Monday, May 31, 2010

ini masalah ke?

situasi 1.
lu ada awek. bercinta. putus. awek kawen lain. lu kecewa sampai 10 tahun. ~ bangang!

situasi 2.
belajar sampai degree. tapi kerja kat nagoya. mohon tempat lain semua tak layan.

situasi 3.
taip minit mesyuarat bagai nak rak. tau-tau blackout. tak safe plak tu.

situasi 4.
laptop hilang. gua sumpah sapa yang rembat tu!

situasi 5.
dah setengah jam kat jusco ni cari parking. dah dapat tadi si waja tu plak sapu. memang aku mark keta ko tu. siap!

semua situasi diatas juga disebut sebagai ~ takde jodoh.

jadi gua nasihatkan lu orang yang pernah mengalami situasi cilake macam tu, gua sarankan supaya lu rileks. senyum. dan bertenang.

lu ingat tuhan saja-saja ke nak bagi lu ada masalah. mesti ada sebab. dan orang yang sabar tu mesti champion akhirnya.

kemungkinan situasi 1.
kalau lu dapat terima hakikat takde jodoh. mungkin lu dapat kahwin orang yang lebih baik dari awek lama tu.

kemungkinan situasi 2.
mungkin kerja kat nagoya lu boleh naik cepat jadi manager lepas setahun mana tau. lu tau ke plan tuhan tu macam mana.

kemungkinan situasi 3.
cuba lu taip balik lepas tu. mesti ayat yang lu karang lebih sedap.

kemungkinan situasi 4.
laptop hilang memang la susah. kerja, gambar semua dalam tu. tapi lu dapat pengajaran supaya lebih berhati-hati.

kemungkinan situasi 5.
cuba lu sabar sikit. mungkin lu dapat parking depan pintu masuk jusco tu. style beb parking situ. nak balik pun tak jauh

jadi setiap kejadian ada sebabnya.
kalau lu rasa apa yang lu buat tu dah terbaik. sebenarnya tuhan punya plan lagi maha terbaik. lu tau ke?

2 comments:

sherin said...

wah semua situasi xde kena mengena ngan gua la... apa kesss...situasi gua lagi parah... gini gua nak masuk af nak femes macam siti lija...tapi...suara gua sedap sangat beb...camno kang kesian siti..tonggolam kang..

AjuA said...

nasihat pakar : tolonglah jangan af. jangan lupe lirik. ok!