Wednesday, November 04, 2009

review aku tentang iphone 3gs

semua orang tanya apa bestnya ipon ni?

jadi sebagai warga ipon berjawatan menteri penerangan.aku bertanggungjawab untuk menerangkan serba ringkas tentang ipon 3gs inidalam bahasa paling mudah dan mengikut kefahaman akuyang pernah guna nokia seumur hidup.

• tepon terbaik dalam semua majalah gejet.

• lebih 50 ribu aplikasi boleh donlot secara percuma dan berbayar terus ke ipon. kalau bayar pun sekitar 1 dolar je.

• menurut laporan lebih kurang 300 aplikasi baru seperti game, muzik, sukan, sosial network dll telah dipasarkan setiap hari untuk pengguna ipon.

• takde istilah AP seperti beli nokia. walaupun ko beli kat lowyat. kerana apple menjaga kualiti produk seperti imac atau ibook.

• kenapa kat lowyat lagi mahal dari maxis? kerana cina kat situ memang bedebah.

• hanya maxis malaysia yang authorised menjual ipon. apple malaysia pun tak jual ipon.

• 24 jam pertama korang guna ipon. korang akan senyum, terlopong dan terbelik seperti melihat porno di henset. kerana ipon ni terlalu genius walaupun ko tak genius.

• ipon ibarat komputer. ko boleh isi aplikasi sesuka hati. dan buang sesuka hati.

• sekiranya korang suka games solitare. boleh donlot dengan satu klik. pastu tak payah restart macam komputer buruk korang yang kerap hang tu. buang games solitare tu pun semudah buang sms mengarut di henpon anda.

• aplikasi apa yang best? dalam ipon aku ada lebih 20 games. gps maps. alquran siap ada suara. kiblat dan waktu solat. aku bela ikan koi. translate (lebih 40 bahasa). hitz.fm radio. boleh main piano. dan banyak lagi. penggunaan ruang baru 10% dari 16gb.

• aplikasi sedia ada. seperti iklan kat tv la. edit video. copy paste.

• kalau ko PA bos. boleh guna voice memo. boleh rekod bos ko mengarut.

• kalau ko sesat di gunung. ada kompas siap google map lagi.

• kalau ko pemalas. ko boleh call orang lain dengan hanya cakap kat tepon je. nanti tepon ko akan call mamat tu.

• bukak youtube lebih sepantas dari brokband.

• tepon berfungsi menegak atau melintang bagi semua aplikasi.

• charger pakai usb. nak cas kat umah usb sambung kat kepala plug yg dibekalkan.

• sms disusun mengikut individu. jika aku sms dengan obama. rekod sms tu disusun cantik seperti dialog kartun. jika obama sms bulan depan. dialog kartun akan bersambung bawahnya. begitu juga sms dengan megan fox dan madona.

• ringtone tak boleh tambah dan lagunya memang best dan simple. ada aplikasi ringtone kalu aku nak tambah. tapi saje je aku maintain lagu ori. ipon kan.

• basic kamera dengan 3megapixel. takde flash. tak zoom. koman! tapi gambar superb cun. telefon kalau ada zoom dan flash bukan telefon namanya. tu kamera!

• video boleh edit dan hantar ke terus youtube. video sepupu aku yang kena siram masa kenduri boleh ditonton oleh suriya di jepun dan anoi di rome. canggih tak adik-adik!

• jika ipon korang hilang, tertinggal kat kereta kawan atau tak tau mana letak. korang boleh cari gunakan google map tau sms kat telefon tu dan bagitau "jangan curi tau. tuhan nampak. nanti masuk api neraka!". walaupun pencuri tu tukar sim kad ipon tetap boleh cari.

• walaupun speaker sebesar kepala mancis. dia punya bunyi. kuat dan nyaring.

• bagi menjaga hak cipta. hanya lagu kat pc korang saja yang boleh masuk dalam tepon. kalau transfer ke pc org lain. lagu yang korang simpan hilang.

dan banyak lah lagi yang aku tak jelajah habis. untuk info dan review bolahlah korang lawatwebsite orang lain. ini saja nak cerita pengalaman aku dengan ipon ni.

saya sebagai pengguna ipon memberi 9.5/10 kepada ipon ni. 0.5 tak best sebab blutut hanyauntuk sama-sama ipon je. nokia dan soni tak bole join.

No comments: