Wednesday, March 31, 2010

karaoke - 1

kalau karaoke tempat mahal macam redbox. lu kena datang siang-siang. murah sikit. nak lagi sedap lu karaoke kat bangunan sebelah opis gua ni. murah dan best.

lagu pun banyak walaupun tak terkini.
dapat air kok lagi.
sound sistem tak sakit telinga.
dan yang penting...
sorang sepuluh ringgit nyanyi sampai 2 jam.

satu yang tak syok bila jajan sampai ngan air kok.
gua rekemenkan lu jangan usik jajan dan air sepanjang lu nyanyi. jamah sikit-sikit bole. sebab bila gua peratikan sapa yang makan jajan tu memang batuk time jerit. air kok plak ada ais. lagi rabak suara lu. silap-silap lu tak bole nyanyi lagu ekamatra sampai habis. asyik-asyik lagu sinario. asyik-asyik lagu s.jibeng.lagi setengah jam nak abis nyanyi baru lu makan.

lagu mat saleh memang sedap di radio. tapi tak sedap di karaoke. bukan muzik ori. video klip pun jenis gambar laut. awek topi terbang. naik sampan kayuh bawah jeti. bunga tiup angin. gua syorkan jangan pilih sangat. kalau lu gian gak nak nyanyi bolelah try lagu mikel learn to rock. lagu santai dan senang nyanyi. lagu-lagu rock macam skopion, metallica, queen. sedap lagi dengar kat radio.

pemuda harapan bangsa macam gua yang idup zaman bas mini tambang 60 sen memang akan pilih lagu-lagu ukays. axs. data. meditasi. mega. xpdc. spring. slam dan seangkatan. lama kelamaan lu akan tau lagu apa yang sesuai untuk lu nyanyi masa kenduri kawin. hari keluarga dan diner-diner tanpa malukan diri dan kawan-kawan.

lagu-lagu baru dari indon pun sedap kalau kena pada suaranya. cuma masalah artis indon ni. suara diorang sangat sedap macam samsons dan krispatih. lagu dayu-dayu macam tu memang sesuai nyanyi kat karaoke je. kecuali suara lu memang sedap lain cerita.

orang suara lemak-lemak sesuai nyanyi lagu balada.
orang suara nyaring sesuai nyanyi rock.
orang suara sengau lu pilih lagu dangdut macam lagu daun pisang.
orang suara besar lagu brorey.
nak selamat lu nyanyi lagu lama-lama macam lagu a.ramlie. rileks je.
suara unik macam saleem dan jamal memang susah nak cari.

gua harap tips ni dapat bantu lu dalam mencari lagu yang sesuai untuk majlis kenduri kawen seterusnya menjadi artis AF. selamat menyanyi.

2 comments:

kiki said...

gua tak pernah dengar lu nyanyi pun bro??
err...ade ke?? owh..lupe..mase raya haji.. (kantoi)
t lu blanje la gua karok lagi..kali ni kat redbox the curve..kuikuikui...
;P

AjuA said...

ayoh!! karaoke!