Monday, April 12, 2010

salah bagi hadiah

malam menakjubkan bagi selangor selepas menewaskan kedah 2 tahun lepas. perlawanan berlangsung di stadium shah alam. gua beserta kipas susah mati yang lain siap berdiri tepuk tangan mengucapkan tahniah kat tepi padang.

malam tu gua balik kul 2 pagi. pekena teh cawan segelas.

pukul 10 pagi esoknya gua sekeluarga bertandang ke rumah apis di bukit kapar. kenduri kawen dia. lorong rumah punyelah kecik. nak parking punyelah susah. jem punyelah panjang. tapi kawan punye pasal gua datang gak makan nasi beriyani.

perut dah kenyang. mata pun dah berat. gua pun berangkatlah pulang selepas dapat bunga telur untuk buat gulai malam tu. tetamunya sangat ramai. sampai gua nak salam pun berebut dengan budak-budak.

sembang huhahuha gua seluk poket. ambik sampul yang tersedia. salam erat. apis sauk sampul dari dalam tangan gua dengan senyuman di bibir. gua pun senyum-senyum macam menang loteri.

selepas itu gua sekeluarga menuju ke tesco beli barang runcit dengan senarai panjang sampai ke pusat. ni mau jebak 2-3 ratus ni. terus gua terfikir nak jadi pesaing tesco pada masa hadapan. masa tu gua dah lulus pinjaman bank rakyat 10 juta. habis semua benda gua cagar. kereta, rumah, tanah, cadar, tivi 20 inci, peti ais.. semua yang ada kat umah la gua kasi bank.

nama kedai gua kasi islamik; pasaraya haji wak!

barang-barang dalam kedai semua gua kasi harga borong. susu pekat kalau 2 ringgit kat tesco. harga borong 60sen setin. gua jual lebih seposen jadi 70sen setin. siap bagi diskaun 30% pada sesiapa yang hafal yasin kat kaunter bayaran. kalau beli barang lebih seratus ringgit gua kasi air zam-zam sebotol kecik. dalam kedai gua lagu-lagu islamik je.

time solat semua kena jemaah. tak kiralah tengah belek selipar ke. tengah tengok sayo ke. urusniaga berenti 15 minit. abis solat tazkirah 10 minit cerita pasal hadith atau kisah nabi. ujung minggu gua jemput harun din kasi ceramah.

mana-mana cina atau india nak shopping gua kasi buku tentang islam tak pun tafsir buat baca-baca sambil tunggu bini test tudung. pekerja gua semua islamik. saudara baru, masyarakat oku, ibu tunggal semua gua kasi kerja. nepal, bangla memang takde dalam list pekerja gua. semua orang 1malaysia.

susunan rak gua tak ikut macam sekarang ni. kuno! nak beli sabun.. nunn hujung sana. nak beli kicap.. nunnn depan sana. bila bini cakap;

"salah sabun ni. gua nak sabun cam X!" tak pasal-pasal lu kena patah balik. kan leceh.

jadi gua gunakan konsep membantu. lu masuk je kedai, terus pekerja gua muka presis tiz zakiah akan menyapa dan meminta tolong tolakkan troli dan list barang. lu sekeluarga tak perlu terlari-lari berebut kicap sebotol sampai berlanggar troli. we all yang uruskan. lu sekeluarga hanya perlu duduk sambil main playstation kat tempat menunggu. sapa tak solat boleh solat time tu. sapa nak lepak minum, pun ada. gua juga guna konsep piza. servis 30 minit. kalau lambat barang satu troli tu gua kasi free je. meniaga untung banyak-banyak bukan bole bawak kubur pun. bisnes trend baru ni gua namakan 'lu senang gua hapi!'

"mana list barang tu?" bini gua bertanya. gua seluk poket dan mengeluarkan satu sampul. ehh.. ni sampul mana pulak ni? gua berkerut kehairanan.

pap!!! gua tepuk dahi. wajah apis terpancar dengan senyuman menawan menjelma depan gua.

"gua salah bagi sampul!!!" jerit gua kat tesco. bini gua terkejut.

"abis tadi bagi ape?" bini gua tanye.

"tiket bola semalam!!!"

sampai harini cerita ni jadi bahan gelak semua orang kat meru. cilakak!!!

3 comments:

suhaila-ab said...

salam kenal...aku pun penah jadi gitu...laki aku suro bg balik duit tu lepas pengantin naik cuti..

AjuA said...

mcm kes aku..
balik tesco terus gi umah apis pastu cite pasal dah terbagi tiket bola.. sampai skang kalu nak bagi duit kat pengantin chek dulu poket..
haha

Khairul Abdullah said...

nasib baik ko bagi tiket bola..kalau ko bagi resit karaoke ke..dangdut ke..kelab malam mana ker...lagi haru..