Friday, July 24, 2009

Berjogging

hampir 2 bulan aku menjalankan rutin jogging secara teratur. Dulu aku jogging jugak tapi tak sekerap sekarang. Puncanya adalah disebabkan pembesaran usus perut yang mengakibatkan meningkatan nombor pada saiz seluar kerja.

aku pun tak mampu nak pegi slimming world dan jangan harap la aku nak pegi bayar pulak kat selebriti fitness. jadi caranya adalah berjogging dan kurangkan makan.

aku berjogging hampir setiap minggu. mula-mula isnin. rabu. jumaat. lokasi adalah tasik shah alam. seronoknya disitu bukan sebab ada gadis-gadis seksi yang sama-sama jogging kat situ. tapi di tasik shah alam disediakan penunjuk jarak.

trek jogging tasik shah alam adalah sejauh 3.8km. jadi jika aku lari 3 pusingan aku boleh mencecah 10km bersamaan larian marathon di mana-mana kejohanan. itulah tujuannya. jadi perkara pertama adalah kasutnya.

aku memiliki kasut baru jenama 'betul' yang berharga tiga ratus lebih. cadangnya nak beli alat perakam rekod yang dijual berasingan. tetapi disebabkan aku pun amatur. jadi beli nanti lah.

agak segan bila kali pertama berlari guna kasut baru.
pertama kerana bau kedai.
kedua kerana cengkaman lebih yang menyebabkan ia bunyi bila berlari.
krek..krekk..krekk..
secara tak langsung menarik orang lain melihat kasut baru aku.

jenama 'betul' kan. bukan jenama daun marijuana tu.

setiap kali berlari.
biasanya sejauh 5km dan anggaran masa adalah 30 minit.
aku kan amatur. jadi lari setakat termampu.
dan biasanya aku akan kerap mengalami sakit betis dan tulang kering yang mematikan semangat untuk berlari lusanya. akibatnya aku kini berlari 2 kali seminggu. isnin dan jumaat.

bermacam-macam jenis orang bila berlari.
ada pakai ipod. ada jugak yang pasang ayat quran.
ada pakai seluar kerja. ada pakai baju hujan.
ada berjalan laju. ada berlari setempat.
ada yang berjalan bila nak potong awek baru lari.
ada yang berlari laju bila belakang awek seksi terus pelahan.
macam-macam orang.

tetapi yang berlari biasanya muka yang sama.
samivelu yang bermisai tebal dengan seluar jogging dan single putihnya.
carman soo yang tak pernah berlari sekadar berjalan laju.
3 abdul pelari marathon yang giat berlatih.
aishah sinclair yang cantik menawan dengan ipod di lengan.
dan beberapa orang lagi.

mereka semua berjogging ada sebab termasuk aku.
samivelu dan 3 abdul adalah kerana mereka ini pelari duit.
ada pertandingan ada duit.
carman soo, aku rasa dia ada sakit.
aishah sinclair sebab nak kuruskan badan. dulu besar sikit.
aku, sebab nak masuk adidas king of the road.

jadi aku tak perlu risau pasal makan jika aku dah berlari.
bakar lemak. pam jantung. betulkan aliran darah. badan pun sihat.
orang kurus belum tentu sihat. orang besar dah tentunya banyak sakit.

pasal adidas king of the road.
pertandingan tahunan ini akan berlangsung 2 ogos di stadium shah alam.
aku masuk kategori 11 km. dah bayar pun.
matlamat aku sekadar habiskan larian.
jadi petang ini aku kena giat berlari lagi.

2 comments:

meira faf said...

u start dr mana 3lm je tu satu pusingan smp masjid tu ke

AjuA said...

Tasik belakang masjid tu 800m. Kalu pusing ketiga-tiga tasik tu mmg dapat 3km