Thursday, May 28, 2009

FC Barcelona 2 - Manchaster Utd FC 0

Pertemuan 2 kesatria klasik yang digambarkan terhebat untuk ditonton tahun ini. Bukan seperti musim lalu kali ini melibatkan kejuaraan berganda. Si syaitan melawan matador

Di atas kertas kelebihan banyak berpihak kepada MU. Tanpa tewas dengan mana-mana pasukan Sepanyol. Hebat sangat la. Tetapi apabila dilihat persembahan malam tadi. Kalau aku penyokong MU, boleh bunuh diri la!

Pandangan peribadi aku.

Susunan pemain.
Barcelona - dengan 3 penyerang, midfield dan defend diketuai Puyol memang pasukan terkuat.

MU - C.Ronaldo sebagai penyerang? Percubaan berani. Apa guna Teves dan Bebatov? Jadi susunannya adalah 4-5-1 bukan 4-4-1. Defend dan midfield memang kuat tetapi tidak penyerang

Pertahanan.
Barcelona - Puyol menjalankan tugas cemerlang apabila mengunci C.Ronaldo yang sebenarnya adalah key player MU malam itu. MU seperti mati gerak tanpa C.Ronaldo.

MU - Evra mengawal Messi dan Vidic mengawal Etoo. Gagal dilaksana. Aku tengok Messi senang2 bawak bola sampai ke depan gol tanpa dikawal. Hendry dikawal sepenuhnya dan penyerang Barca bukan 3 tapi 5 dengan Xavi dan Puyol naik sama.

Tengah.
Barcelona - Xavi dan Inesta memang tak dikawal rapi oleh MU dan inesta adalah perancang gol pertama.

MU - bila C.Ronaldo jadi penyerang hanya harapan Park, Carrick dan Captain Giggs saja yang hidup. Tetapi sayang hanya Park yang fungsi. Giggs? Aku tak dengar pengulas sebut nama giggs. Adalah kot masa corner. Carrick pun mati gerak. 2nd half baru nak tukar midfield dengan striker.

Penyerang.
Barcelona - Messi memang tak dikawal. Etoo baru dikawal selepas jaringan pertamanya. Hendry pun dikawal tapi bantuan dari Inesta dan Puyol memang mengkelamkabutkan pertahanan Ferdinand

MU - Rooney dapat 1-2 peluang disesiakan. C.Ronaldo dah dikunci gerak oleh Puyol. 2nd half baru nampak kelibat Teves dan Berbatov sekali dua tapi tak cukup kuat.

Jurulatih.
Barcelona - puh sibuk kehulu kehilir bagi arahan tepi padang dan tak duduk.
MU - hanya duduk sepanjang 90 minit melihat anak buah terkontang kanting sambil kunyah singam.

Keseluruhan.
Barcelona memang kedudukan terbaik dalam semua posisi. Susunan pemain yang betul, sentuhan ajaib Messi sangat menjadi sehingga diulang tayang beberapa kali terutama gol ke 2. Tindakan kurang bijak beberapa pemain MU menghasilkan kad kuning. Marah la ye. Loser memang la cepat marah.. Hahha..

Terimas Pep! Aku akan senyum panjang tahun ini.




No comments: