Friday, May 07, 2010

masuk hospital

kat sinilah darah bionik tu dimasukkan kata doktor


5 minit sebelum gua operate. masih ceria


nurse cun sentiasa menemani gua


hari-hari telan nasi lembik


menu makanan untuk hari esoknya. tapi nasi tetap lembik


gua pack barang macam nak tinggal sebulan. masa tu kondisi perut gua agak teruk. selepas bersarapan pekena teh tarik dan roti pisang emas gua sekeluarga terus menuju ke sunway medical dengan hati yang ceria.

sunway medical adalah sebuah hospital orang kaya yang teragung di area subang. kalau lu makan gaji macam gua memang tak layak check in kat sini. tokeh kilang papan pun pikir banyak kali nak jumpe pakar hospital ni.

tapi disebabkan gua ada insuran yang boleh kaver duduk kat hospital elit ni. jadi apa salahnya merasa dan menikmati kemanisan ubat hospital begini.

melangkah masuk ke lobi terasa dingin ekonnya. ada starbuck lagi. lu boleh bayangkan hospital ada starbuck! orang sihat bole sakit camni. gua terus menuju ke bahagian kecemasan. dan bertemu dengan abang kaunter yang sihat badannya. bini gua isi borang dan gua diuruskan oleh rani mukarjee yang sibuk tarik tangan gua nak cek suhu.

seketika kemudian gua diarah ke bilik kecemasan untuk baring di katil 8. takde buat apa pun. baring je cam orang sakit. rani mukarjee sibuk cucuk jarum besar kat pergelanggan tangan kiri gua dan ambik darah. 10 minit kemudian datang sorang doktor nama shanti dan speaking omputih tanye sakit.

gua jawab dengan fasih dan lancar makhrajnya. dan doktor tu pun blah. mungkin dia buat-buat paham atau tak paham apa gua cakap. bini gua sms kata gua masuk wad tingkat 4 dan tunggu masa.

sejam kemudian gua ditolak dengan katil ke wad tingkat 4 diekori bini dan anak gua. macam sakit la sangat. padahal gua berjalan pun bole lagi.

gua masuk wad 4309. satu bilik 2 katil. setiap katil ada tv nipis 29 inci. dan ada remot pelbagai fungsi termasuk call nurse untuk ajak sembang. sebelah gua studen indon kena denggi.

doktor tan kong hean yang kacak bertemu gua jam 4.15 petang. sangat ramah. tekan perut gua 2-3 tempat kasi cek tempat sakit kemudian berkata;

"pukul 4.30 kita operate. gua dah book bilik operate" gua punye terkejut jangan cakap. belum pun habis gua sms orang pasal masuk wad, dah kena operate. dan nurse yang cun melecun dua orang tu sibuk kemain suh gua pakai baju operate ijau.

"semua bukak aaa" kata nurse cun nama yong huey wen. cekap tak gua!

bini dan anak gua ekor dari belakang sampai depan pintu operate. dalam bilik operate gua dilayan oleh 3 orang kuat rajinikanth. dan tak lama kemudian pakar bius Dr. Lilian Oh tanye gua macam-macam dalam bahasa melayu. dan gua jawab tenang dan bersahaja dalam bahasa omputih.

operate berjalan selama sejam lebih dan kul 6 macam tu gua dah sampai kat wad. apa sakit pun tak rasa, tau-tau gua hayal satu macam. gua bole cakap terima kasih tak putus-putus kat semua orang. kat remote pun cakap tima kasih. kat tangan pun tima kasih. memang gua hayal tahap langit ke 7.

ramai yang melawat dari keluarga dan opismet. gua kat hospital selama 3 hari rasa macam 3 jam. seronok yang amat. terima kasih kat nurse yang jaga makan minum gua. hari-hari makan bubur. terima kasih pada semua.

masa check out gua dapat senarai bil dan jumlahnya adalah RM6692.87
cilake punye mahal. patutlah nurse sayang gua lain macam. rupenye nak ketuk duit. nasib baik insuran kaver.

jadi sapa yang nak buat operate appandik kat sunway medical ni gua bagi sikit charge yang dia kenakan.
- bilik : RM393.75 untuk 2 setengah hari
- farmasi : RM945
- barang bedah : RM327
- ubat : RM357
- sewa bilik bedah : RM771
- lawatan dr tan ke katil gua : RM555
- kos bedah oleh dr. tan : RM3840

memang patutlah sini hospital orang kaya. semuanya charge. gua batuk pun silap-silap dia charge gak. sekarang gua MC selama 2 minggu dan duk umah macam orang gila.

1 comment:

sophie said...

yaAllah mahal gilerrrr! *pengsan