Thursday, April 15, 2010

motor baru

klx150


sam mengajak gua tengok motor idaman dia kat kedai sebelah shell meru lepas waktu pejabat.

"motor ape lu nak beli ni?" chat gua kat meja pakau.
"klx150!" jawab dia. gua dah terbayang motor azroy gila-gila remaja.

klx150 adalah trend baru dalam dunia perempitan. mat rempit kalu pakai klx memang nampak kacak kat trafik light. lagi-lagi dengan helmet ada rahang tu. ada sarung tangan lagi. pakai plak gogel renang. puhh.. lampu merah pun gua ingat ijau.

kul 6 petang gua dah mengucapkan selamat tinggal dunia korporat. gua merempit dengan kadar kelajuan sederhana. motor honda sam yang tinggal rangka tu semput plak naik bukit. tulah cite lagi nak beli motor baru. kan dah merajuk.

bas ekspres sani dan bmw 5 series yang biasa gua bagi asap, kali ni gua plak kena telan asap. takpe demi kawan yang semangat nak beli motor baru. gua bersikap sopan di jalan raya. we all menuju ke kedai motor sebelah shell di meru dengan harapan baru.

walaupun motor sam dah macam besi buruk. dia punye laju bole tahan. ini mengundang panas di hati gua sebagai penunggang yamaha. perlumbaan jarak pendek tetap berlaku dan macam biasa gua menang.

sampai di kedai, amoi dah menunggu depan senyum dan sam terus serahkan satu set dokumen. aii.. kata nak tengok-tengok. rupanya terus beli.

"gua dah usha smalam ngan member gua. ni motor dia" jawab sam terus menepuk motor klx150 display tu.

"ni motor gua" dan gua pandang motor sebelah. lawa gileee...!!!

pada fizikalnya. motor ni mampu melepasi halangan rodblok dan jem sekaligus. asal ada rodblok je naik benteng. asal ada rodblok je masuk utan 2-3 hari. pikap memang tinggi. lebih pusing boleh wili 2-3 tiang. mau bertepuk tangan orang meru kalau gua buat aksi macam tu 2-3 kali depan masjid. hati gua dah tertawan.

harga RM8500
donpemen RM1500
bulan-bulan RM271 selama 40 bulan

gua takde impian nak tolak motor yamaha ni kat kedai. sayang plak motor yang banyak menang kejohanan rempit amatur ni nak kasi kedai. caca pun boleh demam kalau tau. lagi plak motor ni ada bakul. buat beli-beli sayur ari sabtu kat kedai belakang. beli suatkabar kat pasaraya. paling best bole bawak caca jalan-jalan usha awek kampung. dia duduk dalam bakul dengan botol susu dan bantal sebijik.

motor besar mane bole buat camtu. takkan gua nak beli kicap pastu plastik taruk kat handel. atau beli suatkabar pastu buat lapik bontot sebab takde tempat nak letak. masalah gak tu.

sekarang gua dah pasang impian nak sambar klx150 plak. bole berlagak kat trafik light.

No comments: