Monday, August 10, 2009

geram garam

aku dihubungi pada satu petang ahad;
"aku kat pc ko ni. mane fail bla.. bla.. bla.."

dalam hati aku cakap.
apa yang kau buat di pc orang pada hari cuti?
aku tau itu harta kerajaan.
tapi kau takde hak menceroboh pc orang
semata-mata mencari satu fail.

aku rasa dia ni seperti seorang perompak yang nak mencari rantai belian tapi dia telefon tuan rumah tanye mana periuk?
pc aku takde nilai bagi yang tak tahu.
bagi sapa yang tahu.
pc aku adalah setinggi-tinggi nilai bagi seorang pereka grafik.

aku ada ratusan maklumat peribadi
aku ada ribuan ilustrasi tulen
aku ada ratus ribu gambar cantik
aku ada jutaan logo, idea, konsep
aku juga telah peruntukan billion minit untuk semua hasil itu.

datang perompak. copy. paste.
kau tak marah?
hasil usaha kau beberapa tahun telah disalin percuma
tak sampai 5 minit.

kunci telah ditukar dua kali.
alasan meminta kunci sebab bos nak cetak cepat.
sebab nak maklumat cepat.
sebab itu. sebab ini. tau-tau esok.

mesin cetak tak tutup.
meja bersepah.
pc tak tutup.
macam-macam file lain yang dibukak.
kau tak geram.

aku tak pasti dah berapa perompak ini beroperasi.
kerana bukan sorang.
penghuni lama pc aku pun kadang kala ada skali.
tumpang cetak.
padahal ada syarikat besar.
pendapatan setengah juta setahun.
tapi cetak percuma kat pejabat lama.

bila rosak.
bila patah.
bila hilang.
semua diam.

aku boleh bersikap syaitan dengan menukar kunci ;
'kau ingat pc ni abah kau punya'
atau
'setakat datang curi fail baik kau berambus aje dari pc aku'

tak sedap pulak sebab ini harta kerajaan.
entahlah. aku rasa cara paling berkesan.
aku cut dan paste aje ke pemacu mudahalih aku.

hmm.. nanti aku pikir bila dah tak geram.

No comments: