Tuesday, August 04, 2009

konsert peringatan search.

aku diingatkan tentang konsert ini sebulan yang lalu oleh abang alis.
memang teruja. tiket mane nak cari?
abang alis ada sms dan aku pun tak tau mana nak cari.

minggu lepas sham ekon dah racun aku dengan tiket yang dia beli.
siap cakap "berbaloi baloi". aku masih tak pasti nak pergi ke tak.

sebab pertama. ahad subuh tu aku akan sertai adidas king of the road bagi kategori larian 11km. pasti badan perlu rehat lebih.

sebab kedua. aku kesian dengan anak bini aku yang tak keluar kemana-mana sepanjang aku takde. aku boleh pegi tengok konsert pulak.

sehari sebelum konsert. belakang rumah mak mertua aku ada seekor babi tersesat masuk semak. riuh kejap pekan meru. dan abang alis kata dah belikan tiket. nak pergi tak? aku cakap malam karang aku sms.

tiga jam selepas itu aku dah sms dan kata peeweettt.. berbaloi-baloi. kira pegi la tu.

kami gerak pukul 5 petang esoknya. bukan berdua je. aku, abang alis, abang arif, abang sham dan mat juling. nama dia aku tak tau. ikutkan konsert mula 3 petang dengan band pengiring seperti pesawat, republic of brickfield. kitorang rock kangkang takkan nak tengok pesawat kot. tak masuk jiwa la.

sesampai je kat padang lumba kuda tu jem boleh tahan. ada dua pilihan. parking selamat dan menapak beberapa kilometer atau tindih keta orang dan buat muka kering.

akhirnya kami ambik pilihan ketiga. tindih keta orang dan menapak beberapa kilometer. dan keta yang kena tindih tu keta member jugak. ok la. kami sampai pukul 7 petang dan suasana sangat teruja.

kebanyakkan pakai baju search. atau sekurang-kurangnya baju hitam. ada jugak yang sigadis yang seksi. biasalah rock-rock ni mesti ada awek. baru berbaloi-baloi.

masa tunggu tiket kami pegi makan cucuk-cucuk dulu. aku pun pikir. esok nak lari kena makan dulu ni. dan pukul 8 kitorang dah berpusu di depan pintu masuk.

memang bosan betul bila bab keselamatan ni. semua tak boleh. dah la aku bawak kamera. mampus kena rampas ni. last-last aku sorok dalam kasut. masa beratur pun tengok pakgad tu macam mana. kalau poyo sangat pegi lorong lain dan aku dapat pakgad yang tak poyo. jalan pun dah macam oku terjengket-jengket. padahal dalam kasut ada kamera.

kawan sorang lagi bawak kamera jugak. masa periksa dia angkat tangan tinggi-tinggi sambil pegang semua benda dalam poket. kamera, kunci, walet. pun lepas gak.

konsert bermula jam 8.30 malam tapi ditunda sejam kemudian. hati panas je. semua menjerit "tak berbaloi!". kami ditenangkan oleh isma halil sebagai pengacara. konsert macam ni memang memenatkan kaki. dah la esok nak lari. aku pun jerit "tak berbaloi" sebab kaki aku dah sakit.

kami berdiri di tepi pagar tiket mahal. boleh panjat pun. tapi malaslah. kalau indon bole la. dan memang ramai indon pun yang lompat masuk dalam. aku tengok kat dalam pun penuh. apa bezanya pun. tak berbaloi beb. bukan boleh kedepan pun. cuma ke tengah sikit aje.

depan aku ada coupe dengan anak kecil baya marissa. adui kesian betul. tengok konsert rock bawak anak dukung. pastu berdiri himpit-himpit dekat dengan speaker. lain kali duk belakang la beb. selesa.

search bermula dengan 2 lagu perlahan dan berhenti. menjerit la kiorang. dah la lambat mula boleh pulak tune2 gitar la. mikropon rosak la. speaker jangan cakap bunyi pecah aje. ape punya konsert la ni.

masa tengah rancak-rancak nyanyi aku perasan ada orang peluk blakang aku. ish gay mana plak ni. aku syak member abang alis tu je. sebab dia pun ada muka gay. dah la lembut tak kawen lagi. skali pandang belakang rupanya ada mamat baju putih tengah tido.

nak tido balik rumah la. aku mula-mula tak kisah lagi bila bab dia dah layu belakang aku. abang alis tarik aku terus ke belakang. mamat tu hayal habis la dan sorang kawan dia peluk dari belakang takut dia tumbang terus.

konsert macam ni pun ambik pil ke. bukan pegi disko. bodo betul. orang keliling dah jerit-jerit. "pijak oii.. pijak" last-last kawan diorang yang lain tarik ke belakang. dan aku enjoy konsert tu sampai kul 12.30 malam.

kepuasan malam tu tahap 3 bintang ajelah. konsert 3 jam pun banyak tuang gak. ada drum solo. gitar solo. cakap-cakap kosong. lagu pun banyak yang tak biasa dengar. sakit kaki lagi. tak berbaloi beb. syok lagi konsert wings tahun lepas kat planet. search pun banyak bawak lagu pelahan.

selepas konsert kami makan kat mutiara damansara. aku dah la nak berlari pukul 6 pagi. boleh pulak diorang ni lepak lama-lama. padahal diorang tau tu aku masuk maraton ni. ikutkan nasihat si faizal ragbi tak boleh makan takut muntah. aku pun makan roti bakar dan milo panas. takdelah berat sangat.

selepas makan dan hantar si juling tu kat seksyen 7, hantar abang sham kat jalan jabar meru. aku sampai rumah kul 4 pagi. aku cakap kerja gila la ni. tak cukup rehat. aku pasang tv. pasang lampu. set jam kul 5.15 aku terus tido atas karpet. nak tidur sejam mana boleh lena sangat nanti terlajak. cerita pasal larian korang baca kat sini.

1 comment:

Farid said...

isk ko pegi gak rupanya bro! aku pun pegi malam tu..memang x berbaloi-baloi la..