Thursday, May 06, 2010

Konsert Double Trouble

Setelah pikir panjang dan bermesyuarat dengan para ilmuan. Akhirnya gua memutuskan untuk ke konsert double trouble malam tu.

"lu jadi tak gi konsert?" sms abang alis tengaharinya. Masa tu gua tengah ayat awek jual jambu 88 kat pekan meru.

"jadi!!" balas gua sambil tunjuk henpon canggih depan awek tu. Abang ni kaya la, manje awek tu. Biaseee!.. balas gua.

"kena beli tiket lagi satu. Anis nak ikut" gua pikir panjang. Mana nak cari tiket? Terus gua call agen tiket alam sentral tu. Tak angkat! Call 17 pun tak angkat. Bongok punya kampeni. Camne la bisnes nk maju. Ujung minggu tutup kedai. Awek jambu tu sibuk nak nombor tepon, gua cakap nanti. Gua gogel kejap pegi web sayap2 wings dan dapat nombor satu mamat ni.

"bro. Ada tiket lagi tak?" tanye gua.

"ada. Lu kena datang bukit jalil beli kt sini. Ada seribu je lagi. Skang tinggal tak sampai 300" cerita dia.

"bukit jalil kepala untut ko. bukit kiara la. takkan rockers malaya nak gi konsert indon!" marah gua. awek jambu tu dah pegang lutut nak mintak nombor tepon gua. Kejappp.. marah gua kat dia.

"ohh.. silap... bukit kiara.. sori gua sibuk tune gitar joe ni" jawab dia. puh.. bangga gak dapat cakap dengan orang kanan joe ni.

"kalu camtu lu simpan kat gua barang sekeping. Minggu depan gua bayar" pesan gua.

"hotak lu! Bayar la sendiri. Gua bukan kenal lu nak kirim-kirim ni" marah dia.

"Gua kenal joe! ahh.. kawan-kawan pun tanak nolong. ok la. Gua beli sendiri. Babai. I luv u!" terus gua kensel call. Benda simple mcm ni pun tak bole bantu. Macam ni ke perkhidmatan yg cekap! *gua kenal joe. cuma joe je tak kenal gua. harap maklum.*

Gua call abang alis cerita masalah dan bincang 3 minit. 4 minit kemudian result dah keluar ~ gua kena pegi bukit kiara beli tiket dengan abg alis dan terpaksa meninggalkan awek jambu kesepian.

"abang berjuang demi tanahair sayang" bisik gua. dan dia terus bagi jambu free kat gua tanda patriotik.

Sesampai je kat bukit kiara. Peniaga dah mula curah ais kat dalam sirap limau. Ada brader tengah sidai tshirt hitam di tepi khemah dan tertulis RM25 selai di depannya. Kon biru polis dah beratur di tepi jalan pintu masuk. tanda tak bole parking tepi. Ada 2-3 awek pakai baju nampak ketiak tengah sembang tepi caldina. Mungkin bincang hal serius. Tengok konsert ke pegi joget. Tengok double trouble ke tengok ungu.

"hai! Dah beli tiket blom?" ayat gua. Awek ketiak buat tak dengar dan buat aksi kilas rambut mcm iklan shampoo sebelum masuk keta.

"eleh, ketiak itam nak belagak!" marah gua. Abang alis menuju ke kaunter tiket dan gua ke kaunter baju rasmi. baju pun tak berapa cun pada mata gua. ada beberapa mat rock sibuk menggulung poster dan susun tag untuk dijual. masing-masing rambut dan janggut macam joe. ni bebetul penagih tegar, bisik gua.

Setelah dapat tiket yang disearch dari pagi tadi. Gua dan abang alis terus wings ke rumah untuk mandi dan bersiap.

Pukul 6.30 gua dengan berbaju gelap dan berseluar jin terus mengucapkan selamat tido untuk caca dan maknya di rumah. Gua nak berparti tak ingat dunia sambil tak lupe suh bini gua semayang dulu sebelum tido. supaya rumahtangga aman!

Start enjin dan bergerak ke lokasi yang dijanjikan. Dari jauh gua nampak abang alis sedang wax rambut kasi mohack. Dan kelibat anis baru nak pakai kasut dengan kemeja putih breeze.

"oii takde baju lain ke? Kita bukan nak gi keje" marah abg alis. Camni la bebudak indie. Tak ikut tema langsung. Dan anis menukar ke baju rock the world kusam dan warna luntur macam baju peminta sedekah.

"macam ni barulah rockkk!!!" jerit gua dengan abg alis serentak.

Perjalanan ke bukit kiara diberkati lagi dengan hujan di satu dua tempat. Perut gua ada sakit sikit-sikit dan gua harap tak terburai malam ni. bini gua pun dah doa panjang tadi.

Jalan lancar sehingga sampai ke simpang bukit kiara yang mula sesak. Masa tu kul 7. Gua bukak gogel map kot ada petunjuk jalan baru. Hampa! Gua tak dpt search untuk wing ke jalan baru.

"takde pilihan. kita rempuh je jem" arah gua selaku co pilot. Masa tu mood tengah rebel tak tentu pasal sambil dengar lagu mabuk tujuh lautan kat radio. Anis kelihatan tido kat blakang. Mungkin dia sedang bertafakur menggunakan ilmu telepati supaya kereta belakang bagi ruang mencelah. kalu tak menjadi maka sia-sialah ilmu diploma yang dia tuntut kat politeknik port dickson selama ni.

30 minit berlalu.

Tayar berpusing 2 kali dan berenti. Pusing 2 kali dan berenti. Leceh la camni. Gua lihat kereta-kereta sebelah semua lelaki dan berbaju itam. Sah pegi tempat yang sama. Ada yang naik van pasar malam. Ada yang bawak fairlady plat singapura. Ada naik moto baju dah lencun. Ada awek. Ada mat indon. Semua punya pandangan yang sama; kami nak ke konsert!!! Kenapa jem teruk sangat ni!!! Lain kali buatlah kat stadium!!

Kami berjaya lepas ke simpang stadium juara dan parking tepi jalan. Semua kereta folow. Menapak dari situ ke pintu masuk hampir 2km. Apendik gua masa tu macam nak pecah rasanya bila jalan jauh. Gua tahannn je. Tanak spoilkan mood semua orang. Gua berdoa je supaya usus gua tak meleleh malam ni.

Sampai dekat pintu kami menjamah dulu. Gua pekena berger dan soya. Peminat dah macam padang mahsyar ramainya. 8.15 kitorg terus masuk pintu utama dan buang plastik berger tepi semak dengan air tin ada belen suku.

Pintu masuk tak terlalu sesak mungkin ramai dah masuk dulu. Gua respek pakgat malam tu kerana tak rampas barang mcm konsert search di awan biru. Sapa bawak kamera bole masuk. Kecuali air & payung. Ada sekor mamat tu siap bawak dslr lagi. Konsert sebelum ni semua kena cek mcm org salah. Tali pinggang ada bakel pun sangkut. Nasib kali ni tak bangsat macam tu.

Pukul 8.30 gua dah di tangga indoor stadium. Ruang berdiri depan hampir mustahil untuk rapat. Ruang duduk tepi sangat mustahil ada. Yang bole bahagian tengah padang dan ke belakang. Dj isma halil kasi gamat suasana.

Tolak-tolak, tepis-tepis, siku-siku akhirnya dapat ruang. Sebelah gua satu grup awek datang ngan mak. Gile gempak. Mak tgk konsert. Belakang gua satu grup mat kelantan dengan bau air setan tak tentu pasal. Mendatangkan masalah kat abg alis dan anis di depannya. Gua tak bau sangat tapi gua pun ada masalah gak dengan awek-awek ni. Mak diorg asyik pandang gua dari tadi. Berkenan ambik menantu ke? Isi borang la makcik. Isnin ambik kt opis.

bersambung...

No comments: