Sunday, January 29, 2012

Maher Zain

Di suatu pagi yang damai, gua sekeluarga menuju ke Rumah Mode dengan duit berjuta-juta di poket.

Kurang-kurang 14 seluar jeans gua beli harini, bisik hati gua yang berkobar.

Perjalanan tak lama, lebih kurang 3 hari kalau merangkak ikut matahari terbit. Kalau ikut matahari terbenam mungkin 7 hari sebab waktu malam di bandung agak merbahaya. Kurang lampu kat jalanan.

Kat Rumah Mode ni hari-hari sesak. Gua pun tak taulah tangkal jenama ape yang diorang guna untuk lariskan bisnes. Mungkin tangkal nasi ganja di Perak tu kot. Tak pun tangkal Sungei Wang.

Manusia penuh sesak di dalam Rumah Mode. Macam-macam perangai. Ada yang belek baju. Ada yang try seluar. Ada yang usha beg. Ada usha peha.

Sedang gua sibuk melihat keadaan sekeliling yang penuh dengan manusia berduit ni. Gua terkejut dengan panggilan caca,

"Ayah, Allah...!"

Eh, Caca bole lihat Allah ke? Mustahil. Atau Caca cuba menyebut penyanyi yang bernama Aliyah tapi tersasul sebut Allah.

"Ayah, tu Allah..!"

Eh, gua terkejut lagi. Betullah dia sebut Allah. Sepantas kilat gua tengok ke atah yang ditunjukkan tu.

Rupanya sebuah topi.

Apa kena mengena topi ni dengan Allah. Gua cuba selesaikan teka teki ini sambil membelek topi 'Allah' ni.

Sepantas kilat gua teringat kat seorang penyanyi yang bernama Maher Zain. Penyanyi yang memakai topi tweed cap dan menyanyi lagu Insya Allah

ini topinya


inilah mamatnya


Caca... Caca..

2 comments:

amys said...

i bace u punye blog tp mner endingnyer? hehe...bkan ape akan pergi ke sane dlm bln 3, so need some info...satu lg brape byk cash in malaysia u bawa ke sane tolak flight & penginapan

AjuA said...

hohoh.. sorilah kekadang tersyok nak cite benda lain. nanti aku sambung. Kat sana aku bwk RM2ribu (6 juta rupi). Kitorg shopping 2 juta sehari. puhh mcm org kaya..