Friday, October 09, 2009

cerita tentang iphone

"wa, duit ko kat aku ada dekat 3ribu. bile nak kutip?"

wow.
aku ada duit 3ribu kat tangan orang. dan aku tak tau.
jujurnya orang tu. dan aku dah pasang angan-angan.

tv 40 inci best jugak. kat rumah ada 21 inci je.
iphone 3gs ok jugak. sekarang pakai nokia e61i je
mekap keta. pasang audio. tukar seat. pun cun gak.

dan dalam hati lebih kepada iphone.

langkah pertama aku ke kedai maxis.
"encik kena ambik pelan kami. ada 3 pelan. pastu encik kena booking dan bayar 200. tunggu 30 hari dan boleh datang la ambik tepon. encik jimat bla..bla.."

oo.. kena pakai nombor maxis ye?
"kalau encik celcom berbaloi-baloi tak payah tukar nombor. switch je"

oo.. tapi kena booking gak la ye? kalau kensel refund tak?
"kena booking la encik. kalau kensel duit burn"

pulak... takpelah dik. nombor telefon ada? kot saya nak tanye pasai telefon ni malam karang ke? haha.. itu saja ayat menggatal. sebenarnya takde tanye pun.

puh.. seumur hidup aku tak pernahlah beli barang kena booking dulu. ada la sekali masa beli waja dulu. itu pun tunggu seminggu sebab dokumen. bukan sebab takde stok. jadi alternatifnya aku redah je mana-mana kedai dan tanya iphone.

shah alam mall : "3700 ratus maa.. unlock set."
machines pyramid : "we didnt sell any iphone. all iphone in malaysia provide by maxis only"
maxis pyramid : "beratur panjang dik. tapi kena booking gak la"
machines midvalley : "only maxis..."
maxis midvalley : "booking maaa.."
machines garden : "semalam machines midvalley ada unit lebih. tapi tak boleh walk-in la. kena ada bukti pelanggan maxis bang"
maxis garden : dah malas nak tanye.. mesti cerita yang sama..

jadi aku dah macam tawar hati. baca kat lowyat forum ada yang tunggu sampai 45 hari baru dapat. itu pun selepas call costumer servis 3 kali sehari. komplen kat email setiap hari. dan ada yang cakap poor services ever.

sembang dengan orang maxis pyramid. tunggu maxis ada stok yang banyak dan pasti boleh beli terus. dan sembang dengan orang dari machines dia cakap sebab tu lah apple malaysia taknak bawak masuk iphone. sebab jadi kes macam ni la. takde stok.

aku rasa tahun depan pasti iphone berlambak di pasaran kerana lebihan stok dan harga pun akan turun. masa tu kot baru beli.

"bile ko nak ambik duit ko ni"

"ko simpan dulu la.. tunggu jadi 5ribu. aku nak beli tv 50inci pulak"

4 comments:

sri said...

tv 50 incii???hoorraayy!!caca jom tgk miki mouse club dekat2 tv baru jom!atek ok gak plan tv tu..klu beli iphone nti atek sorg je yg tgk tp kalu beli tv 50 inci tu semua org ble tgk tekkk..

AjuA said...

tv x jadi le. nak cover duit repair keta :P

Hanief said...

gua call hotline maxis, dia kata 1 dunia ada krisis gangguan bekalan iphone... taraf beras dan gula business apple ni... hahaha...

AjuA said...

hanief :
gua rasa tak lama lagi apple buat bisnes lain. jual anggur plak.