Tuesday, April 07, 2009

maklumat tambahan tentang cold coast trip

gua banyak terima pertanyaan di kalangan para pengembara yang nak ke Gold Coast Australia mengenai macam-macam hal.

visa, makanan, ape best, kos dan pelbagai.

kebetulan pulak gua ni memang kaki gogel. semua benda gua gogel masa nak pergi sana dulu. gua kumpul segala info dalam satu kitab dan sekarang kitab purba tu gua dah kasi bukak! jadi disini gua cerita apa yang gua tau dan lu orang patut tau jugak.

info yang gua bagi ni berdasarkan kitab yang bertarikh 28 mac 2009. jadi segala nombor telefon, tempat menarik dan harga mungkin sama lagi.

travel agen
perjalanan gua disana diuruskan sepenuhnya oleh malaysian harmony tour & travel sdn bhd. 03-21425227. lu bole cakap ngan carol. amoi cun dan manis seperti gula-gula getah alex ferguson.

perjalanan gua di sana.
1. pengangkutan dari brisbane airport ke gold coast.
2. dari hotel gua di courtyard marriott ke warner bros movie world
3. pengangkutan balik dari courtyard marriott ke brisbane int. airport
diuruskan oleh gold coast holiday tours +61 (7) 5504 6300 (masa pejabat)

sepanjang gua berurusan dengan syarikat ni diorang memang on time. lu kena tunggu 10 minit awal. mat saleh ni lain sikit. on time memanjang. macam kes gua dulu, kelam kabut sarapan kat hotel dan tunggu 10 minit awal. tapi mamat driver tu dah sampai lagi awal dari gua. jadi nak sedap, lu standby 15 minit awal. transit dan bas yang diorang guna jenis baru. bukan jenis prebet sapu sabak bernam punya.

pengangkutan bas kat sana sangat tepat. setiap perhentian bas ada jadual rutin bas. pergi mana pukul bapa semua tepat. tambang sekitar AUD2 seorang jika nak ke shopping mall berdekatan (pasific fair)

hotel
hotel yang gua duduk courtyart mariott +61(7) 5579 3499 bukan hotel atas kedai jenis rumah tumpangan ah chong punye. kalau lu gogel hotel 5 bintang ni ada 36 tingkat dengan lebih 400 bilik. kos semalam lebih kurang RM350. bawah hotel ada hard rock cafe. pengalaman gua 4 hari di hotel ni memang terbaik. sarapan pagi banyak yang lu boleh bedal. dia ada gak masak daging-daging elakkan. ada skali dia masak cendawan goreng. baunya pelik. baik lu jangan usik sebab gua syak dia pakai minyak 'spesel'.

kalau lu dari coolangatta epot (airasia) lu boleh naik bas dengan tambang AUD15 sehala. dalam bas lu cakap "surfer paradise, mike!". kalau naik teksi AUD50 lu suh dia menghala ke hard rock cafe surfer paradise kalau dia tak tau courtyard mariott kat mana. tapi setau gua hotel ni semua orang kenal.

visa
gua dikenakan RM30 seorang untuk visa dan boleh mohon online www.eta.immi.gov.au mungkin sebulan sebelum ke australia dan visa tu sah untuk 6 bulan.

megi bole lepas tak?
jawapan gua : lepas. selagi megi tu tak koyak. di dalam penerbangan tu nanti lu disuruh mengisi satu borang declare. dan borang tu kena tunjuk kat imegresen sebelum lu dapat masuk mana-mana epot kat australia.

kalau lu tanak ada masalah di epot nak kena jawab itu ini dan merosakkan mood berjalan sebaiknya lu elakkan dari bawak;
1. buah-buahan dan sayur mentah
2. susu, telo, cheese
3. makanan mentah tak bertin seperti ayam, ikan, hotdog. kat sana bole beli.
4. kacang, benih atau pokok hidup.
5. bawak ayam atau itik seludup dalam beg. sori tak lepas.

selain dari itu,
megi bungkus, megi kap, sardin, milo peket, biskut marie semua lepas dengan syarat lu jangan bukak pastik bungkus tu. kalau beli megi yang 5 pek tu (yang dah bungkus jadi 1 pek) jangan nak gatal cerai-ceraikan megi tu. biar dia sebungkus macam tu.

sapa bawak susu budak. pastikan tin yang baru yang belum bukak. istimewa sapa yang bawak budak kecik. air mineral 500 ml, susu yang dah buat semua dalam botol, bole bawak masuk flight. sapa yang berbelah bagi nak bawak stroller sbb takut berat. jangan risau. lu sorong je stroller tu sampai depan pintu kapal terbang. nanti pramugari yang cun dan seksi akan simpankan stroller lu tu kat tempat khas. jangan simpan stroller sebagai bagasi. nanti patah satu hal. bawak je naik.

satu gua pesan. kalau lu bawak 2-3 beg tarik. asingkan beg makanan dengan beg baju. bila nak check nanti senang. takdelah dia check semua beg. jadi suruh sorang (ayah, ketua backpacker ke) yang akan pegang beg tu. kalau sangkut biar dia je kena. lu orang lain bole enjoy kat golkos.. haha.. gurau. jadi masa nak isi declare card tu hanya orang bawak makanan je yang tandakan pangkah untuk ruang makanan. orang lain tak payah.

lagi satu nak cakap kat epot tu ada anjing pengesan. kecik je. jenis anjing paris hilton tapi memanjat belakang woo.. gua dah kena sekali. dia memang cari bau makanan punya. jadi sapa bawak beg makanan stanby... hohoo.. seram bila teringat...

gold coast australia.
ok cerita sikit pasal golkos. ia adalah bandar ke enam terbesar di australia dengan penduduk seramai 500 ribu. purata suhu adalah 19-29 darjah pada musim panas dan 9-21 darjah pada musim sejuk. sapa biasa cuaca eropah sini pelik sikit. musim sejuk bulan jun hingga ogos dan musim panas bulan disember. tak usah mimpi jumpe santa janggut kat australia. kalau ada pun dia pakai seluar pendek dengan singlet. silap-silap janggut pun takde. panas woo bulan 12.

golkos adalah sebuah bandar percutian. macam-macam pakej ada. lu jalan-jalan disekitar hotel yang lu duduk pun mesti jumpe. tarikan utama disini adalah taman temanya. kalah malaysia singapura beb. serius.

dreamworld
- banyak permainan pusing-pusing sampai muntah punya. tak sesuai untuk budak kecik.

warner bros movie world
- bergambar dengan batman, shreck, twiety dan ada permainan famili.

wet n wild
- ni main air punya. memang ramai orang masa cuti.

sea world
- pertunjukan dolfin, ikan lumba-lumba, tengok jerung. hari-hari ada show.

currumblin wildlife sanctuary
- zoo la ni. jumpa kangaroo ke, kola bear yang busuk tu sini la.

ni antara tempat yang orang malaysia mesti pegi. asal tengok tivi. michele melodi tu ke, artis af ke, pengacara tv9 ke mesti pergi sini. sebenarnya banyak tempat lain. berpuluh-puluh pun. boleh pergi kat www.verygc.com maklumat yang gua ada banyak dalam bentuk risalah yang gua rembat kat hotel dulu. kalau ada duit lebih bole layan

1. skydive +61 (2) 6684 1323
- terjun dari ketinggian 14 ribu kaki. terbang bebas selama seminit sebelum payung terjun keluar. harga AUD299

2. terbang dengan belon udara panas +61 (7) 55782244
- dapat sijil lagi beb.

3. melepak kat carrara market +61 (7) 5579 9388
- lebih kurang uptown. dibuka ahad je. lebih 500 gerai terbuka.

4. tour satu hari untuk pelbagai aktiviti
- bole lawat www.hinterlandtour.com.au +61 (7) 5531 5536

cara hidup orang australia ni lain dari kita. macam kita hari-hari kerja. malam atau hujung minggu lepak. kat sana lain. diorang rilek memanjang. kekadang orang australia lebih eksited bercuti dari kita. hari biasa pun penuh je taman tema. jadi memang berbaloi sangat kalau bercuti kat sana.

ada juga yang bertanya bab sewa kereta. gua tak pernah buat jadi tak tau. ada jugak kawan yang booking dari malaysia dan ambik kereta kat epot. satu disiplin orang berkereta adalah satu kerusi untuk satu orang. bayi pun tak bole riba-riba macam kat sini. kena bagi baby seat. kalau datang berenam. sewalah MPV. jangan carik pasal kat negara orang. kedutaan malaysia jauh ni perth sana.

kos makanan kat sana lebih kurang duduk KL.
kat KL nasi campur dengan sirap limau bole cecah RM6-7 ringgit. kat sana pun sama tapi dalam dollar la AUD6-7. air mineral AUD2-3. masa gua pegi, hotel, kapal terbang dah sponser jadi gua bawak duit poket je. habis-habis dalam RM5ribu gak. dengan makan, jalan, baju ragbi, cenderamata untuk orang. kalau lu pegi backpacker jangan risau. lu bawak RM2-3ribu pun lepas duk sana seminggu dua.

selamat bercuti.

2 comments:

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.

♥ Yuslin Kamal ♥ said...

salam, nak tanya kalau nak pergi bercuti ke Australia selama 4 hari wajib kene apply ETA tu ya?? macam mana cara pembayarannya? via credit card ke?