Tuesday, September 08, 2009

rompakan bank

sabtu lepas aku ke bank kepala rimau untuk masukkan sekeping cek dari soha.
meniaga kecil-kecilan. hasil pun kecil la.
dah la hari sabtu. isnin pun cuti. mau hari khamis kot baru dapat duit.
dalam hati aku cakap. parah ni.

sesampai saja aku di muka pintu kaca bank tu.
aku ditahan oleh muncung pump-gun.
sentap darah.

paling berani orang tahan aku pun pakai penumbuk.
pertama kali dalam hidup pakai pump-gun.
rasa cam zaman koboi pulak.

rupanya pakgat tak bagi masuk sebab tengah masukkan duit.
jangan la pakai pump-gun. tunjuk tangan pun ok pe.
boleh demam woo.. cakap aku dalam hati.

masa menunggu agak lama.
dalam kepala dok pikir;
kalau aku rompak van ni ok kot.

aku kena cari kekurangan dan kesilapan dalam urusan itu
aku peratikan pakgat yang pegang pump-gun tu bertugas seorang.
aku peratikan van yang menunggu agak hampir. susah juga
aku peratikan tayar yang digunakan macam brand senang bocor.
dinding van tak macam kalis peluru.
pegawai yang membuka mesin atm bertubuh gempal.

aku tekapkan muka di cermin bank.
aku melihat dengan tajam kombinasi nombor di peti besi atm itu.
ada satu pemusing dan lapan butang di bawahnya.
tiga kali pusing ke kiri. dua kali pusing ke kanan.
nombor kombinasi aku dah hafal.

nampaknya aku boleh jadi perancang rompakan ni.
hahaha.
set masa. peratikan kunci.
kautim dengan budak gemuk tu. mintak nombor telefon dia.
aku peratikan lokasi kamera cctv.

aku juga merancang menggunakan pajero bernombor plat palsu.
apabila van berhenti kami akan langgar van duit itu.
seorang akan tawan pakgat pump-gan tu.
dua orang akan ambik 4 peti duit yang mungkin bernilai jutaan ringgit.

aku?
bos takkan nak rompak sama.
bos berlakon jadi pelanggan nak masukkan cek la.
bila tengah merompak kena buat muka takut.
tangan taruk belakang kepala macam tawanan.

sama macam kat tv tu.

buk!
kunci budak gemuk tu jatuh.
aku tersedar dari rancangan rompakan.

aku pasti semua orang ada impian begitu.
merompak bank. cepat kaya.
macam dalam kisah italian job. the bank job.
ratusan lagi filem dan aksi sebenar.

aku takdelah nak merompak
nanti jadi macam cerita mad money
duit banyak sangat tak tau nak sorok mana.
akhirnya kantoi jugak

3 comments:

sri said...

tinggi nyer cita2 atek..bagus bercita2 tinggi tp cita2nyer yg tak bagus..rompak bank?gilor apo?duit x halal nk bg anak bini mkn?pikir2 kan la..selamat beramal!

kurusdopoulous said...

ayus stanby dlm kete ok la. macam dlm baik punya cilok tu. agak2 lambat,naik bas la.

AjuA said...

kita buat sama mcm baik punya cilok. anis suh buat pistol karot