Thursday, March 18, 2010

cemerlang

ni bukan gua

semenjak dua ni gua memang sibuk sangat menguruskan anugerah pekerja cemerlang. dia punya sibuk sampai miss nescafe ais abang lembut buat tu. miss gosip terkini artis di celah-celah partition orang lain. miss betis awek yang lalu lalang depan opis.

gua miss semua nikmat dunia tu sekejap. semata-mata nak fokus kepada senarai panjang penerima anugerah ni.

bila gua susun gambar bebudak cemerlang ni elok-elok banyak gua berfikir tentang betapa cemerlangnya mereka ini. adakah lu ni bekerja sampai kul 1-2 pagi cam biasa gua buat selalu? adakah lu tak pernah usha kasut adidas kat midvalley pada waktu pejabat? adakah lu datang awal setiap pagi untuk ketuk punch card pastu duduk kat kat meja tanpa bergerak sampai lewat petang?

jadi apakah ciri-ciri cemerlang yang bos lu orang tengok sebenarnya?

gua kenal je muka-muka yang lepak kat kantin lama-lama tapi cemerlang. gua jugak macam terserempak muka cemerlang ni tengah borong pempes kat giants pada waktu pejabat.

jadi gua sebagai pekerja yang tak berapa cemerlang tapi tetap bekerja hari-hari ni pelak melihat faktor cemerlang yang diorang dapat.

mungkin lu orang pernah mengharumkan nama pejabat di persada antarabangsa? emm.. tak jugak! atau lu buat-buat sibuk kat opis masa bos ada. padahal lu sebenarnya main poker kat fesbok. emm.. mungkin jugak.

adakah gua perlu susun strategi baru tahun ini untuk melayakkan gua naik pentas dapat cemerlang dan enjoy duit seribu tu beli seluar dockers 2-3 helai?

"buat pe lu cemerlang tapi gaji sikit! orang nak duit!" ujar kawan taman gua.

betul gak! yang penting gaji bukan cemerlang. lu kalau disanjung satu dunia pun kalau awal bulan dah pokai, pebarang!

gua rasa dapat cemerlang ni pun tak best jugak. lu kerja rileks orang kutuk. lu cuti lebih sikit orang kutuk. lu tak OT orang kutuk. jadi serba tak kena plak bila dapat anugerah ni. padahal lu tak kacau orang.

jadi sebaiknya gua buat kerja diam-diam. claim OT patut-patut. balik umah layan caca tengok barney. ujung minggu gi tesco beli susu. gua malas pun orang tak bising. gua rajin pun orang tak bising. sebab gua orang biasa-biasa.

pada pekerja cemerlang. tahniah sebab lu kerja keras tahun lepas. tapi ingatlah. kerja gila-gila pun kalau lu tak semayang, tuhan tak pandang beb!

1 comment:

kiki said...

Saya setuju YB Ajua!! Hidup YB Ajua!!