Thursday, November 26, 2009

kesedaran di satu tengahari

'esok akak datang ye!' - sms dari bini jo kat aku. ish! malas betul aku nak jumpe. dari minggu lepas ajak dating. takkan aku nak dating dengan bini orang tak tentu hala.

bagi mengelakkan pegawai cegah maksiat syak yang bukan-bukan aku terus balas. 'akak datang opis saya la. senang' dan dia balas ok.

lepas tu aku bercerita satu opis pasal pegawai tertinggi unit trust nak datang jumpe aku sat lagi. aku mintak pendapat diorang.

"jom lah kita keluar ramai-ramai nanti dia tarik kita pulak" fuaza dah gelabah.
"kalau aku la. aku cakap je ~ sekarang saya keje kat kedah. nak datang ke?" abang shahrul bagi pendapat. takkan aku nak cakap macam tu. bini jo pun dah kenal aku lama gak.

tengah hari tu bini jo datang dengan sengeh-sengeh seperti baru menang loteri kat pintu opis aku. dan kami pun berbincang di tempat biasa. meja mesyuarat bahagian korporat.

aku tau niat bini jo tu nak korek duit EPF aku yang dah keluar lepas raya aritu. aku jawab dah habis semuanya. dia gelak je.

"itulah orang muda. pantang nampak duit banyak. pakai semua!" usik bini jo. aku sengeh je. dia tak tau ke duit tu aku buat settlekan duit kereta.

plan a dia nak korek duit aku dah berjaya aku elak.jadi dia bukak plan b pulak dengan fakta-fakta sains dan teori fizik berserta deretan angka-angka unik profit di atas sehelai kertas jawapan SPM 2009. ehh! macam mana boleh bawak keluar ni. aku syak bini jo ni jual soalan bocor gak la. biaselah orang bisnes.

dia memberi gambaran apa akan jadi pada kita di usia 75 tahun sekiranya dari sekarang kita tak menabung. bersara pada 55 dan umur panjang kerana kerap baca quran setiap pagi macam atok-atok.

takkan nak baca quran je pagi-pagi. perut lapar gak. kereta kena maintain gak. duit belanja gi dangdut pada usia senja kena ada gak. demam batuk sakit-sakit. dan duit itu mane nak cari bila dah bersara? nak kerja tak larat. nak stayback kat opis kerja sampai pagi jauh sekali. jadi apa sumber kewangan ko masa tu?

ofkos simpanan masa muda. cam aku ofkos ada pencen sampai mati.

"sekarang ni boleh la kerja teruk-teruk. end of the day duit pun banyak boleh beli macam-macam. boleh reward bini baju ke. reward anak mainan ke. dah tua esok" leter bini jo. aku diam je sambil menjeling budak opis yang sengeh-sengeh sambil melarikan diri dari kawasan tu.

terus aku tersedar akan kemampuan aku dihari tua kelak. boleh ke aku main ski di banjaran alps sambil minum teh di swiss kalau duit takde. boleh ke aku menonton F1 dari kapal layar di monte carlo kalau takde duit.

dengan keinsafan bahawa duit ni penting untuk hari tua. jadi aku pun berazam untuk melabur sikit. dalam kiraan algebra yang aku buat tadi ni. aku rasa simpanan bulanan aku termasuk pelaburan, insuran dan main kutu hampir separuh dari gaji aku. lagi suku untuk bayar hutang along bank dan baki untuk belanja makwe pergi dangdut. cukup kot.

aku terasa insaf betapa duit ini satu keperluan sambil duduk tahiyat akhir di depan pc.

kang aku kerja bagai nak mati sampai tak jumpa anak bini. kang kata aku gila duit. kang aku bermalasan sambil menonton movie sepanjang hari. kang kata aku tak cari duit. adakah apa aku buat ni benda betul. saving sana sini. labur sana sini. boleh percaya ke unit trust dan insuren prudensial ni. bila ada duit semua jenis orang datang kata itu baik ini baik. tapi bila takde duit semua senyap.

kadang-kadang aku ada gak pikir. gaji bulanan banyak. tapi cash dalam tangan tak banyak sebab banyak projek long term seperti saving ni aku kena komit tetiap bulan. berbaloi ke.

dari tahiyat akhir terus aku bagi salam. mintak doa! betul ke ape aku buat ni.

2 comments:

anis said...

betul dh tu ape yg abg ajua buat...saving for future and insurans. we never know what would happen in future..for example insurans..xcident,mati..takde insurans mcmana dgn anak2 nnt if kita xde,hilang upaya..
dan jgn risau,duit yg kita saving tu kita punya bukan org lain punya...
so wat pe nak takot...mgkn susah skrg sbb byk expenses, tapi expenses would end someday..hehehehe..

keep it up!

AjuA said...

betul la tu anis. abg ajua pun rasa penting saving ni.. u never know kan.. kena saving byk ni..