Saturday, July 25, 2009

aku muda 10 tahun

sekarang ni aku berada di cc *cyber cafe* di samping sekumpulan warga muda yang disebelah kiri sibuk update myspes. belah kanan sibuk main games.

aku kat tengah tengah sibuk bukak email. buat kerja macam kat opis. sungguh sengah waktu ini. aku rasa muda 10 tahun.

kali terakhir aku gi cc adalah tahun 1995 di sungai petani.
regiser hotmail. masa tu gempak la dah ada email.
dan chatting guna mirc dengan nama jebatderhaka.
masa tu satu jam 8 ringgit. mahal nak mampus. siap ikat perut seminggu semata-mata nak main internet kat kedai buku. zaman tu takde cc.

zaman tu sapa ada laman web kira gempak sangat lah.
tapi isi dalam laman web macam buat dari powerpoint je.
mana da myspes. pesbok. frenster. ym apetah lagi
perkenalan pun pakai email. hari ni hantar email.
minggu depan tengok. pastu balas. dan terus menerus.

sengal betul zaman tu.
tapi bangga ada email.
selangkah kedepan dari kawan lain.
cikgu pun takde email.

hari ini.
aku kendali 3 email. hotmail dah lama dalam kubur.
gmail ,yaho dan email opis ye.
email gmail aku je seminggu tak bukak cecah 500 email baru.
10 tahun dulu nak cecah 10 email pun makan setahun.
sekarang yang canggihnnya dah ada wifi.
duk kat kedai mamak pun boleh bukak pesbok.
pakai tepon lagi.

tapi ntah napa aku layan cc plak.
mungin sebab nak jiwa muda kot.
muda 10 tahun. boleh layan sembang 'gua lu' dengan budak sebelah ni.
tak pun tanye
"lu petang ni sibuk tak. gua nak ajak makan mcdonel la. ok tak?"

atau pun tanye
"ape awak punya myspes. bole la kita kenal-kenal?"

hahahha.
budak-budak bole la.
*sambil curi tengok budak sebelah ni balas myspes.

aku rasa masa terdekat ini aku adalah pelanggan tetap cc ni. suasana pun ok. ramai gak dalam ni. semua pakat main games. yang tengok myspes adalah 4-5. yang tengok email adalah 1-2. yang ada blog mungkin aku sorang je kot.

nanti sambung. aku rasa budak sebelah ni tengah baca blog aku.
*malu*

No comments: