak usha pramugari lagi. Mane cukup 1 jam. Tu blom kira nak melantak mekdi. Nak tukar status kat fesbuk guna wifi epot. Hui.. sibukk oii.

Flight gua kul 7:30pm. Lewat 15 minit dari jadual asal. Mungkin ada roadblok kat Simpang Pulai kot. Biaselah area situ memang port polis pun. Flight penuh cam biase. Perjalanan selama 2 jam dengan sejauh 1,294km ini memang gua dah tunggu 3 bulan lepas. Seronok woihh.. Cuma yang tak seronoknya pramugari yang tak cun ni terpaksa gua hadap 2 jam.

Dalam flight gua bedal spegati daging. Menu ni gua order masa beli tiket online aritu. Tapi air mineral yang dibagi stakat bole basahkan lidah je. Bingai betul. Nak tanak terpaksa beli air lain.

Gua sampai di epot Husein Sastranegara jam 8.30 waktu Bandung. Lebih kurang 9.30 waktu Malaysia. Gua nasihatkan lu tak payah nak setting jam sangat bile kat sini. Malaysia cepat sejam je dari Bandung. Senang nak agak.

Hujan turun masa gua sampai. Bukan kumpulan Hujan tau. Ni hujan air tu. kumpulan Hujan buatpe gua nak cite kat sini.

Di epot husin ni, kapal terbangnya akan landing di parking terbuka. Lu kena menapak ke bangunan terminalnya sejauh 100m dari pintu pesawat. Kalau hari panas oklah. Kalau hari hujan macam gua kena ni. Diorang sediakan bas macam rapidKL terus ke bangunan terminal.

Naik bas ke bangunan terminal yang 100m tu hanya memerlukan gua batuk 2 kali je. Dah sampai. Ntah-ntah bas pun baru masuk gear3. Kehkeh.

Bangunan terminal sangatlah otai. Terminal 3 Subang tu lagi cantik. Kaunter imigresen ada 4 lorong. Dua untuk warganegara, dua lagi untuk pelancong macam gua. Tapi pegawai imigresennya ada sorang je. Kenalah berselang selang. Leceh tul.

Gua memang suh pihak hotel ambik gua kat epot. Jadi bile keluar je kat epot, macam-macam nama ada. Gua hanya memerlukan 2 saat untuk mengesan semua nama yang ada dan berjaya. Hanya dengan senyuman nipis di pipi pak supir berjaya mengesan gua. Hebat tak!

Gua ke hotel dengan menaiki van hotel berenjin diesel. Dari epot ke hotel Arion Swiss Belhotel mengambil masa 10 minit kot. Permandangan malam di Bandung sangat tenang. Udaranya sangat sejuk macam kat Cameron.

Hotel yang gua duduk untuk 4 malam yang berikutnya ni, terletak di dalam kota Bandung. Dengan hanya berjalan kaki gua bole ke PasarBaru dan stesyen keretapi sejauh 5 minit aje.

Hotel Arion Swiss Belhotel ni terletak bersebelahan dengan rumah gabenor, hotel kenangan dan hotel guntur. Hotel 5 tingkat ni ada swimming pool, gym, sauna, urut-urut, cafe dan banyak lagi. Wifi dan internet adalah free di semua tempat dalam hotel. Tv plak ada lebih kurang 50 channel. Dari TVRI, Trans sampailah ke HBO, MTV. Memang best.

Malam pertama di hotel, gua hanya order makan dalam bilik je. Aktiviti untuk esok gua dah susun dalam ipad. Jadi gua memang tak bagi kesian kat kaki untuk hari esok. Selamat meletihkan diri dan gua tido dulu.

2 comments:

Seluang said...

Lawak la bro..baca you punya blog. Tulisan yg menarik.

Seluang said...

Hahaha. Lawak la baca you punya blog bro.... Tulisan yg menarik.