Monday, June 29, 2009

kerja sampai gila

dulu aku terkena sindrom gila kerja ni. penyakit ni memang ada kat semua orang. lagi-lagi yang melibatkan pulangan yang banyak.

teringat masa kat ttdi dulu. aku keje ngan en. halim sampai tido kat pejabat. sam pun sama. masuk pejabat tengahari dan balik awal pagi. dulu aku takde life. aktiviti malam adalah skodeng apartment tak jauh dari opis. siap ada teropong yang ntah sapa bawak.

tu masa kat ttdi. lepas tu aku kerja di gomen sampai sekarang. dah 10 tahun. 9 tahun dulu, gila kerja aku ni memang sampai tahap luarbiasa. aku kerja balik pukul 5 petang. malam sambung kerja partime kat KL. pejabat en.samsul buat multimedia bank negara. pertama kali pakai komputer mac. kekok habis. balik kerja kul 5 pagi dari KL terus ke shah alam. 2 jam tido. pastu mandi pegi keje cam biasa.

kerja sampai pagi adalah rutin aku dulu. seminggu 2 kali mesti ada. aku cuma jumpa mak pagi kejap. petang kejap. semua orang pejabat sayang gila kat aku. lagi-lagi bos. hidup mati organisasi pejabat adalah di tangan aku. duit pun takdelah masyuk sangat. tapi mewah la.

ada satu hari tu aku eksiden. cina mana ntah tak perasan langgar blakang rxz aku. dan itulah kali terakhir aku nampak selipar adidas aku dengan helmet apollo. aku masuk hospital. koma beberapa jam. tak bangun dari katil 1 bulan, tak berak 3 minggu. operate badan 8 jam dan cuti kerja 6 bulan.

sapa jaga aku?
bos. dia jenguk sekali je. itu pun orang bawak.
kawan opis. adalah datang tetiap minggu kat hospital.
nurse. mestilah diorang sayang aku. atas katil ada majalah mangga, mastika, remaja, kereta, berita. jaga ada makna tu.

yang jaga aku siang malam. bancuh milo pagi-pagi. angkat air kencing aku. suap aku makan. belikan aku majalah mangga. ulang alik hospital rumah gilir-gilir jaga adalah ~ keluarga aku dan atek. masa tu tak kawen lagi.

masa itulah aku tau nilai keluarga sebenar. walaupun aku jauh dari keluarga. tapi bila aku susah. sakit. keluarga juga yang akhirnya bantu. keluarga aku juga lah yang keluar duit beribu untuk operate. tapi dapat tuntut balik la cuma nak dulukan beribu tu.. sakit jugak la.

mana pergi bos yang sayang sangat ko tu? ada kat opis suh orang lain plak take over kerja aku. mana kawan-kawan opis yang ko jumpe 8 hingga 10 jam setiap hari? ada jugak kat opis membelasah pc aku dan tak reti tutup. masa tu hakikat life sikit-sikit lekat dalam jiwa.

kau diperlukan masa senang saja. bila sakit orang lain akan jaga kau.
orang lain itu adalah keluarga yang ko jumpa 10 minit setiap hari tu.

kau boleh kawan semua orang.
tapi belum tentu ada sorang yang akan kata 'hello' bila kau sakit.

kau boleh putus kawan sebab-sebab bodoh
tapi keluarga. akan jaga selagi kau hidup.

aku pun tak tau lah kot ada yang berbeza pendapat dari aku. tapi realiti aku inilah. keluarga harus utama selepas tuhan. duit boleh cari. tapi bila keluarga kau hilang, mati. duit banyak pun tak guna.

banyak orang menyesal sebab-sebab begini. jadi bila ada peluang bersama keluarga gunalah sebaiknya. jangan sibuk kerja. sebab bila kau sakit. kerja tu takkan tolong kau. keluarga juga yang kau cari.

No comments: